HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΞεπουλάμε με την ειρήνη ό,τι κερδίσαμε με τον πόλεμο και με ποια ανταλλάγματα;

Ξεπουλάμε με την ειρήνη ό,τι κερδίσαμε με τον πόλεμο και με ποια ανταλλάγματα;

Της Γεωργίας Αυγερινού*

Άναυδοι μείναμε από τις δηλώσεις κατανόησης και αποδοχής των παράνομων  τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο από επίσημα κυβερνητικά χείλη.  Ο ένας μετά τον άλλον, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για νέα συνθηκολόγηση. Η φράση του Πρωθυπουργού ότι η Συνθήκη των Πρεσπών αποτελεί «διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Είναι το μονοπάτι που η κυβέρνηση ακολουθεί και στα ελληνοτουρκικά.

Η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει τι βλέψεις της στον θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και της Κύπρου. Είναι μια αναθεωρητική δύναμη που στόχο έχει να αλλάξει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη. Δεν σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί τα κυριαρχικά  δικαιώματα της χώρας μας. Παραβιάζει τον εθνικό μας εναέριο και θαλάσσιο χώρο, προβαίνει σε παράτολμες ενέργειες και απειλές, επιδιώκοντας να προκαλέσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο, απειλεί με casus belli για τα 12 μίλια, ζητά αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Οι διαδοχικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα μαρτυρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί από την εθνική γραμμή προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας μας έδωσε γεύση των προθέσεών του, όταν μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν, δήλωσε ότι «η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας».

Εκστασιασμένοι από την πρωθυπουργική ρήση οι βουλευτές Καραγιαννίδης και Δουζίνας δήλωσαν ότι τα ελληνοτουρκικά πρέπει να λυθούν «με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο γαλαντόμος πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις αρχές Μαρτίου μας νουθέτησε «να μην είμαστε μονοφαγάδες» αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα σε σχέση με τις απαράδεκτες τουρκικές αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων του Καστελόριζου στις θαλάσσιες ζώνες.

Κι ενώ ο Ερντογάν αλωνίζει την χώρα του με προεκλογικές ομιλίες-φωτιά, επευφημώντας τις τουρκικές βαρβαρότητες σε βάρος των Ελλήνων κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, η ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί την Τουρκία στο τραπέζι των ενεργειακών και κάνει ό,τι μπορεί να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις ορέξεις της.

Ο νυν ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Τουρκία, αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και ενημέρωσε το Πανελλήνιο και διεθνές ακροατήριο ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Μεσογείου». Μάλιστα  προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε με κομπασμό από το εργοστάσιο συντήρησης Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας ότι τους ανήκουν όλα: η Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος! Και μία μέρα μετά την συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το κερασάκι στην Τούρτα έβαλε ο βουλευτής Τσιρώνης, που άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους τηλεοπτικού καναλιού, λέγοντας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι προφανές ότι στο πάρε-δώσε για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου μεθοδεύονται νέες παραχωρήσεις. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει τι παζαρεύει η κυβέρνηση. Με ποιους όρους και με ποια ανταλλάγματα. Τι δίνει και τι παίρνει.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν πουλάμε πια ασημικά. Ό,τι είχαμε το δώσαμε. Δεν πουλάμε απλώς γη, αέρα, θάλασσα, εθνικό πλούτο.  Πουλάμε ιστορία και πατρίδα. Παρελθόν και μέλλον. Πουλάμε δικαιώματα που δεν μας ανήκουν.

Είναι των επόμενων γενιών.
Μας δόθηκαν αφού αποκτήθηκαν με αίμα.
Του Καραϊσκάκη, του Διάκου, του Παπαφλέσσα, του Ανδρούτσου, του Μπότσαρη…

*Η Γεωργία Αυγερινού είναι Αιματολόγος με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Παιδιατρική Αιματολογία-Ογκολογία. Είναι μέλος του Τομέα Υγείας και της Γραμματείας Επιστημονικών Φορέων Νέας Δημοκρατίας

Προηγουμενο αρθρο
Η προσφορά της Λευκάδας στην Επανάσταση του 1821
Επομενο αρθρο
Τα σύμβολα στο χρόνο - εκδήλωση για την Κόκκινη Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.