HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟλοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τζαβαλά Καρούσου

Ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τζαβαλά Καρούσου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εκδήλωσεις που διοργάνωσε το Σωματείο Αποκατάστασης Ιστορικής Μνήμης (ΣΑΙΜ) «ο Μνήμων» Λευκάδας για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τζαβαλά Καρούσου.

Πλήθος Λευκαδιτών διαφόρων ηλικιών, από μαθητές δημοτικών σχολείων έως και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν παρακολουθήσει ταινίες του Καρούσου σε πρώτη προβολή στους κινηματογράφους της Λευκάδας, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου Λευκαδίτη ηθοποιού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Μέσα από τις επισκέψεις στην έκθεση «Τζαβαλάς Καρούσος: Πτυχές της καλλιτεχνικής διαδρομής και της πολιτικής πορείας του», που επιμελήθηκε η Επιτροπή Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του «Μνήμονα», είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την πορεία της ζωής του σπουδαίου αυτού τέκνου της Λευκάδας.

Επίσης η παρακολούθηση της ταινίας «Κολωνάκι διαγωγή μηδέν» του Στέλιου Ζωγραφάκη και της σπάνια προβαλλόμενης στην Ελλάδα «Οι βοσκοί της συμφοράς» του Νίκου Παπατάκη, καθώς και η ακρόαση του ηχητικού ντοκουμέντου της θεατρικής παράστασης στο ραδιόφωνο του έργου «Αίαντας» του Σοφοκλή μας έδωσαν την ευκαιρία να θαυμάσουμε το υποκριτικό ταλέντο του Καρούσου.

Το ΔΣ του «Μνήμονα» εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες του στα εγγόνια του Καρούσου κ.κ. Κατερίνα Καρούσου, Αλέξη Παπανικολάου και Γιώργο Παπανικολάου, όπως επίσης στον ανιψιό του κ. Γιώργο Αναστασιάδη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρωτοβουλία του «Μνήμονα». Εξασφάλισαν την πρόσβαση των μελών της Επιτροπής Ιστορικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης του «Μνήμονα» στο αρχειακό υλικό που βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειας, παραχώρησαν μέρος του υλικού αυτού και προσωπικά αντικείμενα του Καρούσου για τις ανάγκες της έκθεσης και μας τίμησαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις.

Το ΔΣ του «Μνήμονα» ευχαριστεί επίσης: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ), Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), Manuela Papatakis, Μουσείο Δημοκρατίας (Άγιος Ευστράτιος), Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, Πανελλήνια Ένωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), Παπανδρέου Α.Ε., Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας,Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη.

Το ΔΣ

Προηγουμενο αρθρο
Εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Λευκάδα, 19ος αιώνας: Η εμφάνιση δύο νέων οικισμών «Άγιος Νικήτας» και «Βασιλική» σε ρόλο εμπορικών λιμένων του Ιονίου Κράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.