HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟι Γυμναστικές Επιδείξεις στον Άγιο Πέτρο πριν πολλά χρόνια

Οι Γυμναστικές Επιδείξεις στον Άγιο Πέτρο πριν πολλά χρόνια

Κοιτάζοντας παρακάτω τις φωτογραφίες από τις Γυμναστικές επιδείξεις, θα συμφωνήσετε, πιστεύω μαζί μου, πως είναι εντυπωσιακές! Όχι μόνο για την χάρη και τον συγχρονισμό των μικρών μαθητών του Δημοτικού, αλλά μαθαίνοντας τον τόπο και τον χρόνο που τραβήχτηκαν.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τα έτη: 1965, 1966,1967 στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου του Αγίου Πέτρου. Κατά μέσο όρο εκείνα τα χρόνια φοιτούσαν στο σχολείο 120 μαθητές το χρόνο. Το σχολείο ήταν τετραθέσιο και υπηρετούσαν οι δάσκαλοι: Κατηφόρης Γεώργιος (απεβίωσε), Καράμπαλη -Φλώριου Αγγελική, Φλώριος Σπύρος και Μελάς Αθανάσιος. Ο Άγιος Πέτρος είχε περίπου 1.000 κατοίκους. Ηταν, μαζί με την Καρυά τα δυο μεγαλύτερα χωριά της Λευκάδας, εκείνα τα χρόνια

Οι Γυμναστικές Επιδείξεις αποτελούσαν το γεγονός της Σχολικής χρονιάς μέχρι και τα μισά της δεκαετίας του ’70 που καταργήθηκαν. Θεωρούνταν το αποκορύφωμα της όλης εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Διεξάγονταν λίγες μέρες πριν την αποφοίτηση των μαθητών τόσο των Δημοτικών Σχολείων όσο και των Γυμνασίων.

Για το χωριό του Αγίου Πέτρου, αλλά και για όλο το νησί, οι Γυμναστικές Επιδείξεις αποτελούσαν σημαντικό γεγονός για μαθητές, γονείς, αλλά και για όλη την κοινωνία. Μαθητές και δάσκαλοι προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν γονείς και θεατές με τις επιδεξιότητες και στις σωματικές ικανότητες των μαθητών.

Γυμναστές και Δάσκαλοι Ειδικοτήτων δεν υπήρχαν πουθενά στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια. Το αποτέλεσμα των γυμναστικών επιδείξεων ήταν δουλειά των δασκάλων. Για κείνες τις γενιές των εκπαιδευτικών και για εκείνη την εκπαιδευτική φιλοσοφία, η αρμονία, ο συντονισμός, οι δεξιότητες, η πειθαρχία των μαθητών αποδείκνυαν την αρτιότητα του εκπαιδευτικού έργου όλης της χρονιάς.

Το πρόγραμμα των Γυμναστικών επιδείξεων περιλάμβανε παρέλαση των μαθητών, ασκήσεις Γυμναστικής, εντυπωσιακούς συνδυασμούς, αθλητικούς αγώνες στίβου και παραδοσιακούς χορούς.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Θανάση Μελά για τις φωτογραφίες καθώς και τις πληροφορίες.

Προηγουμενο αρθρο
Ένα πανέμορφ’ άλογο πεσμένο κι η Ελλάδα
Επομενο αρθρο
Συναυλία Μουσικού Σχολείου στον κεντρικό πεζόδρομο - φωτορεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.