HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ«Οχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών -Αφήνονται ελεύθεροι

«Οχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών -Αφήνονται ελεύθεροι

«Οχι» στην έκδοση για του 8 τούρκους αξιωματικούς είπε ο Αρειος Πάγος, απορρίπτοντας τις εφέσεις που είχε ασκήσει η Εισαγγελία Εφετών.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος, γνωμοδότησε για όλους κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία, διέταξε την απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία και απορρίπτει την έφεση του εισαγγελέα.

Είναι μια απόφαση που αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό. Ο Αρειος Πάγος καλείτο να αποφασίσει για το αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών οι οποίοι μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία είχαν καταφύγει και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Είναι μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει τώρα μια σειρά από αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του καθεστώτος Ερντογάν που θεωρεί τους οκτώ προδότες. Ηδη η φιλοκυβερνητική Sabah έκανε λόγο στον ιστότοπό της για «απόφαση-σκάνδαλο» που θα αλλάξει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αγνοούν βλέπετε οι Τούρκοι ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Παρά, λοιπόν, τις πιέσεις και την όλη παραφιλολογία ότι μια πιθανή άρνηση της Αθήνας να εκδώσει τους Οκτώ στην Τουρκία –εν μέσω μάλιστα διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό– θα προκαλούσε προβλήματα στις σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε να πει ένα ισχυρό «όχι» προς την Αγκυρα. Απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών και αποδέχτηκε τα επιχειρήματα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς, ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.

Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση, καθώς ο νόμος ορίζει πως αρνητικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου δικαστηρίου δεν αναιρούνται ούτε αλλάζουν.

58

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική ως προς το αίτημα των τουρκικών αρχών, για τους άλλους δύο το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνο μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνη κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Η ανακοίνωση της απόφασης από το Ανώτατο δικαστήριο είχε αρχικά προγραμματισθεί για το πρωί της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε για σήμερα Πέμπτη.

Η υπόθεση είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, καθώς παρουσίαζε έντονο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον, με διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για ένα «τεστ αντοχών της ελληνικής δημοκρατίας». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, από το BBC και το CNN και βεβαίως το Reuters και το Associated Press μετέδωσαν ως έκτακτη είδηση «Breaking News» την απόφαση του δικαστηρίου.

Η υπόθεση των Οκτώ είχε προκαλέσει κύμα συμπαράστασης και πρωτοβουλίες από επιφανείς έλληνες διανοούμενους και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος ενορχήστρωσε την εκστρατεία για τη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών, υποδεικνύοντας τόσο τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζαν αν στέλνονταν στον Ερντογάν όσο και το διπλωματικό παιχνίδι που επιχειρήθηκε να στηθεί ως μέσο επηρεασμού της Δικαιοσύνης, έγραψε στο facebook: «Oλοκληρωτική, κατά κράτος, απόλυτη νίκη της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της Κοινωνίας Πολιτών».

Προηγουμενο αρθρο
Κοπή Πιτας στο Μουσικό Σχολείο Λευκαδας
Επομενο αρθρο
Ετήσιος χορός Πολιτιστικού Συλλόγου Ακτίου-Βόνιτσας «Η Θεοτόκος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.