HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΟ «κούρος» των αιγοπροβάτων στα Ακαρνανικά Όρη

Ο «κούρος» των αιγοπροβάτων στα Ακαρνανικά Όρη

Ο “κούρος”, το κούρεμα των αιγοπροβάτων, είναι μία διαδικασία και συγχρόνως έθιμο, με παράδοση που χάνεται στην ιστορία των αιώνων… Την οργάνωση είχαν οι κτηνοτρόφοι στα ορεινά χωρία. Πριν το καλοκαίρι, έπρεπε να απαλλάξουν τα ζώα τους από το πολύ μαλλί. Έπαιρναν λοιπόν μεγάλα ψαλίδια και σε συνεργασία ο ένας με τον άλλον, έδιναν στα αιγοπρόβατα την καλοκαιρινή τους “φορεσιά”.

κουρος-1

Η διαδικασία κρατούσε πολλές ώρες και γινόταν αφορμή για κανονική γιορτή, με πολύ τραγούδι, φαγητό και κρασί. Τα παλιότερα χρόνια, που η ελεύθερη κτηνοτροφία ήταν σε μεγάλη ακμή, ο κούρος συγκέντρωνε τους κατοίκους όλων των γύρω χωριών. Εξ άλλου το μαλλί, σαν παράγωγο της κτηνοτροφίας, είχε μεγάλη ζήτηση, καθώς αποτελούσε την πρώτη ύλη για την κατασκευή ρούχων, σκεπασμάτων και χαλιών.

688

Το βίντεο, που θα παρακολουθήσετε, αποτελεί ντοκουμέντο από το έθιμο, που σήμερα τείνει να εκλείψει. Είναι ο κούρος στα Ακαρνανικά Όρη. Θα δείτε τον Ιερέα Βασίλη Ζάρρο, να ευλογεί τις στάνες, να τραγουδά και να παίζει κλαρίνο με ένα φύλλο κισσού!

Πηγή: www.postmodern.gr

Προηγουμενο αρθρο
Θα κλάψω αν πουλήσω μία μετοχή της ΔΕΗ!
Επομενο αρθρο
Η ομιλία του Σπύρου Ι. Φλογαΐτη για την Ένωση των Επτανήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.