HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι «ξένοι» που ζουν στη Λευκάδα

Οι «ξένοι» που ζουν στη Λευκάδα

Στη Λευκάδα ζουν και δραστηριοποιούνται περίπου εξακόσιοι αλλοδαποί, προερχόμενοι από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν δικαίωμα ψήφου τόσο στις Δημοτικές εκλογές, όσο και στις Ευρωεκλογές. Όσον αφορά τις Δημοτικές εκλογές έχουν επίσης το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ασχολούνται συνήθως με επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό, κάποιες δε φορές γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας στις πατρίδες τους. Ανάμεσά τους είναι επίσης πολλοί συνταξιούχοι που επέλεξαν τη Λευκάδα σαν τόπο διαμονής.

Οι άνθρωποι αυτοί ερχόμενοι στο νησί αντιμετωπίζουν πολλά και ποικίλα προβλήματα. Πρώτο και βασικότερο το πρόβλημα της γλώσσας και ακολουθούν ένα σωρό άλλα που έχουν να κάνουν με την εύρεση δουλειάς, τη γραφειοκρατία, στην περίπτωση που επιθυμούν να κάνουν κάποια επένδυση, ή αγορά ακινήτου.

Λατρεύουν το νησί για το περιβάλλον, τη φύση, τις θάλασσες, αλλά ο καθένας έχει να εξιστορήσει και ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με την πολυνομία και την ταλαιπωρία που υφίσταται για να διεκπεραιώσει απλά και αυτονόητα πράγματα για την πατρίδα του, με την νοοτροπία του «βλέποντας και κάνοντας», με την αλλαγή των κανόνων από τη μια μέρα στην άλλη.

Εξακόσιοι άνθρωποι είναι μια αρκετά μεγάλη ομάδα. Έφεραν στο νησί μας χρήματα, αγόρασαν ή έχτισαν σπίτια και εξακολουθούν να το τροφοδοτούν με χρήματα συνεχώς με την παραμονή τους. Παρόλα αυτά ενώ είναι μια υπολογίσιμη οικονομική δύναμη, είναι ξεχασμένοι από όλους και από όλα.

Για τους φοιτητές των ΤΕΙ που δεν ξεπερνούν τους 250 έχει ληφθεί κάποια μέριμνα. Οι ξένοι μας έχουν την «τύχη» ή την «ατυχία» να μην ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές. Έτσι το πελατειακό μας σύστημα τους έχει βάλει στην άκρη.

Από την μικρή εμπειρία μου μέσα από προσωπικές γνωριμίες αλλά και εκδηλώσεις, αποκόμισα την εντύπωση ότι πρόκειται για εκλεκτά μέλη της λευκαδίτικης κοινωνίας. Είναι οι περισσότεροι φορείς μιας υψηλής κουλτούρας, πνευματικής καλλιέργειας, πολλαπλών ειδικών και γενικών γνώσεων. Από την παρουσία και τη συναναστροφή τους με την κοινωνία της Λευκάδας, μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να προκύψουν.

Μια υπολογίσιμη οικονομική, κοινωνική και πνευματική δύναμη, την οποία κανένας μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε σαν οντότητα. Μια υπηρεσία υποδοχής στο Δήμο ειδικά για τους ξένους, που θα είχε ξεκάθαρες απαντήσεις και θα έδινε λύσεις σε πολλά από τα εμπόδια και προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα ήταν μια κάποια λύση. Θα τους γλύτωνε από ταλαιπωρίες, ασάφειες, σπατάλη χρόνου και χρημάτων.

Προχωρώντας παραπέρα θα έλεγα πως αν, ως Δήμος, ως πολιτεία φέρναμε κοντά μας αυτούς τους ανθρώπους μόνο κέρδος θα είχαμε σε πολλούς τομείς. Προέρχονται από χώρες με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Έχουν υγιή αντανακλαστικά, πνευματικές, καλλιτεχνικές, οικολογικές και ζωοφιλικές ευαισθησίες και διαπνέονται από τις ιδέες του εθελοντισμού. Θα μπορούσαν λοιπόν να προσφέρουν πολλά σε όλα τα παραπάνω, που έχουμε τόσο ανάγκη.

Προηγουμενο αρθρο
Συλλυπητήρια από τον Πανλευκάδιο
Επομενο αρθρο
Συναυλία JAZZ στην ARTηρία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.