HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ Κάνθαρος των φοινίκων σε πλήρη δράση στη Λευκάδα;

Ο Κάνθαρος των φοινίκων σε πλήρη δράση στη Λευκάδα;

Βρίσκονται σε κίνδυνο οι φοίνικες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης;

Στην πατρίδα μας, φαίνεται ότι ο Φοίνικας ευδοκιμούσε και είχε εξελικτική πορεία, εδώ και 40.000.000 χρόνια. Συνεπώς είναι ένα φυτό γνώριμο από τα παλιά γι’ αυτό και αγαπητό σε εμάς. Στολίζει τους κήπους, τις αυλές μας και τα Πάρκα μας.

Αναγνώστης μας επεσήμανε το πρόβλημα των ξεραμένων φοινίκων στην πόλη μας. Έτσι ψάξαμε το θέμα λίγο παραπάνω. Ο πρώτος φοίνικας που ξεράθηκε στην πόλη, ήταν αυτός του Νοσοκομείου, πριν από μερικους μήνες. Ο φοίνικας της Παναγίας των Ξένων (φωτογραφίες) ξεράθηκε πρόσφατα, το ίδιο και αυτός που βρίσκεται στον περίβολο του Αγίου Χαραλάμπους. Ενδεχομένως ξεραμένοι φοίνικες να υπάρχουν και σε αλλά σημεία της πόλης και σε ιδιωτικούς χώρους.

Οι φοίνικες που βρίσκονται στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης είναι άρρηκτα δεμένοι με το κτίριο, αλλά και με τις εικόνες της καθημερινότητας των κατοίκων στο πέρασμα πάρα πολλών χρόνων.

Το φαινόμενο μάλλον δεν είναι τυχαίο, ούτε και τοπικό. Σε αρκετούς νομούς της Ελλάδας έχουν αναγκαστεί οι αρμόδιες αρχές να κόψουν τους φοίνικες. Η γειτονική μας Πρέβεζα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας Φοίνικας γερός.

4

«Στην πατρίδα μας το 2005, παρουσιάστηκε ένας νέος εχθρός για τα φοινικοειδή. Είναι ένα έντομο, είναι ένα σκαθάρι με κόκκινο χρώμα, μήκους 3 εκατοστών και με ρύγχος, εξ’ ου και το όνομά του «Κόκκινος Ρυγχωτός Κάνθαρος». Προσβάλλει δε πολλά είδη φοινίκων.

Η προσβολή ξεκινά από την κορυφή του φυτού, στη βάση των νεαρών φύλλων, ή από πληγές στα φύλλα και τον κορμό.
Τα θηλυκά σκαθάρια γεννούν 300 αυγά στις πληγές ή οπές του φοίνικα, τα οποία και εκκολάπτονται μετά από 2-5 ημέρες και οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα, ανοίγοντας στοές και μεγάλες κοιλότητες.

Από μακριά, χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι, η καταστροφή της νέας βλάστησης (καρδιάς) και το γύρισμα των φύλλων προς τα κάτω, δίδοντας την εικόνα μιας ομπρέλας. Η συνέχεια είναι να πέφτουν τα φύλλα, να σέπεται ο κορμός και έτσι να ξεραίνεται το δένδρο.

3

Όταν εμείς δούμε τα πρώτα συμπτώματα είναι ήδη πολύ αργά και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Στην Ελλάδα, αν και παρουσιάστηκε το 2005, μεσολάβησε ένα διάστημα 2 ετών για την έκδοση της Κοινοτικής οδηγίας 2007/365/ΕΚ. Η αργοπορία αυτή είχε σαν συνέπεια την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού και την ανεξέλεγκτη διασπορά του σε πολλά μέρη της Ελλάδος.

Με την Απόφαση 2007/365/ΕΚ, η ΕΕ επιβάλλει στα κράτη – μέλη της, τη λήψη έκτατων μέτρων για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης του Σκαθαριού, αλλά και το έντομο το κατατάσσει στα παθογόνα καραντίνας.

Σήμερα από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, γίνεται καταγραφή των Φοινίκων με GPS, καθώς και μακροσκοπικός έλεγχος. Παράλληλα από τους Δήμους, συγκροτείται συνεργείο, που εκπαιδεύεται στα μέτρα καταπολέμησης του Κόκκινου Σκαθαριού.

Τα εν λόγω μέτρα είναι:

Κοπή των φοινικοειδών από τη βάση τους.
Τεμαχισμός ή θρυμματισμός τους.
Κάψιμο ή μεταφορά τους μέσα σε προστατευτικά δίκτυα ή κοντέινερς μέχρι του σημείου ταφής των και βάθους πλέον των 2 μέτρων.
Χρήση εγκεκριμένου φυτοπροστατευτικού προϊόντος, κατά την κοπή, όπου γίνεται ψεκασμός κάλυψης στο κομμένο φυτό, στη θέση της κοπής και στο χώρο γύρο από τη θέση κοπής.

Όμως, εάν κάποιοι ιδιοκτήτες ή άλλοι πολίτες παρατηρήσουν κάτι ύποπτο σε φοίνικες που υπάρχουν σε έναν κήπο, σε μία αυλή, σε κάποιο Δημόσιο Πάρκο ή χώρο, να ειδοποιήσουν το Γεωπόνο του Δήμου τους.»*

13

Δεν γνωρίζουμε αν το πρόβλημα έχει υποπέσει στην αντίληψη των εδώ αρμοδίων. Φοβόμαστε πως μάλλον όχι. Κι όμως σύμφωνα με όσα παραπάνω αναφέρονται, τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια είναι αρμόδιοι για την κοπή των ξεραμένων και την ταφή ή το κάψιμο τους, στα πλαίσια του περιορισμού εξάπλωσης του Κανθάρου.

Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι αρμόδιοι να ενημερώνονται και να δραστηριοποιούνται πριν είναι πολύ αργά; Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για αργοπορίες. Οι φοίνικες της πόλης μας έχουν ζωή περισσότερα από 40 χρόνια. Ας μην γίνουμε εμείς η αιτία να καταστραφούν ολοσχερώς.

Ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο.

Πηγή για τις πληροφορίες: www.notiakynouria.gov.gr

Προηγουμενο αρθρο
To Καλοκαίρι στη ζωγραφική
Επομενο αρθρο
Εισηγήσεις επί θεμάτων της 17ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.