HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΟι Πίτες του Γάμου

Οι Πίτες του Γάμου

Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα το βράδυ η αναπαράσταση του χωριάτικου Γάμου στην Καρυά. Η εκδήλωση πραγματοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια από τον «Απόλλωνα». Το κύριο τελετουργικό της Δευτέρας μετά τον Γάμο, ήταν η παρασκευή και το μοίρασμα της πίτας.

Όπως αναφέρει ο Πανταζής Κοντομίχης:

«…Στο γυρισμό οι γυναίκες έχουν έτοιμα τα υλικά τα φκιάσουν την πίτα, το γλυκό δηλ. της νύφης. Η πίτα γίνεται με αλεύρι, λάδι και ζάχαρη ή μέλι. Την ώρα που ρίχνουν το αλεύρι στο ζεματιστό λάδι, που βράζει σε μεγάλη τσέντζερη, πρέπει να ανακατώσει πρώτη μια κοπέλα αμφιθαλής. Μετά το πρώτο ανακάτωμα, κι αφού όλοι φωνάξουν «καλορίζικα», αρχίζουν τα πειράγματα. Και πρώτα «αλευρώνουν το συμπεθεριακό». Ρίχνει δηλ. ο ένας στον άλλον αλεύρι και τον κάνει κάτασπρο. Αρχή κάνουν από τους καλεσμένους. Επίσης κάνουν και «γανώματα» ο ένας στον άλλον με γάνες από το τηγάνι. Πίτες φκιάνουν 6 τεψιά. Τις χαράζουν σε φελιά, πάνω από κάθε φελί βάνουν μια σφήνα μύγδαλο, και τις ψήνουν στο φούρνο. Απ’ αυτή την πίτα θα μοιράσουν στο νουνό, σ’ όλους τους συμπεθέρους, τους καλεσμένους και τους φίλους ακόμα. σχεδόν σε όλο το χωριό. Δεν πηγαίνουν όμως ποτέ σε κείνους που έχουν πρόσφατο πένθος.»

Φωτογραφίες και Βίντεο: Θανάσης Κατωπόδης
Για να δείτε την πρώτη μέρα της αναπαράστασης του χωριάτικου Γάμου στην Καρυά πατήστε [ΕΔΩ]

Διαβάστε για τον Λευκαδίτικο Γάμο:

Διαβάστε το Α΄ Μέρος: Ο Λευκαδίτικος Γάμος
Διαβάστε το Β΄ Μέρος: Τα προξενιά και το ληγατοχάρτι
Διαβάστε το Γ΄ Μέρος: Οι Αρραβώνες
Διαβάστε το Δ΄ Μέρος: Το πλύσιμο των μαλλιών
Διαβάστε το Ε΄ Μέρος: Τα προζύμια
Διαβάστε το Ζ΄ Μέρος: Τα καρφώματα και τα κρεβάτια
Διαβάστε το H΄Μέρος: Τα Στέφανα
Διαβάστε το Θ΄Μέρος: Η Τάβλα
Διαβάστε το Η΄Μέρος: Λευκαδίτικος Γάμος – Η πίττα και τα πιστρόφια

Προηγουμενο αρθρο
«Το θαύμα του Ορφέα - 1952 οι απαρχές των Γιορτών Λόγου & Τέχνης»
Επομενο αρθρο
Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Νάσος το ελεφαντάκι – Το μακρύ ταξίδι» στην αυλή του Fagottobooks

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.