HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι κόντρες των δημαρχιακών με το Επιμελητήριο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι κόντρες των δημαρχιακών με το Επιμελητήριο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Μια πρόσκληση του Επιμελητηρίου έγινε αφορμή να πυροδοτήσει στα ύψη την υποβόσκουσα κόντρα των Δημάρχιακών με το Επιμελητήριο.

Tο Επιμελητήριο διοργανώνει την Πέμπτη συζήτηση για το θέμα του ΤΕΙ Λευκάδας. Έστειλε προσκλήσεις στο Δήμαρχο και στους δημοτικούς συμβούλους να παρευρεθούν. Ο δήμαρχος θεώρησε καλό να απαντήσει στο Επιμελητήριο από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, δηλώνοντας πως θεωρεί την πρόσκληση άκομψη. Και το θέμα δεν έκλεισε εκεί. Δυο ακόμα, ο κ. Βλάχος πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου και ο αντιδήμαρχος κ. Περδικάρης «ένοιωσαν την ανάγκη» να επιχειρηματολογήσουν εναντίον του Επιμελητηρίου, μετατρέποντας το χώρο του δημοτικού συμβουλίου σε χώρο προσωπικών ή κομματικών αντιπαραθέσεων.

Επιστρατεύτηκε ο Δημοτικός κώδικας μέχρι και το brand name για μια… πρόσκληση που είτε την αποδέχεσαι είτε όχι. Χρησιμοποιήθηκε ο χώρος του δημοτικού συμβουλίου για να εκφραστούν προσωπικές κόντρες με το Επιμελητήριο, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όσους από τους συμβούλους  δεν έχουν να «μοιράσουν» τίποτε με το Επιμελητήριο. Οι όποιες διαφορές των δημαρχιακών με το επιμελητήριο αφήνουν αδιάφορους τους δημότες και δεν σχετίζονται με θέματα που πρέπει να απασχολούν το δημοτικό συμβούλιο.

Πέραν της υπερβολής και της ασέβειας προς το χώρο, οι δηλώσεις και οι προθέσεις που υποκρύπτουν, εκφράζουν και αντιδημοκρατικές νοοτροπίες.

Είναι άκομψο, δήλωσε ο δήμαρχος, όταν ο δήμος προσκαλεί όλους και το Επιμελητήριο στο δημοτικό συμβούλιο, να πει την γνώμη του, όταν έχει γίνει διεξοδική συζήτηση παρουσία του αντιπεριφερειάρχη, όταν αυτός ο φορέας απουσιάζει από την συζήτηση, να καλεί σε σύσκεψη για τι ίδιο θέμα. Ο δήμος συνέχισε, ανεξάρτητα αν σε κάποιους αρέσει ο δήμαρχος ή όχι, εκφράζει μία συλλογικότητα.

Πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο πανικό στο δήμο για να φοβούνται ότι μπορεί ο Σκιαδαρέσης και το Επιμελητήριο να υποκαταστήσει το δημοτικό συμβούλιο. Όλοι οι σύλλογοι και φορείς, εκφράζουν συλλογικότητες. Έχουν υποχρέωση και δικαίωμα να συνέρχονται και να συζητούν, ανεξαρτήτως τι κάνει το δημοτικό συμβούλιο. Είναι ζητούμενο οι φορείς να σταματήσουν να είναι ζήτουλες δημοτικών επιχορηγήσεων και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Έξαλλου όπως δήλωσε και η Μαριάννα Καρφάκη. Εμείς (το ΔΣ δηλαδή) αποφασίσαμε, αλλά δεν αποφασίσαμε και «διατάσουμε».

Για πρωτάκουστα πράγματα έκανε λόγο ο κ. Κώστας Βλάχος: «όπως προβλέπει ο δημοτικός κώδικας το δημοτικό συμβούλιο, είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο στο δήμο. Οι ρόλος των φορέων είναι συμβουλευτικός, συνέχισε. «Αυτό που ζητά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ξεφεύγει από κάθε λογική και αρμοδιότητα, η πρόταση του υποκρύπτει μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και θέλει να παίξει τον ρόλο ενός άλλου Δημάρχου… Είναι πρωτάκουστο κ. δήμαρχε, να πάτε εσείς και να πείτε τι; Για μια απόφαση που έχει παρθεί. Αύριο μπορεί να ζητήσει άλλος φορέας και ούτω καθεξής, Μπορούσαν όλοι αυτοί οι φορείς να παρευρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο και να λάβουν μέρος στην διαμόρφωση της απόφασης στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού. Δεν πρέπει να δημιουργούμε καταστάσεις που ξεφεύγουν και από τη νομιμότητα αλλά και την πολιτική πραγματικότητα.»

Πράγματι ήταν πρωτόγνωρες αυτές οι δηλώσεις. Τόσο πρωτόγνωρες ώστε και ο πιο καλόπιστος δημότης  αναρωτιέται, μήπως ο αγορητής αντί για δημοκρατικό προγραμματισμό ήθελε να πει «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό»!

Τι να πρωτοσχολιάσεις; Ότι η πρωτοβουλία ενός φορέα για συζήτηση ξεφεύγει από την νομιμότητα; (του οποιουδήποτε φορέα, πόσο μάλλον του Επιμελητηρίου που το θέμα του κλεισίματος του ΤΕΙ, αγγίζει οικονομικά τα μέλη του). Τι σχέση έχει ο δημοτικός κώδικας με το θέμα του ΤΕΙ και την απόφαση ενός φορέα για συζήτηση; Και το 2013, με το σχέδιο Αθηνά, το Επιμελητήριο πήρε θέση και ανέπτυξε δράσεις, χωρίς να φοβηθεί ο τότε δήμαρχος για τη θέση του. Και τέλος πάντων, αν είναι τόσο εύθραυστη η θέση του δημάρχου, ώστε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, να θέλει να παίξει το ρόλο του, δεν «προστατεύεται» με την… «απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω των τριών ατόμων»!.

Μα τι θα ακούσουμε ακόμα; Ότι είναι πρωτάκουστο ο δήμαρχος να κατέβει από το «θρόνο» του και να συνδιαλέγεται με τους φορείς; Ότι όποιος δεν παρευρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο, του απαγορεύεται να έχει γνώμη, άποψη και διάθεση για συζήτηση. Ότι το θέμα ΤΕΙ έκλεισε για το δημοτικό συμβούλιο και περιττεύουν όλοι οι άλλοι;

«Πρέπει να αρχίσουμε να τοποθετούμαστε από τώρα και πέρα» δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Περδικάρης.

Τώρα λοιπόν που άρχισαν να τοποθετούνται, είναι ευκαιρία να  θυμηθούμε από το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης του δημάρχου για τον: «συμμετοχικό, αμεσοδημοκρατικό και  αλληλέγγυο δήμο, με την  Αυτοδιοίκηση ως δημόσιο και κοινωνικό χώρο που οφείλει να υποστηρίζει και να αναδεικνύει και την κοινωνική συλλογικότητα, με τον πολίτη πρωταγωνιστή, σε μια αυτοδιοίκηση που σέβεται την παρουσία του, υπολογίζει την άποψή του, επιζητεί τη συμμετοχή του και επιτρέπει στους πολίτες να εμπλακούν στη συλλογική διαχείριση των κοινών, να παρέμβουν πολιτικά στην τοπική διακυβέρνηση και να καθορίσουν επιλογές και αποφάσεις…»

Και αφού τα θυμηθούμε να τα τοποθετήσουμε στα σημερινά νόμιμα και πρωτάκουστα!

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Ημιβύθιση σκάφους και σύλληψη του Κυβερνήτη στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Αποφάσεις 34ης και 35ης συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου

2 Σχόλια

  1. αμελιαζ
    21 Δεκεμβρίου 2017 at 09:15 — Απάντηση

    Ας παει μια βολτα στα Τρικαλα να δει ποσοι λευκαδιτες πανε κι ας περασει κι απ το παγοδρομειο να δει τι κοσμος το επισκεπτεται…
    Μπορει να του ειναι χρησιμη καμια…σελφι

  2. dope
    20 Δεκεμβρίου 2017 at 23:49 — Απάντηση

    μην τον τσαντιζετε και δεθει παλι με αλυσιδες

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.