HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟι τοποθετήσεις των Θωμά Καββαδά και Κώστα Γληγόρη στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημάρχου

Οι τοποθετήσεις των Θωμά Καββαδά και Κώστα Γληγόρη στη συνεδρίαση για τον απολογισμό του Δημάρχου

Θωμάς Καββαδάς (Λαϊκή Συσπείρωση)

DSCN2465

Θα επιδιώξω να είμαι πιο σύντομος. Έχουμε ενάμιση χρόνο Δημοτική Αρχή, την παράταξη «ΌΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ». Προχωρά στον πρώτο Απολογισμό. Όντως είναι ένας Απολογισμός, που δεν γινόταν. Αυτό είναι καλό, δεν είναι άσχημο και δεν κοστίζει και τίποτα να κάνουμε έναν Απολογισμό.
Κύριε Δήμαρχε δεν απολογείστε για την ομιλία σήμερα, ούτε γι’ αυτό θα ελεγχθείτε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ελεγχθείτε για το πρόγραμμα σας, για το οποίο σας έχει εκλέξει ο λαός της Λευκάδας.

Βάσει αυτών λοιπόν των προτάσεων, που σας έχει εκλέξει ο Λευκαδίτικος νομίζω θα σας κρίνει, όχι με ό,τι λέτε σήμερα. Αν δούμε και των Τεχνικών Υπηρεσιών το πρόγραμμα, τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει, νομίζω ότι πάρα πολλά έργα έχουν τρέξει, που ήταν προγραμματισμένα και χρηματοδοτημένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τα πιο πολλά έργα είναι σε μελέτες.

Βεβαίως στα πλαίσια της διαχείρισης του Δήμου έχετε κάνει αρκετά πράγματα, μικρά έργα 3.000€, 2.000€, 5.000€ και λοιπά, δεν το αμφισβητεί κανένας αυτό. Ούτε και τις προθέσεις αμφισβητούμε, εάν είναι δυνατόν.
Ενάμιση χρόνος Δημοτικής Αρχής. Η Λευκάδα, λέει το πρόγραμμα, αλλάζει, δηλαδή το πρόγραμμα της παράταξης του κυρίου Δημάρχου. «Βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μέλλον μας, το περιβάλλον η ανάσα μας, η καθημερινότητα η ζωή μας, η Παιδεία, ο Πολιτισμός η ψυχή μας, η αλληλεγγύη η ανθρωπιά μας».
Αυτό που θέλουμε να πούμε όμως με ειλικρίνεια είναι ότι η Λευκάδα δεν αλλάζει και δεν αλλάζει έτσι. Από την αρχή λοιπόν είπατε ψέματα στον Λευκαδίτικο λαό. Δεν του μιλήσατε για τα πραγματικά προβλήματα και ότι αυτά δεν αλλάζουν με καλές προθέσεις.

Τα πράγματα δεν αλλάζουν εάν γίνουμε καλύτεροι διαχειριστές του Δήμου και δεν σας κρύβουμε από τη μεριά μας, ότι πράγματι είστε πάρα πολύ καλοί διαχειριστές. Εάν τα πράγματα άλλαζαν έτσι απλά με μία εκλογική διαδικασία ή κάποιος άλλος να αναλάβει διαχειριστής μιας κατάστασης ,
όπως και ένας μεγάλος είχε πει, «αν τα πράγματα άλλαζαν με εκλογές και εκλογικές διαδικασίες δεν θα γινόταν ποτέ εκλογές».
Τα πράγματα λοιπόν, θα αλλάξουν εάν συμμετέχει μαζικά ο κόσμος σε ό,τι θέλει να αλλάξει στη ζωή του, είναι ζήτημα δηλαδή και πάλι του κινήματος όλα αυτά τα οποία θέλει να παλέψει.

Πήρατε ένα Δήμο, με τα προβλήματά του, με υποχρηματοδότηση, με έλλειψη προσωπικού, με προσπάθεια να λειτουργήσει με τη μορφή επιχείρησης, έσοδα – έξοδα, με προσπάθεια από την κεντρική Κυβέρνηση να τον αφήσει στην τύχη του, να λειτουργεί πάντα με τη μορφή της ανταποδοτικότητας, με προσπάθεια από την κεντρική Κυβέρνηση να ελέγχει την κάθε δαπάνη του Δήμου, τον κάθε εργαζόμενο, την κάθε πρόσληψη προσωπικού.

Πήρατε ένα Δήμο παράρτημα της Κεντρικής Διοίκησης, ξεδοντιασμένο όντως και υπηρέτη των σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονοπωλιακών ομίλων και της Κεντρικής Διοίκησης.
Στο πρόγραμμά σας λέγατε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτόν τον ένα χρόνο που πέρασε έχετε κάνει προσπάθεια αυτό να το σταματήσετε, όσο μπορείτε από τη μεριά σας; Δεν νομίζουμε.
Το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι ότι τάξατε έναν άλλο Δήμο, μια άλλη Δημοτική Αρχή στην υπηρεσία του πολίτη, μία Λευκάδα της προόδου και της προκοπής. Το μεγάλο σας πρόβλημα κατά την άποψή μας είναι ότι δεν του είπατε όλη την αλήθεια και αντίστοιχο πρόβλημα έχει σήμερα και ο πολιτικός σας φορέας, αυτός ο φορέας που σας εκφράζει. Έχετε περάσει στο μυαλό των ανθρώπων ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι τίποτα δεν αλλάζει. Ρωτήστε τον κόσμο, ποια είναι η γνώμη του για τη νέα Δημοτική Αρχή; Η πλειοψηφία κατά τη γνώμη μας θα σας πει ευθέως ότι είναι μία από τα ίδια.

Αυτό που θα αφήσετε στις νέες γενιές, κατά την άποψή μας πάλι, είναι ότι ψήφισαν μία Δημοτική παράταξη που λέει ότι είναι Αριστερά και ήταν μία από τα ίδια με όλους τους προηγούμενους. Αυτή σας η πολιτική, της σωστής διαχείρισης δηλαδή, χωρίς συγκρουσιακό περιεχόμενο, χωρίς σύγκρουση για τα προβλήματα των αδυνάτων, δηλητηριάζει τις συνειδήσεις των ανθρώπων, ότι και η Αριστερά είναι μία ακόμη εκδοχή του καθεστώτος. Αφού δεν τα καταφέρνει η Αριστερά, μοιραία αυτό που ζούμε είναι ένας μονόδρομος.

Αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερη –θα το πω- απάτη που υπηρετείτε σήμερα. Αυτή είναι απάτη, γιατί Αριστερά στη χώρα μας σημαίνει αστείρευτη δύναμη πάλης ενάντια στη ντόπια και ξένη αντίδραση, ενάντια στην πλουτοκρατία, ενάντια στο κεφάλαιο.

Κύριε Δήμαρχε, άλλο τι λέμε σαν Αντιπολίτευση και άλλο τι κάνουμε όταν έχουμε την εξουσία. Η Δημοτική Αρχή με βάση το πρόγραμμά της έχει πάρει σαφή θέση να βγει ο λαός και οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο, να μην επιτρέψει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση να της ρημάζουν τη ζωή και το μέλλον; Έχει σχεδιάσει πρωτοβουλίες ανάδειξης των προβλημάτων της ανεργίας των νέων που μαστίζουν τη νεολαία.

Τι πρωτοβουλίες πήρατε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για ενίσχυση όλων των δομών του Δήμου; Τι μέτρα πήρατε ούτως ώστε όλα τα παιδιά να είναι σε παιδικούς σταθμούς; Πόσες νέες αίθουσες έχετε προγραμματίσει χωρίς προαπαιτούμενα; Πείτε μας ένα νέο αθλητικό κέντρο, ένα καινούργιο γήπεδο για τη νεολαία. Είμαστε η μόνη πόλη στην Ελλάδα που δεν έχει και ούτε προγραμματίζει βοηθητικό γήπεδο.

Για τα σκουπίδια, για τη διαχείριση, προχωράτε αυτά τα οποία είχατε πάρει από τους προηγούμενους. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό, αυτό είναι έγκλημα. Πέρσι, κατά τη γνώμη μας, στη περσινή χρονιά είχαμε σαν Δήμος και εσείς σαν παράταξη πάρα πολύ μεγάλη τύχη όσον αφορά το νερό, που δεν έγινε κάποιο δυστύχημα. Νομίζω ότι είστε τυχεροί. Νερό, κοινωνικό αγαθό. Πόσες οικογένειες κύριε Δήμαρχε δεν πληρώνουν το νερό, το παρέχουμε δωρεάν, λόγω προβλημάτων;

Οι ανάγκες της καθαριότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και ηλεκτροφωτισμού πρέπει να εξασφαλιστούν από κρατική χρηματοδότηση. Τι ενέργειες κύριε Δήμαρχε κάνατε σε αυτήν την κατεύθυνση για πλήρη χρηματοδότηση από το Κράτος;

Είναι αλήθεια ότι η βαθιά αντιδραστική πολιτική της Κυβέρνησης και η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας δεν μπορεί να αποτραπεί με αποφάσεις Δημοτικών Αρχών. Το ζητούμενο για τη Δημοτική Αρχή είναι να έχει στην πυξίδα της τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και να βοηθά στη λύση τους, να είναι στο πλευρό τους. Είστε σε αυτήν την κατεύθυνση κύριε Δήμαρχε;

Για τους προϋπολογισμούς. Χωρίς καμία αντίδραση έχετε προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του Δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα στους δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης. Διαχειρίζεστε μόνο, τα φαινόμενα της ακραίας φτώχειας.

Για τα τελευταία γεγονότα που συντάραξαν όλη την Ελλάδα ήμασταν πρόσφατα εδώ και συζητήσαμε. Στηρίζουμε γενικά χωρίς να βλέπουμε τα αιτήματα των εργαζομένων, των εργατών, των αγροτών και χωρίς να καταγγέλλουμε τους κύριους υπεύθυνους, που είναι Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κεφάλαιο.

Για τους σεισμούς τα θίξατε στην ομιλία σας κύριε Δήμαρχε. Πάρα πολλά πήγαινε – έλα, συσκέψεις, συσκέψεις, κουβέντες και ουσία μηδέν. Πήραμε 650.000€, μόνο αυτά, 1.100€ και 1.100.000€ θα, 13.000.000€ θα. Στη σεισμόπληκτη περιοχή ακόμα δεν έγινε κάτι. Η ουσία λοιπόν μέχρι τώρα, αυτό λέει η ζωή, αυτό λέει ο κόσμος, μέχρι τώρα ουσία μηδέν.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά τρία ζητήματα βασικά:
1. Στροφή Αγίου Νικήτα, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια άμεσα πρέπει να γίνει, να μη φύγει κανένα, μα κανένα μηχάνημα από τα τρία χωριά μέχρι να τελειώσει και το τελευταίο λιθαράκι.
2. Προσβάσεις με επιστημονική γνώση στις παραλίες, στις επιχειρήσεις του νησιού μας.
3. Οικίσκοι, να το δείτε άμεσα.
Και η πρότασή μας για τις άμεσες προτεραιότητες. Είναι γεγονός ότι θα τρέξουν πάρα πολλά μικρά έργα και τα τρέχει ο Δήμος αυτά, 3.000€, 5.000€, 6.000€ και λοιπά. Τα τρέχει και τα προωθεί, αλλά θα πρέπει να δούμε τρία πράγματα από εδώ και πέρα πολύ σοβαρά.

Το πρώτο είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί Νικιάνας – Λυγιάς. 5.000.000€ αν δεν κάνω λάθος έχουν πέσει και είναι θαμμένα μέσα στη γη. Το αναφέρατε. Νομίζω ότι πρέπει όσο μπορούμε να το τρέξουμε.

Σχέδιο Λυγιάς – Καρυωτών στις καλένδες είκοσι πέντε (25) χρόνια. Κτηματολόγιο για τους παραλιακούς οικισμούς και για όλη τη Λευκάδα.
Και τελευταίο αφήνω το δίκτυο αποχέτευσης. Είπα και πριν ότι είμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί δεν πάθαμε ατύχημα. Εάν δεν τρέξουμε, αν δεν δούμε τον κεντρικό αγωγό θα πάθουμε ατύχημα, το οποίο θα είναι ολέθριο σε περίοδο τουριστικής κίνησης.
Για τα έσοδα – έξοδα, τελευταίο. Εμείς αγαπητέ κύριε Δήμαρχε δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα είχατε αύξηση εσόδων. Εκείνο που θέλω να μας πείτε όμως όταν θα κλείσετε την ομιλία σας είναι πόσα πλήρωσαν σε ποσοστό οι μεγαλοκαταθέτες και πόσα πλήρωσε ο απλός κόσμος.

Δευτερολογία:

Διοικείτε τον Δήμο, και παίρνετε αποφάσεις. Εάν θέλετε να μας ακούσετε μας ακούτε, εάν δεν θέλετε δεν μας ακούτε. Δεν μου άρεσε καθόλου ο τρόπος που συμπεριφέρεται το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα θεσμό, που είναι ο Βουλευτής. Δεν μου άρεσε, δεν μου έκατσε καλά δηλαδή. Μιλά ο Βουλευτής. Ο Βουλευτής είναι θεσμός. Πρέπει να τον σέβομαι σαν θεσμό. Τον αφήνουμε λοιπόν, του δίνουμε ένα περιθώριο. Είναι Βουλευτής Λευκάδας, πώς να το κάνουμε;

Δεν μου άρεσε, να πετιέται ο ένας, ο άλλος, να τον κόβει και λοιπά. Τον αφήνουμε να μιλήσει. Εκφράζει κάτι διαφορετικό. Ψηφίστηκε από τη Λευκάδα, πώς να το κάνουμε δηλαδή, από το λαό της Λευκάδας;

Κύριε Βουλευτά ζητάτε και εσείς από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν έγινε το ένα, γιατί δεν έγινε το άλλο, και πάτε στη Βουλή και ψηφίζετε, ό,τι αντιλαϊκό μπορεί να ψηφιστεί σε αυτήν τη συγκυρία, λέτε ναι. Ψηφίζετε μνημόνια, ψηφίζετε την φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού και δεν λέτε μια κουβέντα.
Πήγατε προχτές, κάνατε μια επερώτηση για την ποσόστωση των μαθητών και σας είχαμε πει, το είχαμε επισημάνει και εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο, άσε που δέχτηκαν οι Σύμβουλοι να ψηφίσουν, δεν υπήρχε αντικειμενική βάση γι’ αυτό το θέμα. Και πήγατε στο Κοινοβούλιο και βάλατε θέμα ότι οι Λευκαδίτες μαθητές θα περάσουν στο Πανεπιστήμιο με ποσόστωση.

Λέω λοιπόν ότι θα πρέπει και ο κύριος Βουλευτής όταν έρχεται εδώ να μας ενημερώνει τι θέματα έχει βάλει που αφορούν τον λαό της Λευκάδας, τα προβλήματα της Λευκάδας και λοιπά. Σαν παρατήρηση το κάνω αυτό, σεβόμενος πάντα τον ρόλο του και τον θεσμό.
Συνεχίζοντας κύριε Δήμαρχε, αναφέρεστε σε πάρα πολλά προβλήματα που έχει ο Δήμος, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη εργαζομένων, έλλειψη λογιστών, έλλειψη τοπογράφων, προβλήματα από εδώ, προβλήματα από εκεί, ένα σωρό προβλήματα. Και αυτά τα ξέρατε, τα γνωρίζατε. Δεν ήρθατε από παρθενογένεση.
Εγώ λέω λοιπόν ότι βάσει αυτού θα πρέπει να γίνεται ο Απολογισμός, βάσει του προγράμματος που ψηφιστήκατε κύριε Δήμαρχε.
Από αυτά τα οποία γράφετε, στο πρόγραμμά σας, δεν έχει ξεκινήσει κανένα και εγώ λέω ότι δεν θα ξεκινήσει τίποτα από αυτά, το πρόβλημα δεν είναι τι λες προεκλογικά, το πρόβλημα είναι αν αυτά που λέτε, μπορούν να γίνουν. Δεν μπορούν να γίνουν γιατί πρέπει κύριε Δήμαρχε να τρέξετε, αλλά πρέπει να προσέξετε προς τα πού θα τρέξετε. Γιατί εάν τρέξετε σε λάθος δρόμο μπορεί να πέσετε στον γκρεμό.

Εγώ λέω λοιπόν να τρέξετε και να τρέξετε σωστά. Από τη μεριά μας δεν πιστεύουμε ότι δεν έχετε καλή πρόθεση. Εγώ άκουσα όλους τους Αντιδημάρχους και πιστεύω ότι έχουν την καλή πρόθεση να κάνουν δουλειά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Και αυτό είναι το μεγάλο σας λάθος. Το είπα και στην ομιλία μου, αυτά δεν γίνονται. Δεν γίνονται με υποχρηματοδότηση, δεν γίνονται με Καλλικράτη, δεν γίνονται αυτά.
Επομένως το λάθος που κάνατε είναι ότι είπατε ψέματα στον λαό της Λευκάδας και τάξατε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Σας λέω λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ανατρέξετε προς τη μεριά εκείνη των λαϊκών συμφερόντων, των λαϊκών ανθρώπων, να μπορείτε να τους βοηθήσετε, αν μπορείτε τα προβλήματα που έχουν και που παρουσιάζονται να μπορείτε να τα απαλύνετε. Μεγάλα έργα, μεγάλες δουλειές, μεγάλα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν.
Ευχαριστώ.

Κώστας Γληγόρης (Δίαυλος)

DSCN2466

Είναι θετικό ότι γίνεται Απολογισμός σήμερα και γενικότερα ότι γίνεται Απολογισμός γιατί πλέον μπορούμε να έχουμε σε μια κόλλα χαρτί, τα πεπραγμένα των τμημάτων και της Δημοτικής Αρχής γενικότερα.
Παραδείγματος χάριν τα πεπραγμένα του αυτοτελούς τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας είναι τρία bullet point. Ξέρουμε ότι η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε τετρακόσιους είκοσι εννέα (429) ελέγχους από όταν δημιουργήθηκε. Το θέμα είναι εάν την ημέρα θα έπρεπε να ήταν αυτοί οι έλεγχοι ή όλο αυτό το διάστημα που είναι.

Θέλω να ξεκινήσω με το γεγονός ότι την Παρασκευή πήραμε τις εισηγήσεις, αρκετές σελίδες, από όλα τα τμήματα. Παρασκευή απόγευμα λοιπόν, δύο ημέρες πριν την ειδική συνεδρίαση. Και την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση μάθαμε και την εισήγηση του Δημάρχου.

Να μου πεις, χρειάζεται να έρθει ειδική συνεδρίαση για να τα πούμε όλα αυτά, δεν τα βλέπεις, δεν τα καταλαβαίνεις; Όχι βέβαια, δεν χρειάζεται να έρθει ειδική συνεδρίαση αλλά με αυτό δείχνουμε ποια είναι η λογική του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου. Τελευταία στιγμή να δεχόμαστε εισηγήσεις και θέματα και γενικά ο τρόπος που λειτουργεί, πόσο λάθος είναι.
Είπατε για τροποποίηση. Νομίζω ότι από το πρώτο εξάμηνο σας είχα ζητήσει να γίνει τροποποίηση του κανονισμού. Ελπίζω το τέταρτο εξάμηνο να το προχωρήσουμε.

Χάσαμε αρκετό χρόνο με το να συζητάμε για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Θα μπορούσατε να μας είχατε καλέσει και να το είχαμε συζητήσει όλοι μαζί και όχι στην αρχή του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να γνωρίζαμε από πριν πως θα τοποθετηθεί και τον τρόπο της διαδικασίας γενικότερα.

Κύριε Πρόεδρε επίσης αναφέρατε ότι κάποια στιγμή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι φεύγουν. Ναι, και εγώ το κάνω τώρα τελευταία αυτό. Μπορώ να πω ότι το τελευταίο διάστημα δεν κάθομαι σε όλα τα θέματα, γιατί σε αυτόν τον Απολογισμό θέλω να κάνω βέβαια και έναν Απολογισμό και της δικής μου συμμετοχής στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μονάχα να σχολιάσω τον Απολογισμό του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων.

Και φυσικά αυτό συμβαίνει Πρόεδρε γιατί όταν ερχόμαστε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με τριάντα ένα (31) θέματα και θέτουμε ως πρώτο θέμα το Ασφαλιστικό, το ψήφισμα του Ασφαλιστικού, είναι λογικό να μην μπορούμε, ειδικά κάποιοι οι οποίοι πρέπει να ασχοληθούν με όλα τα θέματα, να μην μπορούμε να καθίσουμε και να ακούμε όλα αυτά τα πράγματα. Δηλαδή κάποια στιγμή κουραζόμαστε. Και αυτό θα ήθελα πάλι να το δείτε στη λογική της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα προσπαθήσω τώρα μέσω παραδειγμάτων να πω κάποια πράγματα για το Δημοτικό Συμβούλιο και για τη Δημοτική Αρχή. Θα ξεκινήσω με το ότι ο Δήμαρχος σήμερα στην ειδική συνεδρίαση μίλησε για όλα. Τι θα έκανα εγώ; Εγώ θα μιλούσα για το γενικό και θα άφηνα μετά τους Αντιδημάρχους μου να μιλήσουν ο καθένας επάνω στον τομέα ευθύνης τους. Δεν θα μιλούσα για τα έργα, δεν θα μιλούσα για την οδοποιία, δεν θα μιλούσα για την ύδρευση, δεν θα μιλούσα για τον αθλητισμό. Ευτυχώς που στο τέλος λίγο το μάζεψε. Τι δείχνει αυτό; Δείχνει ένα Δήμαρχο-κεντρικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου.
Έτσι λοιπόν θα συνεχίσω και με παραδείγματα θα προσπαθήσω να θέσω τις απόψεις μου.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Κύριε Νικητάκη είναι το όραμα, όπως είχατε πει στη συνεδρίαση. Είναι ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης. 2 Φλεβάρη ψηφίσαμε το προσχέδιο, την προέγκριση του προσχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος και μετά από εννέα, δέκα μήνες νομίζω, τέλη Οκτωβρίου, το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Είναι και το πρώτο bullet point που αναφέρει ο Δήμαρχος.
Οπότε ακόμα Επιχειρησιακό πενταετίας δεν έχουμε. Και αφού δεν έχουμε πενταετές Επιχειρησιακό δεν έχουμε ούτε ετήσιο πρόγραμμα Δράσης. Έχει περάσει ενάμιση χρόνος και πάμε για τον δεύτερο. Και ειλικρινά χαίρομαι που έχουμε Τεχνικό, που είναι το υποσύνολο. Θα μπορούσαμε δηλαδή να μην έχουμε ούτε Τεχνικό. Τι δείχνει αυτό όμως; Ότι δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αυτήν τη στιγμή. Δηλαδή τα έργα δεν έχουν μπει, ενάμιση χρόνο μετά σε μία σειρά.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το παράδειγμα της άμμου, την οποία ανέφερε και ο Δήμαρχος. 6 Οκτωβρίου, αμέσως μόλις ξεκίνησε αυτή η Δημοτική Αρχή ψηφίσαμε μια μελέτη για την προσάμμωση και είπαμε μπράβο, πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε την προσάμμωση. Δέκα μήνες μετά τελικά χρειάστηκε να γίνει ακτομηχανική μελέτη, την οποία το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε, έγινε η ακτομηχανική μελέτη και απ’ ό,τι θυμάμαι μάλιστα ήταν παρόμοια με κάποια που είχε συνταχθεί το 2006 από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και από τον ίδιο μελετητή. Να υπενθυμίσω ότι στα τέλη Ιουνίου είχε έρθει βέβαια και η Κ.Υ.Α. και καταλήγουμε 8 Οκτώβρη, ένα χρόνο δηλαδή μετά την ψήφιση της προσάμμωσης να κάνουμε ανάθεση, εκεί που δεν θέλαμε περιβαλλοντική μελέτη, να κάνουμε ανάθεση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και 14 Δεκέμβρη να γίνεται η έγκριση της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ενάμιση χρόνο αργότερα είμαστε και δεν έχει γίνει τίποτα.

Τι δείχνει αυτό; Ουσιαστικά μάλλον αυτή η μελέτη δεν έχει εφαρμογή, γιατί για τα εκατόν ενενήντα (190) μέτρα τα αρχικά εφόσον πήγαμε σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα έπρεπε να κάνουμε για όλον τον Άη Γιάννη, αφού καταλήξαμε σε αυτό μετά από ένα χρόνο και τρεις μήνες. Τι δείχνει αυτό; Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει γνώση, δεν υπάρχει προσπάθεια να την αναζητήσουμε, να βρούμε. Αυτό δείχνει.

Όταν κάναμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, το 1ο, που ψηφίσαμε την τροποποίηση, την 1η που είχαμε συντάξει, το 2014 ακόμα, είχατε θέσει μέσα ένα θέμα μονοπατιών, διάνοιξη και καθαρισμός μονοπατιών. Τότε σας είχα πει «μα πείτε μας, ποια μονοπάτια είναι αυτά που θέλετε να διανοίξετε και θα βρούμε τον τρόπο να τα διανοίξουμε, απλώς πρέπει να βρούμε ποια είναι αυτά».
Ένα χρόνο μετά περίπου γίνεται ανάθεση της μελέτης, αλλάζει μάλλον τον Αύγουστο πρώτα το Τεχνικό Πρόγραμμα και από εκεί που ήταν διάνοιξη μονοπατιών γίνεται αναζήτηση, αποτύπωση μονοπατιών, εάν θυμάμαι καλά και γίνεται η ανάθεση της μελέτης ένα χρόνο μετά, δεν ξέρω που. Έχει περάσει ενάμιση χρόνος και ακόμα δεν έχουμε κάνει τίποτα σε αυτό.

Αυτό τι δείχνει; Ότι, πρώτον, δεν μας ακούτε, δεν έχετε την όρεξη ούτε καν να μας ακούσετε, γιατί εάν τον Οκτώβριο του 2014 είχατε ακούσει αυτό που σας είπα τότε, δηλαδή να δούμε ποια είναι πρώτα και μετά θα δούμε τον καθαρισμό, αυτήν τη στιγμή θα είχαμε τελειώσει με αυτό και δεν θα είχαμε μπει στη διαδικασία της ανάθεσης και να μην έχουμε ακόμα τη μελέτη, ενάμιση χρόνο αργότερα.

Κανονισμοί. Ψηφίσαμε τρεις (3) κανονισμούς:
1. Κανονισμό υπαίθριας διαφήμισης
2. Κανονισμό προβολής και
3. Αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ψηφίστηκαν οι κανονισμοί αλλά δεν εφαρμόζονται. Γιατί δεν εφαρμόζονται; Τι δείχνει αυτό κύριε Δήμαρχε; Δεν υπάρχει η τόλμη, να το πω έτσι, να εφαρμοστούν.

Θα προχωρήσω σε τμήματα. Έχουμε τον Απολογισμό λοιπόν των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αστυνομίας τετρακόσιοι είκοσι εννέα (429) έλεγχοι του Κ.Ο.Κ., τριακόσιες ενενήντα δύο (392) παραβάσεις. Θεωρώ ότι αυτό θα έπρεπε να ήταν σε καθημερινή βάση.
Σαράντα (40) παραβάσεις σε καταστήματα και πλανόδιους μικροπωλητές για παράνομη κατάληψη Δημοτικού κοινόχρηστου χώρου. Σε καθημερινή επίσης βάση.
Στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο μας λέει ο κύριος Βλάχος ότι έβαλε κολωνάκια, ότι έκανε εκπόνηση σχεδίου νέας προβλήτας. Ακριβώς είναι όπως τα είπε και ο κύριος Μαργέλης πριν, ότι δεν άλλαξε κάτι. Αλλά δεν μας είπε για το master plan του λιμανιού της Λευκάδας, ίσως το σημαντικότερο. Τι έχει γίνει με αυτό ενάμιση χρόνο; Δεν γνωρίζω εάν έχουν ανατεθεί και οι μελέτες, εάν έχουν βγει σε δημοπρασία.
Πνευματικό Κέντρο. Έχουμε φτάσει σε σημείο κύριε Αρβανίτη να μην έχουμε απαρτία καθημερινά και εγώ είμαι μέλος και απολογούμαι γι’ αυτό, αλλά τι να προλάβω και τι να κάνω; Είναι δεκαπέντε (15) μέλη. Την ώρα που ζητήσαμε να βάλουμε μέλος δυστυχώς δεν μπορέσαμε, τα θυμάστε από τις πρώτες συνεδριάσεις.

Και θέλω να πω και κάτι ακόμα για το Σύνδεσμο Ύδρευσης, που τυγχάνει πάλι να είμαι μέλος. Είμαι στεναχωρημένος που δεν έχω καταφέρει να βοηθήσω, με την όρεξη δηλαδή που πήγα και να προσφέρω αυτό που μπορώ και στο τεχνικό κομμάτι. Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα και νιώθω ότι ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, δικό μου προσωπικά, που ενώ προσπάθησα να βοηθήσω όσο γίνεται, δυστυχώς δεν βρήκα καμία ανταπόκριση, αλλά δεν θέλω να πω κάτι προς το παρόν.

Δευτερολογία:

Εγώ λίγα θα πω και πάλι. Θα ήταν πολύ εύκολο να πάρω το πρόγραμμα από τον κύριο Καββαδά και να το σχολιάσω, το έχω και στο γραφείο μου, το διαβάζω συχνά να σας πω την αλήθεια, το πρόγραμμα της Κίνησής σας εννοώ. Όπως επίσης θα ήταν και πολύ εύκολο σήμερα για μένα να πάρω την ομιλία του Δημάρχου και όλα τα υπόλοιπα και να αρχίσω να λέω. Προσπάθησα όμως με κάποια παραδείγματα απλώς να σχολιάσω την κατάσταση που βλέπω εγώ στον Δήμο, όσο μπορούσα στα δώδεκα λεπτά.

Θέλω να σταθώ σε δύο, τρία πραγματάκια που άκουσα και θέλω να πω κάποια πράγματα στον κύριο Γκογκάκη. Κύριε Γκογκάκη ναι, και εσείς γνωρίζατε όταν ήρθατε στο Δήμο ποια ήταν η κατάσταση, δεν ήρθατε τυχαία εδώ πέρα, οπότε με αυτά που βρήκατε με αυτά πρέπει να πορευτείτε. Αυτό είναι δεδομένο. Δηλαδή λέτε ότι στο Δημοτικό Ταμείο δεν έχει υπάλληλο. Αυτήν τη στιγμή έχει υπάλληλο και η υπάλληλος είναι έγκυος η άλλη, άρα από κάπου έφυγε, άρα θα μπορούσαμε να έχουμε και δύο υπαλλήλους, λέω εγώ, εφόσον αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία και υπάρχει και μια δεύτερη. Δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει την εσωτερική μετακίνηση…

Ο Σπύρος ο Πολίτης μας είπε για το ποσό των 300.000€ που υπάρχει. Ξέρετε κύριε Πολίτη πόσες μέρες χρειάζεται για να γίνει αυτή η μελέτη για το γήπεδο Τσουκαλάδων; Δύο μέρες, δύο μέρες για μια μελέτη. Θα αρχίσετε αλλά από τον Αύγουστο έχετε την έγκριση, δηλαδή θα έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί το έργο. Καταλάβατε ποια είναι η καθυστέρηση;

Θέλω να πω λοιπόν ότι για να βγείτε μπροστά πρέπει να καταφέρετε το Διοικητικό προσωπικό του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία, τα πάντα, να αφιερώσει χρόνο πάνω στη δουλειά του και δεν γίνεται με λόγια κύριε Γκογκάκη αυτό.

Θα ήθελα να αναφέρω κάτι, τελευταίο. Ξέρετε, βρισκόμαστε στο 2016, δεν είμαστε ούτε το 1986, ούτε το 1996. Δηλαδή τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι η κοινωνία έχει προχωρήσει, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Κάποια πράγματα είναι δεδομένα για μένα, τα οποία πιθανόν εσείς να μην γνωρίζετε. Δηλαδή υπάρχουν αυτήν τη στιγμή έξυπνες Κοινότητες, υπάρχουν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, πράγματα τόσο απλά τα οποία κάπως πρέπει να τα φέρετε, να τα βρείτε. Γιατί εάν βρείτε αυτά θα βοηθηθείτε πολύ.
Καλό είναι, δεν ξέρω εάν τους Συμβούλους τους τεχνικούς που έχετε ή οτιδήποτε, εξωτερικές εταιρίες, να σας πουν τι είναι αυτό και να το βάλετε μέσα στο πρόγραμμά σας και να προχωρήσετε άμεσα. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ έτσι ώστε να λύσετε προβλήματα καθημερινότητας, πάρα, πάρα πολύ.
Αυτό ήθελα να πω μονάχα, τίποτε άλλο.

Προηγουμενο αρθρο
Το Σύνταγμα της Επιδαύρου και το σύγχρονο δουλεμπόριο
Επομενο αρθρο
Έκτακτη Γενική Συνέλευση στο σύλλογο εκπ/κων Π.Ε. Λευκάδας «Άγγελος Σικελιανός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.