HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟρχιδέες και αγριολούλουδα της Λευκάδας

Ορχιδέες και αγριολούλουδα της Λευκάδας

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στη λευκαδίτικη γη, σας παρουσιάζουμε παρακάτω χρώματα και τα αρώματα της εκπληκτικής χλωρίδας της.

Το χαλί της λευκαδίτικης γης άρχισε να στρώνεται, χαρίζοντας μας από τώρα και πέρα μια απίστευτη ποικιλία από αγριολούλουδα. Με τις μικρές μας δυνάμεις θα προσπαθούμε κάθε τόσο, μετά από μικρές εξορμήσεις, να σας παρουσιάζουμε τη κάθε φορά σοδειά μας.

Ανάλογα τις πληροφορίες που θα συγκεντρώνουμε θα σας παρέχουμε πλήρη στοιχεία για κάθε αγριολούλουδο. Όταν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, μέσα από τις εικόνες μας θα μοιραζόμαστε μαζί σας την ομορφιά και τη λαχταρά που κι εμείς νοιώθουμε κάθε φορά που υποκλινόμαστε μπροστά σ’ ένα μικρό και ταπεινό αγρολούλουδο της μικρής πατρίδας μας.

Γιγαντορχιδέα Barlia Robertiana

Είναι η μεγαλύτερη ορχιδέα κι αυτή που ανθίζει από τις πρώτες. Η Barlia robertiana φτάνει και ξεπερνάει το μισό μέτρο. Έχει φύλλα μεγάλα και άνθη σε πυκνή ταξιανθία με διάφορα χρώματα από λευκό-πράσινο συνδυασμούς σε ροζ και μοβ. Φυτρώνει σε φρύγανα, ελαιώνες, πετρώδεις τοποθεσίες, ξέφωτα δασών. Η ανθοφορία της ξεκινά από το Φεβρουάριο.

DSCN2698

2702

DSCN2682

Οφρύς της Μεσαράς Ophrys mesaritica

Στο σχήμα μοιάζει με μια μέλισσα.
Περιγράφτηκε το 1990 από την περιοχή της Μεσαράς του νομού Ηρακλείου και θεωρήθηκε για αρκετά χρόνια ενδημικό της Κρήτη γι’ αυτό και τ’ όνομά του. Αργότερα όμως ανακαλύφτηκε ότι ευδοκιμεί και σε Κύθηρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Κέρκυρα. Επίσης, το βρήκαν και το φωτογράφισαν στους Παξούς και στην Μάνη. Αποδείχτηκε ότι το είδος έχει ευρύτερη εξάπλωση.Φύεται συνήθως σε θέσεις με φρύγανα και θάμνους. Ανθίζει από τις αρχές Ιανουαρίου.

5253

54

56

59

Ανεμώνες

Αυτή την περίοδο οι ανεμώνες άρχισαν να πλημμυρίζουν όλες τις λιβαδικές εκτάσεις. Από τα χωράφια της Απόλπαινας μέχρι αυτά της ορεινής Λευκάδας.

Ανεμώνη η ταόμορφη (Anemone pavonina Lam.) είναι μια πανέμορφη ανεμώνη με πολλές χρωματικές παραλλαγές.

23

30

35

36

Αυτό το εκπληκτικό αγριολούλουδο δεν καταφέραμε να το ταυτοποιήσουμε. Το «κυνηγάμε» από πέρυσι αλλά είναι δύσκολο στη φωτογράφηση. Το βρίσκουμε πάντα στο ίδιο σημείο, δίπλα στο δρόμο λίγο πριν το Σπανοχώρι. Στολίζει όλο το πρανές το δρόμου. Παρά την μεγάλη ποσότητα που υπάρχει, χρειαστήκαμε δυο ταξίδια για να πετύχουμε κάποιες ανεκτές φωτογραφίες.

3

5

6

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα αφέντρα σε πέντε κέντρα καρναβαλίζεσαι
Επομενο αρθρο
Εικόνες από μιά Άνοιξη ... (στη Λευκάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.