HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ Δήμαρχος, οι απευθείας αναθέσεις, τα ανταποδοτικά τέλη και η «γλώσσα της λογικής»

Ο Δήμαρχος, οι απευθείας αναθέσεις, τα ανταποδοτικά τέλη και η «γλώσσα της λογικής»

Η νέα Δημοτική αρχή από την ημέρα της ορκωμοσίας ήδη, δια στόματος Δημάρχου, είχε δηλώσει ότι «θα σπάσει αυγά». Μια φράση στη οποία ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του έννοια και κάποιες φορές τη δική του επιθυμία.

Όπως σχολιάστηκε εντός και εκτός του Δημοτικού συμβουλίου, στους σχεδόν δυόμιση μήνες θητείας της νέας Δημοτικής αρχής -από τις μέχρι τώρα ενέργειές της- δεν προκύπτει διάθεση αλλαγής, αλλά μια απλή διαχειριστική συνέχεια.

Όπως προανέφερα οι αλλαγές που θα επιθυμούσε ένας μέσος δημότης δεν είναι τα μεγάλα έργα, αλλά περισσότερο οι ρήξεις με μικρά αλλά οργανωμένα συμφέροντα ομάδων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και του γενικού καλού και η σύγκρουση με παγειωμένες πρακτικές και αντιλήψεις που έχουν δημιουργήσει δημότες ανεύθυνους για τα τοπικά προβλήματα, δημότες που έχουν μόνο δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις.

Όσοι υποστηρίζουν την άποψη ότι η νέα Δημοτική αρχή κάνει απλώς διαχείριση και αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, στηρίζονται απ’ όσο μπορώ να φανταστώ, στην εκ πρώτης όψεως ανακολουθία που υπάρχει στα σημερινά έργα και στα λόγια του Δημάρχου όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση. Η θητεία του ως γνωστό στα Δημοτικά συμβούλια ξεπερνά τα 10 χρόνια

Ποιος δεν θυμάται τις ανακοινώσεις του ίδιου και της παράταξης του, εναντίον των απευθείας αναθέσεων έργων, που γίνονταν από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές.! Ποιος δεν θυμάται την αντίδραση και τις καταγγελίες του, σε κάθε αύξηση των Δημοτικών τελών, που αφορούσαν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου.

Η νέα δημοτική αρχή από την εγκατάστασή της στο Δημαρχείο φαίνεται ότι έχει ξεχάσει τη γλώσσα των καταγγελιών και άρχισε να μιλά τη «γλώσσα της λογικής».

Μέχρι σήμερα ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει κάνει απευθείας αναθέσεις έργων και θα συνεχίσει απ’ όσο μπορώ να φανταστώ να το κάνει, γιατί, σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος αλλιώς. Εξάλλου ο νομοθέτης έδωσε το δικαίωμα στο δήμαρχο να κάνει απευθείας αναθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι σημαίνει π.χ. να υπάρχει βλάβη στην ύδρευση και να πρέπει να γίνει δημοπρασία για την αγορά των υλικών που απαιτούνται για την επισκευή.

Θα χαρακτήριζα ακόμα νίκη της λογικής ότι ο δήμαρχος άρχισε ξαφνικά να μιλά για ανταποδοτικά δημοτικά τέλη. Η λέξη μέχρι τώρα «απουσίαζε» από το λεξιλόγιό του. Στο χτεσινό μάλιστα Δημοτικό συμβούλιο και λόγω της συνάφειας του θέματος, την ανέφερε πολλάκις.

Σκέφτομαι – επειδή στις αρμοδιότητες των Δήμων δεν είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά η διαχείριση της καθημερινότητάς μας, του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε, της ποιότητας ζωης που απολαμβάνουμε- πόσο καλύτερα θα ήταν για το Δημο και για όλους του δημότες, αν αυτή τη «γλώσσα της λογικής» που χρησιμοποιεί τελευταία ο Δήμαρχος την είχε χρησιμοποιήσει και παλαιότερα. Πόσα πράγματα θα ήταν προς στο καλύτερο, αν διαχρονικά -για να μην «πυροβολώ» μόνο τον σημερινό δήμαρχο- απ’ όλους, χρησιμοποιούταν η «γλώσσα της λογικής».

Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να μην μας εξασφάλιζε περισσότερα έργα και αγκυροβόλια στο νησί. Θα είχε όμως συμβάλει ώστε να «εκπαιδευτούν» σωστοί δημότες, κοινωνοί και συμμέτοχοι των προβλημάτων. Δημότες που θα πρωτοστατούσαν οι ίδιοι στην προστασία των θαλασσών μας, του πράσινου, δημότες που θα ήταν οι ίδιοι θεματοφύλακες της καθαριότητας …

Από την μέχρι τώρα λειτουργία του νέου Δημοτικού συμβουλίου και από όσες συνεδριάσεις είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, θα έλεγα ότι, αν εξαιρεθούν οι κάποιες εξάρσεις λαϊκισμού, που μερικές  φορές «σπάει κοκάλα», σε γενικές γραμμές και στην συντριπτική του πλειοψηφία, το συμβούλιο, κάνει χρήση της κοινής λογικής, γεγονός που σε ότι με αφορά, είναι ευχάριστο και καλοδεχούμενο. Δεν υπάρχει στείρα αντιπαράθεση. Έχει επίσης εκφραστεί από τις παρατάξεις τόσο του κ. Μαργέλη, όσο και του κ. Αραβανή η επιθυμία, να συμβάλουν περισσότερο από το θεσμικό τους ρόλο, στην επίλυση των προβλημάτων.

Με δεδομένη λοιπόν τη συναίνεση που διαφαίνεται στο παρόν δημοτικό συμβούλιο, και επειδή καμιά ρήξη και αλλαγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ευρύτερες συναινέσεις, πιστεύω πως θα μπορούσαν πραγματικά να «σπάσουν αυγά» από το παρόν δημοτικό συμβούλιο. Να αλλάξουν και να παραμερίσουν αγκυλώσεις δεκαετιών. Φτάνει να μην εγκαταλειφθεί η «γλώσσα της λογικής».

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Συλλήψεις στη Λευκάδα για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης και καλλιέργεια δενδρυλλίων
Επομενο αρθρο
Στη Λευκάδα η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

2 Σχόλια

  1. pΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
    11 Νοεμβρίου 2014 at 20:16 — Απάντηση

    Αυτό, Κα Σάντα, που πολύ εύστοχα, και σας συγχαίρω, εντοπίσατε για τη νέα δημοτική αρχή, και το αποκαλείται έλευση στην …χώρα της λογικής, κατ’εμέ λέγεται υφαρπαγή της εξουσίας και εξαπάτηση των Λευκαδίων ψηφοφόρων απ’την σημερινή δημοτική αρχή. Θυμειθείτε πως πήραν την εξουσία. Καταγγέλλοντας την παράταξη Μαργέλη σαν …εκπρόσωπο συμφερόντων με το γελοίο και έολο διακύβευμα, που επενόησαν, τουτέστιν ΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΌΔΙΑ Η ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΛΕΥΚΑΔΟΣ που θα γίνει τα επόμενα πενήντα χρόνια!!! Αλλά όλα τούτα έχουν κοντά ποδάρια! Και κάτι ακόμη. Σας παρακαλώ να παρακολουθείτε πολύ στενά το θέμα ΕΡΓΑ και να εμβαθύνετε.

  2. PESSIMISTIS
    11 Νοεμβρίου 2014 at 20:02 — Απάντηση

    Κυρία Σάντα
    κατά πάσαν πιθανότητα η προσδοκία σας θα διαψευστή. Θα μπορούσα να σας εξηξήσω το γιατί αναλυτικά. Σας λέω μόνο ότι δεν αρκεί να θέλεις κάτι. Πρέπει και να μπορείς. Με το χέρι στη καρδιά λέτε η Δημοτική Αρχή ΄”να μπορεί”;

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.