HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΟ Μαρκάς

Ο Μαρκάς

Περιοχή της πόλης της Λευκάδας, όπου βρισκόταν το παλιό αγορείο της πόλης, ανάμεσα στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας. Σήμερα βρίσκεται εκεί η πλατεία Μαρκά, που ένα μέρος της καταλαμβάνουν οι βιβλιοθήκες Χαραμόγλειος και Σβορώνειος.

Το αγορείο της πόλης (ιταλ.marca ) απλωνόταν σε έκταση 1.800 τ.μ. περίπου. Δημιουργήθηκε γύρω στα 1815. Είχε ορθογώνιο παράγωνο σχήμα (κατά προσέγγισιν 52 και 57 μέτρα μήκος και 32 και 37 μέτρα πλάτος). Αποτελούνταν από δύο αντικριστές σειρές παρόμοιων ισόγειων μαγαζιών, το καθένα απ’ τα οποία είχε στην εσωτερική του μεριά μια πόρτα και ένα χαμηλό και ανοιχτό πλατύ παράθυρο («προβολή») για έκθεση των προϊόντων τους.

DSCN6512

Τα μαγαζιά αυτά στεγάζονταν με επικλινή στέγη που κατέληγε σε «ξεχυτή-λόντσα» 2,5 περίπου μέτρων, στηριζόμενη σε ξύλινες κολόνες. Ο εξωτερικός τους τοίχος είχε μικρά παράθυρα διαστάσεων 80χ52 εκ. σε μεγάλο ύψος από το έδαφος και σε απόσταση 3.20 μέτρων το ένα από το άλλο.

Το αγορείο ήταν δημοτικό και τα μαγαζιά του νοικιάζονταν από τον Δήμο σε ιδιώτες με δημοπρασία. Στέγαζε κυρίως κρεοπωλεία, αλλά και κάποια ακόμη άσχετα μαγαζιά (βαφεία, καρεκλάδικο, καπελάδικο, μαστελάδικο κ.ά.), καθώς κι ένα καφενείο που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μαγαζατόρων και πελατών. Στη μέση του υπήρχαν πάγκοι όπου πουλούσαν σι ψαράδες κάθε λογής ψάρια. αλλά και πάγκοι με οπωρικά, εσπεριδοειδή κ.λπ. Ο Μαρκάς κατεδαφίστηκε -εστία πια μόλυνσης και σε παρακμή-το 1928.

line1

*Το σκίτσο που δημοσιεύουμε είναι του Νίκου Βαγενά. Παρουσιάστηκε το περσινό καλοκαίρι σε εκδήλωση της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για την περιοχή του Μαρκά.
Κείμενο: Βασίλης Φίλιππας από το βιβλίο: «Ανδρομάχη Φίλιππα – Χαριτονίδου, Ηθογραφίες της Λευκάδας», Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 2010.

Προηγουμενο αρθρο
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η Λευκάδα στα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας κατά το Conde Nast!

1 Σχόλιο

  1. Θοδωρής Αραβανής
    18 Ιουνίου 2017 at 09:08 — Απάντηση

    Το καλοκαίρι του 1978 αν θυμάμαι καλά έγινε εφαρμογή για την αντισεισμικότητα του κτιρίου του πρώτου Δημοτικού σχολείου στον Μαρκά,
    Η τεχνική ήταν η τοποθέτηση βάρους στην ταράτσα για τον έλεγχο της αντοχής του.
    Το βάρος που τοποθετούνταν ήταν σακιά άμμου σε σειρές – δύο σακιά καθ ύψος το ένα πάνω στο άλλο- να γεμίσει όλη η ταράτσα, για να μετρηθεί η αντοχή των δοκαριών και των κολονών του κτιρίου.
    Η όλη εργασία- και πρίν ακόμα γεμίσει όλη η ταράτσα με το φορτίο- έδειξε στατικά προβλήματα σοβαρά, τόσο που δεν το ανέμεναν τότε και οι μηχανικοί και η πολεοδομική αρχή, για τον τύπο του κτιρίου και την ηλικία του.
    Και απεφασίσθη η κατεδάφισις του κτιρίου.
    Το κτίριο σχεδιαστικά ήταν εμβληματικό κτίριο στον οικιστικό ιστό της πόλης σχεδιασμένο και προσανατολισμένο για σχολείο, η όλη τεκτονική του παρέπεμπε στην εκσυγχρονιστική τάση και προώθηση της εκπαίδευσης της δεκαετίας του 1930 που υιοθέτησε η χώρα. Δεν είναι γνωστή στον γράφοντα η χρονολογία κατασκευής του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.