HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι Ρώσοι μας ξανάρχονται!

Οι Ρώσοι μας ξανάρχονται!

Ένα θηρίο του Ρωσικού στόλου, η υπέρ-φρεγάτα Admiral Grigorovich, που αποκαλείται «Φόβος και Τρόμος των θαλασσών», έχει ήδη ξεκινήσει με προορισμό τα νησιά του Ιονίου. Το Σάββατο και την Κυριακή  θα βρίσκεται στο νησί μας. Και όπως είναι πολύ πιθανόν -δεν έχουμε ακόμα το πρόγραμμα- θα ολοκληρωθεί αυτό που πέρυσι έμεινε ημιτελές. Η τοποθέτηση δηλαδή της προτομής του ρώσου ναυάρχου Ουσακώφ, στην πλατεία του Λιμενικού στην παραλία της Λευκάδας. Το βάθρο ήταν έτοιμο από πέρυσι τέτοια εποχή. Είχαν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις, αλλά την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι ανέβαλαν την επίσκεψη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Θα επαναλάβουμε αρκετά από όσα γράφτηκαν σ’ αυτή την ιστοσελίδα πέρυσι, με αφορμή την αναβληθείσα τότε επίσκεψη.

Το 2013 και το 2014, αυτή περίπου την εποχή, στα πλαίσια εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν και στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά υπό τον τίτλο «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά», δεχόμαστε επίσκεψη φιλίας από Ρωσικό πολεμικό πλοίο. Η εκδήλωση περιλάμβανε συζητήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Την πρώτη χρονιά μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί και ημερίδα για τον θρησκευτικό τουρισμό μεταξύ των δυο χωρών. Ακόμα τον περιμένουμε!

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα και στόχο είχαν όπως έλεγαν στην αρχή, το διάλογο μεταξύ των λαών και την πολιτιστική ανταλλαγή. Σιγά – σιγά εκτός από την Κέρκυρα άρχισε να διευρύνεται το πεδίο των Ρώσων φίλων μας. Σειρά είχε η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και τελευταία η Λευκάδα. Η πολιτική που ακολουθούνταν από μεριάς των Ρώσων ήταν σχεδόν πανομοιότυπη σε όλα τα νησιά. Την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά προσέφεραν «χορούς και τραγούδια» για να ακολουθήσει την επόμενη το στήσιμο της προτομής του Ουσακώφ. Η προτομή είναι η ίδια σε όλα τα νησιά αφού τη φροντίδα της έχουν οι ίδιοι οι Ρώσοι.

Ο Ουσακώφ ήταν ναύαρχος και παρότι από τη φύση της θέσης του πολέμησε και σκότωσε, εν τούτοις ανακηρύχτηκε άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία. Πρόκειται, κατά τους ιστορικούς, για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το στήσιμο δε της προτομής του, δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στα υπόλοιπα νησιά από επιφανείς ιστορικούς, με κυριότερες αυτές του Δημήτρη Αρβανιτάκη. δες [εδώ]

Το αφήγημα των Ρώσων παρουσιάζει τον Ουσακώφ, μαζί με τον Τούρκο υποναύαρχο Καντίρ μπέη, ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων από τους άθεους Γάλους που κατείχαν τότε τα Επτάνησα. Η ιστορία όμως γράφει: «ο ενωμένος ρωσοτουρκικός στόλος από το φθινόπωρο του 1798 μέχρι το Φεβρουάριο του 1799 κατόρθωσε να εκδιώξει τους Γάλλους, να καταλάβει τα Επτάνησα και να επαναφέρει το παλαιό αριστοκρατικό καθεστώς. Αυτό έγινε τότε. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Διώχτηκαν οι δημοκρατικοί Γάλλοι και νέοι κυρίαρχοι έγιναν οι απολυταρχικοί Ρώσοι και Οθωμανοί Τούρκοι. Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει «απελευθέρωση».

Ήρθε η σειρά μας λοιπόν φέτος να στήσουμε την προτομή του Ουσακώφ. Την δέσμευση είχε αναλάβει το 2014 τέτοια εποχή, η παρούσα δημοτική αρχή. Έτσι, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το Λιμενικό ταμείο έκανε όλες τις προετοιμασίες. Κατά τον δήμαρχο δεν χρειάζεται απόφαση από το Δ.Σ. για στήσιμο προτομής. Κατ’ άλλους χρειάζεται, μια και το Λιμενικό ταμείο δεν μπορεί να παίρνει μόνο του πολιτικές αποφάσεις, αλλά να υλοποιεί αυτές του Δημοτικού συμβουλίου. (Ο χώρος που θα τοποθετηθεί η προτομή είναι δικαιοδοσίας του Λιμενικού ταμείου.)

Το στήσιμο μιας προτομής έτσι όπως συνηθίζεται να γίνεται στο νησί μας, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει υπεύθυνο όργανο έξω από τους δημοτικούς συμβούλους, που να αποφασίζει. Είναι αρκετή μια αίτηση συγγενών του οποιουδήποτε και η ανάλογη πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση του ναυάρχου Ουσακώφ είναι πως οι περισσότερες αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στα Επτάνησα, προέρχονταν από τον ιδεολογικό χώρο της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, όσο καιρό βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, όχι μόνο γιατί όσοι διαμαρτύρονταν κατέχουν θέσεις εξουσίας. Αλλά επειδή έχει μπερδευτεί το κουβάρι των ιδεοληψιών της αριστεράς. Ο κρυφός πόθος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ανακατεύτηκε με την λατρεία των ΑΝΕΛ για την Ρώσικη αυτοκρατορία!

Η φιλία δε που κομίζουν οι Ρώσοι με ένα θηρίο πολεμικό πλοίο, είναι θέμα προς συζήτηση. Τώρα όσον αφορά την αύξηση του τουρισμού νομίζουμε πως το σλόγκαν μετά από 3 χρόνια δεν αντέχει σε καμία κριτική. Επίσης, αν δεν το έχουν πάρει είδηση οι  δημοτικοί άρχοντες, το νησί δεν χρειάζεται ποσότητα τουρισμού, αλλά ποιότητα.

Κακά τα ψέματα, πουθενά οι ανδριάντες, οι επισκέψεις πολεμικών πλοίων, οι παρελάσεις, ακόμα οι αδελφοποιήσεις και οι επισκέψεις των Δημάρχων δεν φέρνουν τουρίστες. Αυτά είναι δικαιολογίες  που απευθύνονται σε μικρά παιδιά.

(Έχει επίσης ενδιαφέρον να διαβαστεί επιστολή του ιστορικού Δημήτρη Αρβανιτάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου με ημερομηνία 10/10/2014.) [ΕΔΩ]

Προηγουμενο αρθρο
Lighthouse
Επομενο αρθρο
Το φεστιβάλ Φολκλόρ στα πρώτα του βήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.