HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟ εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας αποκτά «σπίτι» στη Λευκάδα

Ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας αποκτά «σπίτι» στη Λευκάδα

Ετοιμο το πρώτο ευρωπαϊκό μουσείο για τον Λευκάδιο Χερν

Ηταν πολίτης του κόσμου. Δήλωνε όμως με περηφάνια ότι ανήκει «στη φυλή των Ελλήνων, στη φυλή των Νοτίων». Οι περιπλανήσεις χρόνων σε τόπους μακρινούς (Νέα Ορλεάνη, Γαλλικές Αντίλες κ.α.) και οι ώρες που αφιέρωνε στη λεπτομερή καταγραφή θρύλων, τραγουδιών και παραμυθιών της Ιαπωνίας – έργο ζωής και σημαντική παρακαταθήκη ως σήμερα για τις νεότερες γενιές στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου – τον κρατούσαν όμως μακριά από την πατρίδα της μητέρας του. Μακριά από το φως και τη ζεστασιά που σε κάθε νέο καταφύγιό του αναζητούσε.

Εκατόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Λευκάδιου Χερν το νησί του Ιονίου όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του τον τιμά εγκαινιάζοντας στις 4 Ιουλίου το πρώτο μουσείο στην Ευρώπη που είναι αφιερωμένο στον πολυγραφότατο συγγραφέα. Θα ακολουθήσει ένα πολιτιστικό διήμερο (5-6/7) με επίκεντρο το Διεθνές Συμπόσιο «Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν. Από τη Δύση στην Ανατολή» και εκδηλώσεις ταυτισμένες με τον ιαπωνικό πολιτισμό, όπως τελετές τεϊοποσίας, εργαστήρια χειροτεχνίας Origami και παραδοσιακό κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku.

10001001

Συγγραφέας, ποιητής, μεταφραστής, εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, μα πάνω απ’ όλα Δυτικός με ανατολικές ευαισθησίες στη συνείδηση όσων τον γνώρισαν αλλά και όσων τον έμαθαν μέσα από το έργο του, ο Λευκάδιος Χερν μελέτησε σε βάθος τη ζωή των «απλών» Ιαπώνων σε αντίθεση με άλλους ερευνητές που εστίαζαν στους σαμουράι και στην αυτοκρατορική αυλή. Στον λόγο του έμπλεκε με δεξιοτεχνία, σαν προσεκτικά κεντημένο εργόχειρο, μυθικά μέρη, αερικά και φαντάσματα. Προφορικές ιστορίες, δοξασίες και διηγήσεις πρεσβυτέρων που καταδείκνυαν την πίστη του λαού στα σύμβολα.

«Σκοπός μου είναι να παρουσιάσω στους αναγνώστες την πραγματική εικόνα της Ιαπωνίας, όχι ως ένας απλός παρατηρητής αλλά ως κάποιος που μπορεί να συμμετέχει στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και που επιπλέον μπορεί να σκέπτεται με τις δικές του σκέψεις» έλεγε και ξανάλεγε.

Η Ελλάδα ήταν σημαντικό κομμάτι του εαυτού του. Οι λιγοστές αναμνήσεις που είχε από τη μητέρα του (απομακρύνθηκε νωρίς από την αγκαλιά της) και οι γνώσεις που απέκτησε από τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας δημιούργησαν στο μυαλό του ένα μωσαϊκό φτιαγμένο από ψηφίδες συναισθημάτων και ιστορικών γεγονότων. «Εισήλθα στη δική μου αναγέννηση» παραδέχθηκε αρκετά χρόνια αφότου έπεσε στα χέρια του για πρώτη φορά ένα βιβλίο για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Δύο πολιτισμοί τόσο μακριά, αλλά και τόσο κοντά

Οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της αρχαίας Ελλάδας παρουσίαζαν στα μάτια του Λευκάδιου Χερν πολλές ομοιότητες με την πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας. Ηταν δύο ουτοπίες τόσο μακρινές χιλιομετρικά, τόσο κοντινές όμως σε όρους αισθητικής, αξιών και πολιτισμού. Αυτή την άποψή του φρόντιζε να τη μοιράζεται με τους γύρω του. «Αν κάποιος μεγάλος κλασικός διανοούμενος, τέλεια εξοικειωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό» έγραφε, τονίζοντας ότι τα διδάγματα των αρχαίων Ελλήνων ήταν ένα μείγμα σοφίας και κανόνων επιβίωσης. «Αυτοί οι αρχαίοι Ελληνες, παρότι ευτυχισμένοι και ευγενικοί ως παιδιά, ήταν πολύ μεγάλοι φιλόσοφοι, από τους οποίους αναζητούμε καθοδήγηση ακόμη και στις ημέρες μας.

INFO
Το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν εγκαινιάζεται στις 4 Ιουλίου στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Ακολουθεί πολιτιστικό διήμερο (5 και 6/7) με πλήθος ιαπωνικών εκδηλώσεων όπως τελετές τεϊοποσίας, εργαστήρια χειροτεχνίας Origami και παραδοσιακό κουκλοθέατρο Seiwa Bunraku.

Πηγή: www.tanea.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Γιάννης Χαρούλης ερμηνεύει μοναδικά τον Ερωτόκριτο
Επομενο αρθρο
Βόλτα στη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.