HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι Ειδικοί Συνεργάτες – Σύμβουλοι των Δημάρχων

Οι Ειδικοί Συνεργάτες – Σύμβουλοι των Δημάρχων

Πολλά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Δημάρχου να ανανεώσει τη θητεία των τεσσάρων «ειδικών συνεργατών» του Δημάρχου. Τόσο τα σχόλια που διαβάσαμε, όσο και η δική μας θέση, δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα -τα περισσότερα από τα οποία δεν γνωρίζουμε- όσο με το πώς διαχρονικά εφαρμόστηκε ο νόμος των ειδικών συνεργατών.

Ο νομοθέτης λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που έχει η άσκηση των καθηκόντων των δημάρχων, τους έδωσε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ειδικούς συνεργάτες. Είναι αυτονόητο ότι με τον όρο ειδικός συνεργάτης θεωρείται αυτός που έχει εξειδικευμένα προσόντα και γνώσεις, τέτοια που δεν υπάρχουν ανάμεσα στο μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει του δήμους.Η θητεία των ειδικών συνεργατών, ορίζεται ρητά, ότι διαρκεί, όσο και η θητεία των Δημάρχων.

Στην πράξη βέβαια αυτό αποτέλεσε ένα τρόπο πρόσληψης από το παράθυρο ημετέρων του εκάστοτε Δημάρχου, που συνήθως εξαργύρωνε προεκλογικές «επιταγές». Κατά «σύμπτωση» μάλιστα, οι ειδικότητες που προσελάμβαναν οι δήμαρχοι ήταν αυτές που υπήρχαν και μάλιστα εν αφθονία στο μόνιμο προσωπικό του δήμου. Εξελίχτηκε σε έναν αναξιοκρατικό τρόπο πρόσληψης εις βάρος κάθε εννοίας ισονομίας και ηθικής.

Να θυμίσω εδώ το θέμα που είχε δημιουργηθεί στις αρχές του χρόνου από τη μελέτη κάποιου φωστήρα του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το πλεονάζον προσωπικό στους Δήμους. Η μελέτη έδειχνε πλεονάζον προσωπικό στο Δήμο Λευκάδας. Γρήγορα την πήραν πίσω βέβαια, αλλά αν το υπουργείο είχε επιμείνει στην απόλυση του «πλεονάζοντος» προσωπικού, σε ότι αφορά το Δήμο Λευκάδας θα μπορούσαν να είχαν απολυθεί μόνιμοι υπάλληλοι, που είχαν διοριστεί με διαγωνισμό και είχαν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας. Κι αυτό γιατί οι μισθοδοσία των «ειδικών συνεργατών» και του Γενικού Γραμματέα -που είχε ο προηγούμενος Δήμαρχος- βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Έτσι σε μια σχέση που από τη μια υπάρχει το κονδύλι στης μισθοδοσίας των υπαλλήλων και από την άλλη, όχι ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων, αλλά σύνολα υπαλλήλων, δηλαδή «κεφάλια», η «ζυγαριά» ζύγιζε ποσά και μονάδες. Αν καλώς είχα καταλάβει με ότι είδε το φως της δημοσιότητας τότε, η ύπαρξη των ειδικών συνεργατών -αν είχε γίνει νόμος η μελέτη- θα μπορούσε να στοιχίσει τη δουλειά σε μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου.

Ενός κακού μύρια έπονται…

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Μικρά εκκλησάκια....Μεγάλα Πιστέυω!
Επομενο αρθρο
Ιερά Αγρυπνία στην Μονή Αγίου Ιωάννου στο Λιβάδι Καρυάς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.