HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι μπανιαδώροι του Κάστρου το 1972

Οι μπανιαδώροι του Κάστρου το 1972

Η φωτογραφία είναι του Fritz Berger. Εικονίζεται η παραλία του Κάστρου το καλοκαίρι του 1972 στις δόξες της.

Όπως διαβάζουμε σε σχόλιο της εποχής: «Το λιμάνι μας, τα καλοκαίρια, είχε ένα μόνιμο στολίδι, ήταν οι πεντάμορφες βαρκούλες με τα κάτασπρα τριγωνικά πανιά, βαρκούλες μερακλίδικες με μερακλήδες βαρκάρηδες, που πηγαινοερχόντανε απ’ το λιμάνι μας στο Κάστρο, για τους «μπανιαδώρους» και για τους παραθεριστές του κάστρου. Όταν καμιά φορά δεν φύσαγε ο μόνιμος καλοκαιρινός μαΐστρος κι’ είχε μπουνάτσα, έβλεπες τούς βαρκάρηδες στο δρόμο του Κάστρου να τραβάμε «αλτσάνα» τις βάρκες δεμένες μ’ ένα κάβο που περνούσανε στον ώμο τους.»

Αλλά και στις αρχές του 20ου αιώνα η παραλία του Κάστρου ήταν πόλος έλξης των ντόπιων κατοίκων. Αντιγράφουμε μια χαρακτηριστική περιγραφή του 1903.

«Στο χώρο που σήμερα ανήκει στο ΤΑΟΛ, μετά τον παραλιακό δρόμο και μέχρι τη παράγκα της Δημητρούλας, ήταν δύο αραδαριές ξύλινες παράγκες, μ’ ένα δρόμο ανάμεσα, όπου παραθερίζανε αρκετοί αρχόντοι της εποχής, αλλά κι’ όσοι έχανε την οικονομική δυνατότητα.

Μια ολόκληρος αποικία Αγιομαυριτών εσχηματίσθη στο Φρούριον. Είναι το Φάληρο της Λευκάδος, περνούν δε αρκετά καλά. Οι παραθερίζοντας, έχουν διαιρεθεί εις αδυσώπητους ψαράδες και αδυσώπητους κοντσινάδες.

Σμήνη γυναικών πηγαίνουν κάθε βράδυ «για λουτρό, κατά τας νυκτερινάς ώρας, κάμνοντας δαιμονιώδη ποδοβολητό, σαν να ήσαν… σύνταγμα ιππικού!»

Προηγουμενο αρθρο
Συναυλία μαθητών Μουσικού Σχολείου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Δήμος Λευκάδας: Καθαρίζουμε το Κάστρο στη δράση: Let’s do it Greece 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.