HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝ.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας: Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει κόκκινο

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λευκάδας: Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει κόκκινο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ χτυπάει κόκκινο

Το όραμα του ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι η ανατροπή της χρήσης της Παιδείας ως βασικού παράγοντα ταξικής διαφοροποίησης. Μέχρι το 1981, το παραδοσιακό πανεπιστήμιο λειτουργούσε ως μηχανισμός αναπαραγωγής και συντήρησης της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης, γεγονός που συντελούσε στη διατήρηση της κυριαρχίας της μιας τάξης πάνω στην άλλη.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική απελευθέρωση, προωθήθηκαν οι νόμοι 1268/82 και 1566/85, με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν βαθιές τομές και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ως συστατικό στοιχείο των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας και των πρώτων βημάτων του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού του κράτους και της ελληνικής κοινωνίας.

Χαρακτηριστικά μέτρα των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία ήταν τα εξής:

1) Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση από τον τακτικό προϋπολογισμό στα επίπεδα του 29,0%, την πρώτη τετραετία.
2) Aύξηση των δαπανών για υποδομές στο χώρο της παιδείας από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, η οποία ξεπέρασε το 72,0% την πρώτη τετραετία με αποτέλεσμα το να χτιστούν καινούργια σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
3) Κατάργηση των εξετάσεων ανάμεσα στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και ανάμεσα στο Γενικό και Τεχνικό Λύκειο.
4) Λήψη μέτρων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
5) Καθιέρωση του ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου καθώς και Μεταλυκειακού Σχολείου ώστε να υπάρξουν δωρεάν ίσες ευκαιρίες προετοιμασίας για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ για όλους τους νέους. Με τη λειτουργία των Μεταλυκειακών Κέντρων επιχειρήθηκε αποφασιστικό χτύπημα στην Παραπαιδεία.
6) Ο νόμος 1404/83 αναδιοργάνωσε και αναβάθμισε την ανώτερη τεχνική εκπαίδευση με τη δημιουργία των Τ.Ε.Ι, που είχε επικίνδυνα υποβαθμιστεί με τα ΚΑΤΕΕ, τα οποία τελικά ανωτατοποιήθηκαν το 2001 με το νόμο 2916.
7) Ο νόμος – πλαίσιο 1268 για τα ΑΕΙ επιχείρησε τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των φοιτητών και όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, την κατοχύρωση της πλήρους και ουσιαστικής αυτοδιοίκησης τους, καθώς και τη σύνδεση των ΑΕΙ με την παραγωγή.
8) Αναβαθμίστηκαν οι παιδαγωγικές σπουδές καθώς και εκείνες της Φυσικής Αγωγής, με την Ίδρυση αντίστοιχων πανεπιστημιακών τμημάτων.
9) Επεκτάθηκε και αναβαθμίστηκε η Λαϊκή επιμόρφωση και η Μέση Επαγγελματική Εκπαίδευση.
10) Ιδρύθηκαν σχολές του Υπ. Παιδείας και του ΟΑΕΔ.
11) Δημιουργήθηκαν νέα πανεπιστήμια στο Αιγαίο, το Ιόνιο και τη Θεσσαλία.
12) Αυξήθηκαν οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών.
13) Οι στρατιωτικές σχολές εντάχθηκαν στο γενικό σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι.
14) Συγκροτήθηκαν 32 οικολογικές Μονάδες νέων επιστημόνων και φοιτητών για πρότυπες έρευνες σε σχέση με το περιβάλλον και τις απαιτήσεις της Νέας Γενιάς.

Το 2011 ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν και ο νόμος της Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Ο νόμος ψηφίσθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Με τον συγκεκριμένο νόμο επιχειρήθηκε να απελευθερωθεί η Ανώτατη Εκπαίδευση από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, κυρίως σε ότι αφορά το μοντέλο διοίκησης και στο τρόπο οργάνωσης των σπουδών. Δόθηκε έμφαση στη διεθνοποίηση των Ιδρυμάτων, με τελικό στόχο ένα ανοικτό Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, με υψηλή ποιότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αξιοκρατία.

Ο Σύριζα πολέμησε εκ’ αρχής σκληρά τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και σήμερα ως κυβέρνηση, προσπαθεί με κάθε τρόπο την υπονομεύσει. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης σχεδιάζει την κατάργηση του θεσμού των Συμβουλίων, την ολική επαναφορά των λεγόμενων αιωνίων φοιτητών, ενώ υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη αναμένεται ότι θα μπορεί να θέσει μόνο καθηγητής πρώτης βαθμίδας του ίδιου ιδρύματος.

Δυστυχώς, η παιδεία επί εποχής Σύριζα, όχι μόνο δε γλύτωσε από τα μνημόνια όπως προεκλογικά είχαν εξαγγείλει με πάθος τα στελέχη του, αλλά συνεχίζει να υπόκειται σε δραματικές περικοπές από αυτά.
Κλείνοντας, σε ότι αφορά το ζήτημα του δημοτικού σχολείου στο Μεγανήσι, η θέση μας είναι ότι πρέπει να παραμείνει 4θέσιο, ακόμα κι αν απαιτείται τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘’Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Μεγανησίου από 4θέσιο σε 3θέσιο;’’.

9/3/2016
Ν.Ε.

Προηγουμενο αρθρο
Μουσικομπερδέματα: ένα παιδικό μουσικό παραμύθι!
Επομενο αρθρο
Ο Σουλτς πέταξε έξω από συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου ευρωβουλευτή της ΧΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.