HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟδηγίες προς τους συνταξιούχους για την διακοπή μειώσεων και την διεκδίκηση αναδρομικών

Οδηγίες προς τους συνταξιούχους για την διακοπή μειώσεων και την διεκδίκηση αναδρομικών

Δημοσιεύουμε παρακάτω έντυπα και οδηγίες που μας έστειλε ο σύλλογος Συντ/χων Υπαλλήλων ΙΚΑ ΕΤΑΜ Περιφ/ρειών Δυτ. Ελλάδας σχετικά με την διακοπή μειώσεων των νόμων 4051 και 4093 από την κύρια ή και την επικουρική σύνταξη – επιστροφή αναδρομικά των ποσών που αφαιρέθηκαν από 11/6/2015 και μετά, σύμφωνα με τις αποφάσεις 2287 και 2290/2015 του ΣτΕ.

Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων ΙΚΑ ΕΤΑΜ
Περιφερειών Δ. Ελλάδας, Ηπείρου,Ιονίων Νήσων
Πάτρα 12-10- 2018
http://syllogosyika.blogspot.gr
τηλ.-φαξ 2610-453233 , 2610426266
αριθμ.πρωτ.. 30 / 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι

Με αφορμή ερωτήματά σας, σχετικά με τη δικαστική διεκδίκηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, εξαιτίας θετικών πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζόμενους, σας αποστέλλουμε , υπόδειγμα αιτήσεων καταβολής των επιδομάτων, προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ { τ, ΤΕΑΠΟΚΑ } τις οποίες θα καταθέσετε στις αρμόδιες Υπηρεσίες ,με πρωτόκολλο ,ή να τις αποστείλετε με συστημένη πρόσκληση [ειδικότερα στο ΕΤΕΑΕΠ } για να διακόψετε την παραγραφή

Πρέπει τούτο να γίνει με προσοχή ,καθόσον αφ ενός πρόκειται για διακοπή παραγραφής και δεν δικαιολογείται λάθος ,αφ ετέρου πρόκειται για αρκετά μεγάλο ποσό δεικδίκησης

Δεν χρειάζεται να κάνετε αιτήσεις μη παραγραφής όσοι συνταξιούχοι έχετε ήδη προσφύγει στα δικαστήρια μετά τις 11/5/2015. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει, είτε ατομικά είτε ομαδικά, μέσω Συλλόγων συνταξιούχων. Το μόνο που απομένει για αυτές τις περιπτώσεις είναι η εκδίκαση και η απόφαση.

Οι πιθανότητες δικαίωσης είναι εξαιρετικά μεγάλες, ιδίως μετά την απόφαση πιλότο με την οποία κέρδισε ο συνταξιούχος Οδ. Τσολογιάννης αναδρομικά 11.184 ευρώ από το 2012 ως τον Ιούλιο του 2015 από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.
Όπως γνωρίζουμε , αν και οι Υπηρεσίες και τα ταμεία , είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ακολουθούν τακτική καθυστερήσεων υποβάλλοντας το ένδικο μέσο της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων.

Ο Σύλλογός μας έπειτα από την απόφασή του ΣτΕ ,με την οποία κρίθηκαν οριστικά και τελεσίδικα οι εν λόγω περικοπές ως αντισυνταγματικές, θεωρεί δεδομένη την δικαίωση των αιτημάτων μας και την ευδοκίμηση των υπ όψη αιτήσεων.
Γι αυτό και στις αιτήσεις τους προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ αναφέρουμε ότι ζητούμε «να διακοπούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 από την κύρια ή και την επικουρική σύνταξη και να επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που αφαιρέθηκαν από 11/6/2015 και μετά, σύμφωνα με τις αποφάσεις 2287 και 2290/2015 του ΣτΕ.

Με τον τρόπο αυτό καταχυρωνόμαστε για τυχόν προσφυγή και αγωγή κατά των Tαμείων στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν στη διακοπή των μειώσεων και την επιστροφή αναδρομικών.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας παρακολουθεί τις εξελίξεις, για το θέμα, και για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσει σχετικά.

Θα παρακαλέσουμε να παροτρύνετε τους συναδέλφους που δεν είναι γραμμένοι στο σύλλογο να εγγραφούν ,και να υποβάλλουν τις σχετικές-αιτήσεις-εγγραφής { τηλ και φαξ συννενόησης 2610-453233 , 2610426266 }

ΜΗΝ Ξεχνάτε , από τώρα και εξής αρχίζει περίοδος αγώνων ,περίοδος που απαιτείται ενότητα για να διεκδικήσουμε την επιστροφή του κόπου μας τόσων χρόνων
Η διαπραγμάτευση με πολλούς ,αξίζει περισσότερο! Θα σας ενημερώσουμε για ότι νεότερο ακολουθήσει

Σας ευχόμαστε Καλή επιτυχία και ευχές για τις εορτές που έρχονται
Καλά Χιστούγεννα Ο Καινούριος Χρόνος να μας φέρει Υγεία Ευτυχία
και την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών των συντάξεών μας

Με ευχές και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Τα μέλη
—————————-

ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

1. Ετέθη υπόψη μου η με αριθμό 892/2018 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή αγωγή υπαλλήλων του ΟΑΕΔ για καταβολή δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που είχαν καταργηθεί με τις διατάξεις του ν.4093/2012, καθώς επίσης και το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί και άλλες αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις από ειρηνοδικεία και μονομελή πρωτοδικεία ανά την επικράτεια.

2. Συναφώς, μου ετέθη ερώτημα αναφορικά με την σημασία και την δεσμευτικότητα των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων, επί του οποίου λεκτέα τα ακόλουθα:

3. Οι αποφάσεις αυτές προέρχονται από ένα μικρό αριθμό πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και μάλιστα μονομελών σχηματισμών (ειρηνοδικών ή μονομελών συνθέσεων πρωτοδικείων). Υπόκεινται ασφαλώς σε ένδικα μέσα και ιδίως σε έφεση, η προθεσμία ασκήσεως της οποίας, όπως και η άσκηση της αναστέλλουν εκ του νόμου την εκτέλεση των εκδοθεισών αυτών αποφάσεων. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι αφ’ ενός μεν οι πρωτόδικες αυτές αποφάσεις μπορούν να ανατραπούν σε δεύτερο βαθμό, αφ’ετέρου δεν έχουν ευρύτερη σημασία γιατί προέρχονται από ένα μεμονωμένο δικαστή και ασφαλώς δεν παράγουν καμίας μορφής δεδικασμένο.

4. Θα ήταν συνακόλουθα σκόπιμο να αναμείνει κανείς τόσο την έκβαση της συγκεκριμένης υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό, όσο και την έκβαση των λοιπών εκκρεμών υποθέσεων, προκειμένου να αναφανεί το κλίμα που θα διαμορφωθεί νομολογιακά για να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες.

5. Προκειμένου συνακόλουθα να αποφευχθεί το κόστος και η ταλαιπωρία προσφυγής σε δικαστήριο αυτήν την χρονική στιγμή που δεν έχει υπάρξει δεδικασμένο από δευτεροβάθμιο δικαστήριο και έως ότου αρχίσουν να εκδίδονται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, ώστε να επανεξεταστεί το εάν είναι σκόπιμο να ασκηθούν ένδικα βοηθήματα, θα πρότεινα να υποβληθεί μία αίτηση προς το τμήμα μισθοδοσίας του εκάστοτε Οργανισμού/δημοσίου φορέα σύμφωνα με το επισυναπτόμενο υπόδειγμα για να διακοπεί η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων.

Αθήνα, 11.10.2018

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – juris Oxford
ΚΑΨΑΛΗ 6 ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 106 74
ΤΗΛ.210620163

——————————

Προηγουμενο αρθρο
Μάκης Μελάς: Ο σημερινός δήμαρχος απέτυχε στη διαχείριση της καθημερινότητας
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση-καταγγελία του Οδοντιατρικού συλλόγου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.