HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΝόμπελ Λογοτεχνίας: Πέτερ Χάντκε και Ολγα Τοκάρτσουκ

Νόμπελ Λογοτεχνίας: Πέτερ Χάντκε και Ολγα Τοκάρτσουκ

Φέτος η βράβευση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν διπλή, καθώς απονεμήθηκε και το περσινό βραβείο. Νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 είναι ο Πέτερ Χάντκε και νικήτρια του Νόμπελ 2018 η Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 απονεμήθηκε στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ «για την αφηγηματική φαντασία και το εγκυκλοπαιδικό πάθος της», ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία. Υπενθυμίζεται πως το 2018 δεν ανακοινώθηκε Νόμπελ Λογοτεχνίας, για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια, εξαιτίας ενός σκανδάλου ανάρμοστης συμπεριφοράς που προκάλεσε σειρά παραιτήσεων των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία αποφασίζει για την απονομή της τιμητικής διάκρισης.

Η Σουηδική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1786 στο πρότυπο της Γαλλικής Ακαδημίας αλλά πριν από δυο χρόνια βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου #MeToo, με πολλά από τα 18 ισόβια μέλη της να οδηγούνται σε παραίτηση, ανάμεσά τους και η ισόβια γραμματέας Σάρα Ντάνιους.

«Η Μεγάλη Πτώση»: To βιβλίο του Πέτερ Χάντκε θα σου εξηγήσει τη συντέλεια του σημερινού κόσμου

Μια μυθοπλασία που αφηγείται 24 ώρες από τη ζωή ενός αργόσχολου ηθοποιού έτοιμου να διαπράξει ένα έγκλημα, αλλά τυχαίνει να ερωτευτεί μια γυναίκα. Εντωμεταξύ, «περιπλανιέται σε μια ακατονόμαστη μεγαλούπολη το καλοκαίρι (ίσως το Παρίσι), από τις παρυφές μέχρι τα σπλάχνα της. Συναντήσεις με δρομείς, αστέγους, …

Ενα ασυνήθιστο και εξαιρετικά γοητευτικό μυθιστόρημα μας έρχεται από την Πολωνία. Και η συγγραφέας του Ολγκα Τοκάρτσουκ μας προετοιμάζει γι’ αυτό από την αρχή: «Το Αρχέγονο» λέει «βρίσκεται στο κέντρο του σύμπαντος». «Αρχέγονο» είναι το όνομα ενός χωριού στην Πολωνία, όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση αυτού του θαυμάσιου μυθιστορήματος, όπου σε μόλις 272 σελίδες η Τοκάρτσουκ μάς εξιστορεί τη ζωή δύο οικογενειών, των Νιεμπίσκι και των Μπόσκι, καλύπτοντας τρεις γενιές – και μια χρονική περίοδο που αρχίζει το 1914 και τελειώνει τη δεκαετία του 1980 με το κίνημα της «Αλληλεγγύης».

Πηγή: www.globalview.gr

Προηγουμενο αρθρο
Την Δευτέρα 14/10/2019 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Κοινό Δελτίο Τύπου Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.