HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤο Τουριστικό Περίπτερο στο Κάστρο και η… «τιμωρία» της σχεδιαστικής του έπαρσης

Το Τουριστικό Περίπτερο στο Κάστρο και η… «τιμωρία» της σχεδιαστικής του έπαρσης

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 2017)

Το τουριστικό περίπτερο στο κάστρο είναι χτισμένο στην πλέον προνομιακή θέση του νησιού. Ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Η αισθητική του, «αισθητική της χούντας», είναι αρκετά ευανάγνωστη σε μας τους παλαιότερους. Την συναντάμε σε όλη την Ελλάδα: Κτίρια ογκώδη, επιβλητικά, από μπετόν που δεν είχαν καμιά σχέση με την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον της κάθε περιοχής. Ο σκοπός ήταν να ξεχωρίζουν και να επιβάλλονται με τον όγκο τους. Έπρεπε να δείχνουν στον κόσμο ευημερία και προκοπή.

Η Λευκάδα στην αρχή της δεκαετίας του ’70, ήταν μια πόλη μικρή και φτωχή. Αυτή λοιπόν η πόλη, είχε στην είσοδο της, στην πλέον περίοπτη θέση, ένα κτίριο «μεγαλειώδες», χτισμένο ακριβώς πάνω στον αιγιαλό! Ένα τουριστικό περίπτερο!

Η Λευκάδα όταν κτίστηκε το τουριστικό περίπτερο, μεταξύ των άλλων ελλείψεων, δεν διέθετε αποχετευτικό σύστημα. Όλοι θυμόμαστε τα αυλάκια δεξιά και αριστερά στα σοκάκια να τρέχουν νερό και βρωμιές. Αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν ελάχιστα. Οι κάτοικοι της πόλης έφταναν μέχρι της παραλίες του Κάστρου άλλοι με τα πόδια και οι πλέον τυχεροί, με τις βάρκες.

Αυτή η πόλη της φτώχειας και της έλλειψης στοιχειωδών υποδομών, διέθετε ένα μικρό «τερατάκι» πάνω στην καλύτερη παραλία της. Ένα τουριστικό περίπτερο «έτοιμο να πετάξει».

Η εικόνα της επίπλαστης ευημερίας, ίδιον όλων των μορφών δικτατορίας!

Τα κτίρια αυτού του είδους, αυτής της περιόδου, δεν μοιάζουν με αρχιτεκτονικά λάθη. Μην ξεχνάμε επίσης τις υπόλοιπες παρεμβάσεις εκείνης της περιόδου στην πόλη της Λευκάδας: καταστροφή του Ηρώου, του Μποσκέτου, της Πλατείας Δικαστηρίων, του Ανθώνα. Σημεία κλειδιά και απτά ίχνη της πορείας του νησιού μέσα στο χρόνο.

Χωρίς γνώσεις αρχιτεκτονικής με γνώμονα μόνο την ταπεινή αισθητική μας, θεωρούμε πως η αρχιτεκτονική ενός κτιρίου είναι σε συνάρτηση με τον τόπο και τον χρόνο. Στο τουριστικό μας περίπτερο τόσο ο τόπος όσο και ο χρόνος είναι ξένα προς το κατασκεύασμα. Ακόμα και σήμερα που όλα τα παραπάνω έχουν μεταβληθεί, αυτό το τερατάκι εξακολουθεί να είναι ξένο με το νησί μας.

Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε η δυνατότητα να κατεδαφιστεί…

Το τουριστικό Περίπτερο στο κάστρο έμοιαζε στην εποχή του, με τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου, σε Λευκάδια εκδοχή!  Σήμερα συμβολίζει την κακογουστιά μιας εποχής. Η εγκατάλειψη και η σημερινή κατάντια του, μοιάζουν με την τιμωρία της σχεδιαστικής του έπαρσης.

Σχετικά άρθρα:
Το Εφιαλτικό σενάριο
Απόψεις για την παραχώρηση της παραλίας του Κάστρου
Ελπίζουμε ο Δήμαρχος και ο κύριος Σολδάτος να κάνουν την υπέρβαση
Κυριάκος Σφέτσας: Η παραλία του κάστρου και η «δέουσα καθαρή απόδοσή της» στον Λευκαδίτικο Λαό
Στο σημείο μηδέν η υπόθεση του Τουριστικού Περιπτέρου στο Κάστρο
Οι αμμοθίνες της παραλίας του Κάστρου και τα κρινάκια της άμμου
Ανάπτυξη ή σκουπίδια στην παραλία του Κάστρου;
Που θα δημιουργηθούν οι… σουίτες στην παραλία του Κάστρου!
Δύο επισημάνσεις σε ένα δημοσίευμα για το Τουριστικό Περίπτερο
Η συζήτηση για το Τουριστικό Περίπτερο…
Στο Κάστρο «επιχείρησε»: η Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ της αστακομακαρονάδας και η Λαϊκή δεξιά

Προηγουμενο αρθρο
Η φύση αγαπά το νησί μας!
Επομενο αρθρο
Η ένωση ΕΒΕ Λευκάδας για την Κυριακάτικη αργία

2 Σχόλια

  1. θοδωρής Αραβανής
    5 Μαΐου 2017 at 18:20 — Απάντηση

    Υπάρχουν, λογικό είναι, και προβλήματα διαφυγής εισπράξεων σε άλλα σημεία της πόλης και της Νήσου από την όποια αξιοποίηση συνολικά της παραλίας και των όποιων υποδομών στο Κσστρο.
    Ή ακόμη και ανατανομή των εισπράξεων .Και αυτό ασφαλώς δημιουργεί συνιστώσες ανισορροπίες στις δομηθείσες χρόνια τώρα εισπρακτικές τουριστικές κατανομές της
    Νήσου.
    Που και αυτές οι μέχρι τώρα κατανομές, δεν πρέπει να υποτιμηθούν, διότι έτσι θα φτάνουμε σε φαύλο απαξιωτικό κύκλο των παγιοποιήσεων. Η νέα ισορροπία ( και απ την εκμετάλευση του Κάστρου ) θα πρέπει να επέλθει σε ανώτερο ποσοτικό και ποιοτικό σημείο για όλη την Νήσο.Και πρός αυτή την κατεύθυνση η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και της παραλίας του Κάστρου θα λειτουργήσει παραγάγοντας και εξωτερικές οικονομίες ( δυναμική προβολή και εισπρακτική αυξητική σώρευση ) και για όλη την υπόλοιπη Νήσο.
    Η προσέγγιση για την αξιοποίηση της παραλίας και των εγκαταστάσεων του Κάστρου ( αν αποφασιστεί) , δεν μπορεί να γίνεται στην βάση της διακριτικής εισπρακτικής αντιπαλότητας ένδων της Νήσου. Αλλά να λειτουργεί αυγατίζοντας το συνολικό εισοδηματικό φάσμα της Νήσου.
    Κσι η όποια απαξιωτική διάσταση της ήδη υπαρχούσης παγιοποιήσεως απσνταχού , δεν λαμβάνει υπ όψιν ότι επ αυτής της παγιοποιήσεως επενδύθηκαν οικονομικοί πόροι σωρευμένοι , σε κάθε παρούσα της εποχής αξία , ώς κοινωνική δαπάνη, που πρέπει νσ επιστραφούν ώς κοινωνική ωφελιμότητα στην διαδρομή του χρόνου , υπέρ της ποσοτικής και ποιοτικής κοινωικής γεννεαλογικής συνέχειας.
    Η κοντόφθαλμη στόχευση για την αξιοποίηση του Κάστρου , όπως και η έμφαση στην αδυνατότητα αξιοποίησης του, μπαίνουν στη υπηρεσία τουλάχιστον του φθίνονοντος αναπτυξιακού ρυθμού ( μέχρι και βαθμού κορεσμένης στασιμότητας) συνολικά της Νήσου
    Και τα κτίσματα μπορούν σχεδιαστικοτεχνικά να αναδημιουργηθούν ώς παγιια υπάρχοντα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και η όλη περιοχή να αναβαθμιστεί.

  2. επιλοχιας
    5 Μαΐου 2017 at 00:25 — Απάντηση

    επρεπε νατο φκιαξουν με τσινγους και χωρις τουαλετες ?μηπως ο αντιχουντισμος σας μπερδευει

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.