HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟ δρόμος που συνδέει την πόλη της Λευκάδας με το Κάστρο

Ο δρόμος που συνδέει την πόλη της Λευκάδας με το Κάστρο

Οι τρεις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα, δείχνουν να έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Τραβήχτηκαν, πολύ πιθανόν, από το ίδιο σημείο, από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας.

«Στοχεύουν» την πόλη της Λευκάδας αλλά μας δείχνουν πεντακάθαρα το δρόμο που συνδέει την πόλη με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Η πρώτη είναι ένα καρτ ποστάλ του 1904 και οι άλλες δυο είναι πολύ μεταγενέστερες, δείχνουν το δρόμο στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 περίπου.

Το 1858, (6 χρόνια πριν την Ένωση) άρχισε να κατασκευάζεται στη θέση που είναι σήμερα από τους Άγγλους ο δρόμος που συνδέει το Κάστρο της Αγίας Μαύρας με την πόλη της Λευκάδας. Τότε χαρακτηρίστικε μεγάλης εμπορικής σημασίας γιατί συνέδεε την πόλη με το εξωτερικό λιμάνι. Ολοκληρώθηκε το 1860.

Αντικατέστησε τον δρόμο-υδραγωγείο με τα 360 τόξα που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς στα μέσα του 16ου αιώνα και γκρεμίστηκε με τον σεισμό του 1825.

Μέχρι το 1942 ήταν πολύ στενός και χωμάτινος. Όταν φυσούσε δυνατή τραμουντάνα τα νερά της ρηχής λιμνοθάλασσας περνούσαν από πάνω του κι έφταναν στη διώρυγα. Τον διαπλάτυναν στο διπλάσιο στην κατοχή οι Ιταλοί που επίστρωσαν τη μισή προς τη διώρυγα λουρίδα 200, μετά τον Πόντε, με άσφαλτο και διπλασίασαν τα βάθρα του Πόντε. Ο δρόμος στρώθηκε όλος με άσφαλτο από το 1958-1960.

Για τους κατοίκους της πόλης υπήρξε αγαπημένος τόπος περιπάτου. Στο άρθρο «Η Λευκάς — μία σκιαγραφία της πόλεως», της αθηναϊκής εφημερίδας Εμπρός, της 30ής Οκτωβρίου του 1911, διαβάζουμε σχετικά: «Η οδός αύτη αποτελεί τον μόνον κοινόν περίπατον, όστις κατά τους εαρινούς και θερινούς μήνας είναι λίαν τερπνός και επομένως λίαν πολυσύχναστος»

Τα «πεζούλια του κάστρου» βρίσκονται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, όπως πηγαίνουμε προς το Κάστρο. Σε αυτά ξεκουράζονταν οι περιπατητές, σε αυτά καθήμενοι σχολίαζαν τον κόσμο που περνούσε οι κουτσομπόληδες. Σε αυτά μηχανεύονταν η «μουλαρία» τις πλάκες της κι από εκεί έλεγε τον «μουραπά» της σε αυτούς που είχε στοχοποιήσει.

Πληροφορίες: Βασίλης Φίλιππας από το βιβλίο: «Ανδρομάχη Φίλιππα – Χαριτονίδου, Ηθογραφίες της Λευκάδας», Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 2010, και Πάνος Γ. Ροντογιάννης: «Οι πρωτεύουσες της Λευκάδας».

Προηγουμενο αρθρο
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας: Για μία ακόμα φορά σε ανακοίνωση του ο βουλευτής εμπαίζει τους Λευκαδίτες
Επομενο αρθρο
«Εκτός έδρας» επιτυχία της Ασφάλειας Λευκάδας: Συλλήψεις για χασίς και… σοκολατάκια χασισέλαιου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.