HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟρεινά χωριά της Λευκάδας

Ορεινά χωριά της Λευκάδας

Ελάτε να κάνουμε έναν περίπατο στα ορεινά της Λευκάδας. Στ΄αλήθεια αξίζει τον κόπο αφού οι ομορφιές που θα συναντήσουμε εκεί δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Πάμε λοιπόν.
H Λευκάδα είναι στ΄αλήθεια ένα νησί που αλλάζει τη φυσιογνωμία του από Βορρά προς Νότο. Αυτή η εναλλαγή είναι που προσφέρει εικόνες μαγικές.

Άγιος Νικήτας. Μια όμορφη παραλία.
Άγιος Νικήτας. Μια όμορφη παραλία.

Το εσωτερικό του νησιού της Λευκάδας, κυρίως το ορεινό, παρουσιάζει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός από πανέμορφα γραφικά παραδοσιακά χωριά. Πρόκειται για ένα άλλο πρόσωπο της Λευκάδας. Είναι ένας τόπος, που για να τον ανακαλύψεις θα πρέπει πρώτα να καταφέρεις να τον αφουγκραστείς. Να μιλήσεις με τους ντόπιους, να καθίσεις μαζί τους στο καφενείο και ν΄ακούσεις τις ιστορίες τους. Κι΄όλα αυτά τα συμπληρώνει ένα εκπληκτικό τοπίο. Κει πάνω είναι σκαρφαλωμένη μια ομάδα από πανέμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια. Όλα αυτά τα χωριουδάκια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά πάνω στο βουνό κι΄έχουν ταιριάξει την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Αξίζει τον κόπο να κάνουμε ένα περίπατο και να γνωρίσουμε κάποια από αυτά.

Η περιοχή έχει την ονομασία περιοχή Σφακιωτών. Σύμφωνα με την παράδοση τον 16ο αιώνα εγκαταστάθηκαν εκεί Κρητικοί από τα Σφακιά και έδωσαν τον όνομά τους στην περιοχή, η οποία απλώνεται γύρω από μια πλούσια κοιλάδα,

Το Φαράγγι της Μέλισσας
Το Φαράγγι της Μέλισσας

όπου εκεί είναι και το Φαράγγι της Μέλισσας, ένα από τα αξιοθέατα της Λευκάδας. Στην περιοχή αυτή των Σφακιωτών περιλαμβάνονται οι οικισμοί Σπανοχώρι, Λαζαράτα, Ασπρογερακάτα, Κάβαλος, Εξάνθεια και Πινακοχώρι. Όλοι αυτοί οι γειτονικοί οικισμοί συνθέτουν ένα οικιστικό σύνολο που αναπτύσσεται σε μια κατάφυτη περιοχή και διαθέτουν δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής.

Το Σπανοχώρι
Το Σπανοχώρι

Ξεκινάμε προχωρώντας προς το Νότο και το πρώτο που συναντάμε είναι το Σπανοχώρι. Πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς οικισμούς της Λευκάδας, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Η θέα από τον οικισμό είναι μαγευτική. Ένα από τα αξιοθέατα του μικρού οικισμού είναι το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, που σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα όλων των γύρω οικισμών, το Ιόνιο πέλαγος αλλά και την πόλη της Λευκάδας. Επόμενος οικισμός είναι ο Κάβαλος.

Ο πανέμορφος και γραφικός οικισμός Κάβαλος
Ο πανέμορφος και γραφικός οικισμός Κάβαλος

Ορεινό χωριό ο Κάβαλος με τα πετρόχτιστα σπιτάκια του βρίσκεται περιτριγυρισμένος από πράσινο. Στο χωριό υπάρχει το Κοντομίχειο λαογραφικό μουσείο το οποίο φιλοξενεί μεγάλη συλλογή από εργαλεία τεχνιτών που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Λευκαδίτες, αναπαράσταση χώρων του παραδοσιακού λευκαδίτικου σπιτιού,

Χαρακτηριστική λευκαδίτικη φορεσιά.
Χαρακτηριστική λευκαδίτικη φορεσιά.

παραδοσιακές φορεσιές της Λευκάδας και παλιές φωτογραφίες.. Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του το 2004 και πήρε το όνομα του Λευκαδίτη λαογράφου Πανταζή Κοντομίχη. Στο χωρίο υπάρχει το ….πολυκατάστημα του κυρ-Στάθη το οποίο είναι παντοπωλείο-κουρείο-ψησταριά αλλά …και ταχυδρομείο.
Ο Κάβαλος είναι ένα χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Έχει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή αφού βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο προσφέροντας έτσι μια υπέροχη θέα. Κάποτε στο χωριό ζούσαν 150 οικογένειες. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο 100 περίπου ηλικιωμένοι.

Πανέμορφη η Εξάνθεια.
Πανέμορφη η Εξάνθεια.

Στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, πνιγμένο μέσα στο πράσινο που άφθονα προσφέρει η περιοχή είναι απλωμένο ένα όμορφο κεφαλοχώρι της Λευκάδας. Η Εξάνθεια. Αμφιθεατρικά χτισμένο στο βουνό της Ελάτης μοιάζει στ΄αλήθεια να είναι κρεμασμένο στην πλαγιά του λόφου. Από τη θέσει αυτή προσφέρει την ηρεμία της εφτανησιώτικης υπαίθρου.Η θέα από εκεί είναι κάτι το απίστευτο. Μπορεί κανείς να δει σχεδόν όλη την Λευκάδα και το Ιόνιο.

Ένα χαρακτηριστικό σπίτι του οικισμού της Εξάνθειας.
Ένα χαρακτηριστικό σπίτι του οικισμού της Εξάνθειας.

Κάποτε η Εξάνθεια ήταν ένα από τα οινοπαραγωγικά χωριά της Λευκάδας. Τότε που το κρασί μαζί με το λάδι αποτελούσαν την κύρια παραγωγική βάση του νησιού.

Κλείνουμε εδώ τον περίπατο για σήμερα και σύντομα θα ξαναβρεθούμε σ΄αυτά τα πανέμορφα χωριουδάκια.

Πηγή: eftanhsa.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση της «Συλλογής Πέτρου και Νίτας Αργύρη» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη
Επομενο αρθρο
Και Λευκαδίτες μαθητές στο πρόγραμμα Euroscola

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.