HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟμιλία Θανάση Καββαδά στην τροπολογία της κυβέρνησης για την προστασία της α΄ κατοικίας

Ομιλία Θανάση Καββαδά στην τροπολογία της κυβέρνησης για την προστασία της α΄ κατοικίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 29 Μαρτίου 2019

Ομιλία Θανάση Καββαδά στην τροπολογία της κυβέρνησης για την προστασία της α΄ κατοικίας
«Είναι πολύ λίγη, έρχεται πολύ αργά και με μεγάλη προχειρότητα»

Την προχειρότητα της κυβέρνησης στο νομοθέτημα για την προστασία της α΄ κατοικίας από το οποίο εξαιρούνται χιλιάδες ευάλωτοι δανειολήπτες κατήγγειλε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην ομιλία του επί της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αυτή η ρύθμιση είναι πολύ λίγη, έρχεται πολύ αργά και με μεγάλη προχειρότητα» ανέφερε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρυθμίσει στο παρά πέντε της θητείας της, την προστασία της πρώτης κατοικίας, θέτοντας αυστηρότερα κριτήρια από όσα υπόσχονταν και αφήνοντας ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκτός ρύθμισης.

«Η προχειρότητα που νομοθετείτε φαίνεται μέσα σε όλα τα άλλα από την νομοθετική βελτίωση που καταθέσατε μόλις πριν λίγο για τις επιχειρήσεις με ενυπόθηκη την πρώτη κατοικία, όπου περιορίζετε ακόμα περισσότερο τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και να σώσουν τα σπίτια τους, μειώνοντας το όριο στα 100.000 από 130.000. Φαντάζομαι ότι εδώ κέρδισαν οι θεσμοί κ. Υπουργέ. Και μας λέτε ότι δεν υπάρχει εποπτεία και ότι βγήκαμε από τα μνημόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο κ. Καββαδάς παρέθεσε στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, σύμφωνα με τα οποία το νέο πλαίσιο της κυβέρνησης αφήνει εκτός προστασίας το 30%-40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. «Μιλάμε δηλαδή κύριοι υπουργοί της κυβέρνησης που συνυπογράφετε την παρούσα τροπολογία, ότι αφήνετε εκτός ρύθμισης 4 στους 10 δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους για να σώσουν το σπίτι τους, σε πολλές περιπτώσεις τη μοναδική τους κατοικία» σημείωσε ο βουλευτής.

Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι από την τροπολογία απουσιάζουν ρυθμίσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες καθώς επίσης και για όσους έχουν δανειστεί με Ελβετικό φράγκο. «Πρέπει οι χιλιάδες δανειολήπτες Ελβετικού φράγκου και οι εγγυητές τους να προστατευθούν όπως και οι υπόλοιποι. Για να μην αναφέρω τη ομηρεία των συνεπών δανειοληπτών σε Ελβετικό φράγκο, οι οποίοι, λόγω της ισοτιμίας, έχουν πληρώσει σχεδόν διπλό το δάνειο που έχουν λάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα και «χιλιάδες δανειολήπτες κινδυνεύουν να προστεθούν και αυτοί στις λίστες των κόκκινων δανείων».

Κατήγγειλε τέλος ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι απαράδεκτο που η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά κατέθεσε «μία τροπολογία νύχτα και την φέρνετε με άμεσες διαδικασίες προς ψήφιση, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος». Καταλήγοντας ο κ. Καββαδάς ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση, θα επιφέρει βελτιώσεις που θα άρουν τις αδικίες, επιβραβεύουν όσους με θυσίες κατορθώνουν να πληρώνουν τα δάνειά τους αλλά και θα αποκλείουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό

Προηγουμενο αρθρο
Συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Πρόγραμμα 45ης Γενικής Συνέλευσης Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.