HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας για την αργία της Καθαρής Δευτέρας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λευκάδας για την αργία της Καθαρής Δευτέρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

ΘΕΜΑ: <<ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ>>

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας , γνωστοποιούμε προς τα μέλη τα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.

Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους υπαλλήλους τους.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίστανται περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές –και μόνο τότε- οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.

Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λευκάδα, 16 – 02 – 2018

Συναδελφικά,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ι. ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ

Προηγουμενο αρθρο
Ροκ μουσική στην κεντρική πλατεία
Επομενο αρθρο
Ο Δήμος Λευκάδας για την υδροδότηση του Μεγανησίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.