HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟι γέφυρες των αθώων παιδικών ματιών …

Οι γέφυρες των αθώων παιδικών ματιών …

Χτες το απόγευμα η αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού κέντρο γέμισε από χαρούμενες παιδικές φωνές. Παιδιά των σχολείων της Λευκάδας από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο που παίρνουν μέρος στην «Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής», γέμισαν με την παρουσία τους το χώρο, συμμετέχοντες σε εκδήλωση που οργανώθηκε για να παραλάβουν το αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής τους.

Τον Οκτώβρη του 1989 στην πόλη Shunjuku του Τόκυο υπογράφτηκε η πράξη αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων Λευκάδας και Shunjuku. Συνδετικός κρίκος των δυο πόλεων είναι ο Λευκάδιος Χέρν.Η Λευκάδα υπήρξε η γενέτειρα του Λευκάδιου Χέρν (Γιακούμο Κοïζούμι) και η Shunjuku, η πόλη των τελευταίων χρόνων της ζωής και του θανάτου του συγγραφέα.

Ο τότε δήμαρχος Λευκαδίων Σπύρος Μαργέλης κατά την υπογραφή της αδελφοποίησης είχε τονίσει στην ομιλία του: «Οι Λευκαδίτες, μαθημένοι να δημιουργούν και να σέβονται τους άλλους δημιουργούς, θα τιμήσουν αυτή την αδελφοποίηση και θα την κάνουν να διαρκέσει αιώνια.

Απόρροια αυτής της αδελφοποίησης και στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών των δυο πόλεων, από το 1991, καθιερώθηκε και πραγματοποιείται κάθε χρόνο (για 23 χρόνια) με μεγάλη επιτυχία η Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής (για παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 16 ετών).

DSCN2467DSCN2468

Εκατό εικαστικά έργα παιδιών ταξιδεύουν κάθε χρόνο από την Ιαπωνία στη Λευκάδα και πενήντα από τη Λευκάδα στην Ιαπωνία. Οι συμμετοχές των μαθητών της Λευκάδας φτάνουν κατά μέσο όρο τα 400 έργα το χρόνο και από αυτά επιλέγονται 50. Παιδιά που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, που μεγαλώνουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, επικοινωνούν μέσα από τη γλώσσα της τέχνης. Οραματίζονται γέφυρες ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών.

Όλα τα έργα των παιδιών από τις φετινές ανταλλαγές των δυο πόλεων, είναι αναρτημένα σε έκθεση στο ισόγειο του Πνευματικού κέντρο που θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Ψυχή της όλης διοργάνωσης, από την δημιουργία της μέχρι σήμερα, είναι η κα. Θεοδώρα Γεωργάκη. Εργατική, ακούραστη, αεικίνητη, έχει προσφέρει πολλά στην εδραίωση του θεσμού. Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης στην εισηγητική ομιλία του, ανέφερε την ιστορία του θεσμού, επαίνεσε την κα. Γεωργάκη και εξέφρασε τη λύπη του για την πρόθεση της να συνταξιοδοτηθεί. Η ίδια πάντως δήλωσε ότι ανεξαρτήτως συνταξιοδότησης, θα είναι πάντα παρούσα στο Πνευματικό κέντρο και θα προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Τις απονομές των αναμνηστικών στους μαθητές έκανε το μέλος του Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου Βασίλης Προδρομίτης.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις απονομές και την έκθεση.

Προηγουμενο αρθρο
Το δικό μας χρυσάφι
Επομενο αρθρο
Απολογισμός Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.