HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟυδέν κακό αμιγές καλού. Η τώρα η ποτέ!

Ουδέν κακό αμιγές καλού. Η τώρα η ποτέ!

Σε μερικά από τα προηγούμενα άρθρα και ιδιαίτερα στο «Η Λευκάδα ο τουρισμός και η ενδοχώρα», επισήμανα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Λευκάδα με την ανάπτυξη και την διαχείριση χωρίς όραμα ενός μαζικού τουρισμού (και όλων των εξαρτώμενων δραστηριοτήτων) ως μοναδική πηγή εσόδων στο ακαθάριστο προϊόν της.

Όταν το 2015, ίσως πρώιμα, έγραψα τα άρθρα περί αδιεξόδου, σεναρίων αναζωογόνησης και ανάπτυξης της ενδοχώρας, σαν τον άσσο στο μανίκι της κλπ, φάνταζαν υπερβολικά ή απλώς αφελή. Σήμερα δυστυχώς με την Χρηματοπιστωτική-οικονομική-υγειονομική-προσφυγική κρίση, έγιναν, ξαφνικά αλλά ΟΧΙ απρόβλεπτα η θλιβερή πραγματικότητα. Και το νησί μας βρίσκετε παντελώς απροετοίμαστο.

Η ύφεση που θα ακολουθήσει στην Ευρώπη στην Κίνα και στην Αμερική δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία όσον αφορά τον τουρισμό στο νησί, βεβαίως σίγουρα για φέτος αλλά και για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το οποίο σημαίνει μία δραματική απώλεια ετησίου εισοδήματος για το νησί που μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 50%. Και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα τον τύπο τουρισμού πού θα αναπτυχθεί μετά από την έξοδο από την κρίση που δεν προβλέπεται για αύριο.

Η σημερινή κρίση είναι συστημική και θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε τοπικό μόνο επίπεδο μέχρι την αποκατάσταση του συστήματος σε άλλες βάσεις.

Μέχρι τότε η μεγαλύτερη δυνατόν τοπική αυτονομία, προπάντων στον πρωτογενή τομέα γίνεται ανάγκη. Το θέμα θα έπρεπε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και τις κοινότητες αλλά και όλους τους δημότες.

Ιδέες υπάρχουν, εναλλακτικά μέσα επίσης. Οι αρχές μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους ενδιαφερόμενους και να προωθήσουν η να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες προς μια συμφωνημένη και επιθυμητή κατεύθυνση.

Ηλίας Τσαλίκης μακροοικονομολόγος

Προηγουμενο αρθρο
Το ξενοδοχείο «Μποσκέτο» παραμένει ανοικτό στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.