HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟι Δήμαρχοί μας και το πράσινο

Οι Δήμαρχοί μας και το πράσινο

Η συμπεριφορά των τριών τελευταίων χρονολογικά Δημάρχων απέναντι στο πράσινο και τις δεντροφυτεύεις της πόλης είναι απογοητευτική.

Οι περιπτώσεις που θα αναφέρω παρακάτω είναι ενδεικτικές του τρόπου που λειτούργησαν. Το πράσινο και οι δεντροφυτεύεις ήταν αποσπασματικές κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς βάθος, μελέτη και συνέχεια ή προεκλογικά μπιχλιμπίδια προς ιθαγενείς.

1) Σε πείσμα όσων υποστήριζαν πως στο δρόμο που οδηγεί στην πλωτή γέφυρα -κατά μήκος του Ιβαριού- ήταν δύσκολο να προκόψει δέντρο, το 2012 ή το 2013, ο δήμαρχος φυτεύει αγριλίδες! Τοποθετήθηκαν και σωλήνες ποτίσματος και όλα μαζί εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και στην θαλασσινή αλμύρα. Δεν πρόκοψαν. Κάτι σκόρπια κλαδάκια εδώ κι εκεί έχουν απομείνει, να μας θυμίζουν την κουτουράδα ή την έλλειψη φροντίδας. Μήπως είχαν δίκιο όσοι φώναζαν πως σ΄ αυτό το σημείο πετάμε λεφτά;

Στη θητεία του ίδιου δημάρχου (2012) φυτεύτηκαν και τα δέντρα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο ΚΤΕΛ, απέναντι από την Μαρίνα. Ήταν μάλιστα τόσος ο ενθουσιασμός των υποστηριχτών του δημάρχου, που γράφτηκε τότε, πως άμα μεγαλώσουν τα δεντράκια, η περιοχή θα μοιάζει με την Ιαπωνία όταν ανθίζουν οι κερασιές!

Η επιλογή της περιοχής για δεντροφύτευση ήταν πράγματι επιτυχημένη. Πρόκειται για ένα πολύ επιβαρυμένο με τσιμέντο και άσφαλτο μέρος. Μια δεντροστοιχία ήταν απαραίτητη.

2) Ο επόμενος δήμαρχος προφανώς δεν αναγνώρισε την αναγκαιότητα της δεντροστοιχίας κατά μήκος του δρόμου. Τα δέντρα εγκαταλείφτηκαν στους πέντε ανέμους. Όσα δεν καταστράφηκαν, όπως ψήλωναν και έχοντας λεπτούς κορμούς, έγειραν και λύγισαν από τον αέρα. Παραμελήθηκε επίσης η τροφή τους. Μούτελη από την εκσκαφή της Μαρίνας είχαν στις ρίζες τους!

Από αυτή την ιστοσελίδα είχαμε κάνει αναφορά για την εγκατάλειψη των δέντρων στις 13/12/2017. Δες εδώ. Μετά από αυτό τοποθετήθηκαν κάποια στηρίγματα, τα μισά από τα οποία ήταν επιτυχημένα. Τα υπόλοιπα ήταν διακοσμητικά.

Μετά από 7 χρόνια και από την έλλειψη περιποίησης τα δεντράκια παραμένουν καχεκτικά και άλλα χαροπαλεύουν ακόμα.
Κρίμα, θα μπορούσε πράγματι να είχε ομορφύνει η περιοχή.

Ο ίδιος δήμαρχος, παραμονές των τελευταίων εκλογών δεντροφύτευσε την νησίδα της οδού Φιλοσόφων από το ΚΤΕΛ μέχρι το Κοιμητήριο (φρού φρού κι αρώματα). Έχουμε πρόσφατα αναφερθεί και σε αυτό το εγχείρημα. Δες εδώ.
Εκτός του ότι τα φυτά δεν ποτίζονταν, η οδός Φιλοσόφων έχει άλλες ανάγκες. Το λουλουδάκι ήταν το 5ο σε σειρά προτεραιότητας, όπως είχαμε αναφέρει.

3) Ο μόλις ενάμιση μηνός δήμαρχος αδειάζει αυτές τις μέρες τα παρτέρια στην οδό Γολέμη από άνθη και καλλωπιστικά φυτά. Θα φυτευτούν καινούργια. Φυτά που έκαναν χρόνια να μεγαλώσουν, ξεριζώνονται, και πετάγονται στην κυριολεξία. Κι ας υπάρχουν άπειρες τοποθεσίες που θα μπορούσαν να μεταφυτευτούν. Ή ακόμα και να δοθούν σε δημότες…

Ντροπή και κρίμα

Υ.Γ.
Ο πρώτος χρονολογικά δήμαρχος δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα. Ο δεύτερος αποδοκιμάστηκε στις τελευταίες εκλογές και ο τρίτος όπως όλα δείχνουν είναι… μια από τα ίδια.

Προηγουμενο αρθρο
Ομάδα Παραδοσιακών Χορών Κέντρου Νεότητας
Επομενο αρθρο
(Αντί) Πλημμυρικά έργα…

1 Σχόλιο

  1. αμελιαζ
    18 Οκτωβρίου 2019 at 13:32 — Απάντηση

    Μια απ τα ιδια και χειροτερος γιατι υπηρχαν και σχολεια,παρτερια η ακομα και δημοτες να δωσει αυτα τα φυτα που οι ιδιοι οι δημοτες χρονια τωρα προσπαθουν να μεγαλωσουν για την ομορφια της πολης. βεβαια παλι θα πω οτι οι γλαστρες δεν ειναι του δημου και ουσιαστηκα αρπαξαν ξενη-εστω και μικρης αξιας-ιδιωτικη περιουσια!!! Αρα, μια απ τα ιδια και χειροτερα!!!
    Κριμα,αυτος,εφυγε νωρις…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.