HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΟ Πίτερ Φόντα, ο ξένοιαστος καβαλάρης, έφυγε για πάντα

Ο Πίτερ Φόντα, ο ξένοιαστος καβαλάρης, έφυγε για πάντα

Σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς και πρωταγωνιστής μιας ταινίας που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή, ο Πίτερ Φόντα, ο διαχρονικός «easy rider» πέθανε στα 79 του. Ο θάνατός του δεν είναι όμως απλώς το τέλος ενός σπουδαίου του σινεμά

Εζησε και αυτός στη βαριά σκιά του θρυλικού πατέρα του —ακόμα πιο δύσκολα, ήταν η αντιδιαστολή του, η προσωποποίηση μιας Αμερικής που άλλαζε βίαια εκεί προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Και υπό αυτήν την έννοια, ο Πίτερ Φόντα, υπήρξε κάτι περισσότερο από έναν μεστό αμερικανό ηθοποιό. Και ο θάνατός του, το πρωί της Παρασκευής (ώρα Λος Αντζελες) σε ηλικία 79 ετών, δεν είναι απλώς το τέλος ενός ανθρώπου, είναι το λυκόφως μιας ολόκληρης εποχής.

Στη φαμίλια των Φόντα, ο ιδρυτής, ο υπέροχος Χένρι Φόντα ήταν η ενσάρκωση της «καλής» Αμερικής. Πρόσωπο «καθαρό», ένας αγωνιστής της ζωής στη Μεγάλη Υφεση, ένας γνήσιος αμερικανός ήρωας. Τα παιδιά του όμως…

Πίτερ και Τζέιν Φόντα το 2013, μπροστά στα ίχνη του πατέρα τους, Χένρι Φόντα στο Χόλιγουντ (Reuters)

Η Τζέιν Φόντα, η μεγάλη κόρη, πανέμορφη αλλά ατίθαση, με μια προβληματική σχέση με τον πατέρα της, ρόλους προκλητικούς, δεσμούς σκανδαλώδεις και τελικά μια ακτιβιστική δράση κατά του πολέμου στο Βιετνάμ που την έκανε εχθρό του μέσου Αμερικανού.

Και ο Πίτερ Φόντα; Στη σκιά του Χένρι αλλά και της Τζέιν, ο Πίτερ Φόντα προσωποποίησε και εκείνος με τους ρόλους και τη ζωή του την αποξένωση της αμερικανικής νεολαίας από τη γενιά που μόλις είχε κερδίσει πολέμους και είχε κάνει τις ΗΠΑ υπερδύναμη, ένας αόρατος διχασμός που ξεθεμελίωσε τις αμερικανικές αξίες.

Εμβληματικός ο ρόλος του στην κλασική όσο και καλτ ταινία «Easy Rider» το 1969. Στην ταινία που σκηνοθέτησε και έπαιζε ο Ντένις Χόπερ (1936-2010), o Φόντα υποδυόταν έναν μηχανόβιο, τον Γουάιατ, που μαζί με έναν άλλον, τον Μπίλι (Χόπερ), ξεκινούν ένα οδοιπορικό από το Λος Αντζελες στην αμερικανική ενδοχώρα —σε αυτό το ταξίδι θα γνωρίσουν τον βαθύ διχασμό και τη διαίρεση της αμερικανικής κοινωνίας και τελικά τον θάνατο.

Ο Πίτερ Φόντα, ξένοιαστος καβαλάρης, σε μια Αμερική που άλλαζε δραματικά (Sony Pictures Home Entertainment)

Η ταινία υπήρξε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που ήρθε σε σύγκρουση με την προηγούμενη. Ο ίδιος ο Πίτερ Φόντα είχε διηγηθεί ότι όταν είδε ο πατέρας του μια πρώιμη κόπια του «Easy Rider» δεν την κατάλαβε. «Μου είχε πει: “Γιε μου ξέρω ότι έχεις επενδύσει τα πάντα σε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι θα πετύχει. Πού πηγαίνετε; Ο θεατής δεν θα την καταλάβει”. Ακόμα και μετά την εμπορική της επιτυχία, συνέχισε να έχει την ίδια άποψη», είχε πει ο Πίτερ.

Η ταινία κόστισε 400.000 δολάρια και έβγαλε 41 εκατ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Πίτερ Φόντα είχε δώσει τον εαυτό του σε αυτήν: συνέγραψε το σενάριο, ασχολήθηκε με τη μουσική, έβαλε χρήματα για την παραγωγή, μέχρι που μαστόρεψε και σχεδίασε τις μοτοσικλέτες στις οποίες επέβαιναν αυτός και ο Χόπερ.

Αν υπάρχει μια ειρωνεία είναι ότι ο Πίτερ Φόντα, πνεύμα αδάμαστο ο ίδιος όπως ο ήρωας του «Ξένοιαστου καβαλάρη», πέθανε ενώ εφέτος εορτάζονται τα 50χρονα από την πρεμιέρα της ταινίας.

Η τελευταία του δουλειά, με τίτλο «The Last Full Measure», με τους Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μόργκαν Φρίμαν και Λόρενς Φίσμπερν, πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Συνολικά έπαιξε σε 116 φιλμ και τηλεοπτικές σειρές, όμως καμία άλλη εμφάνισή του δεν είχε την απήχηση του «Easy Rider». Για επιρροή στην αμερικανική και παγκόσμια κουλτούρα, δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε.

Ο θάνατός του οφειλόταν σε αναπνευστική ανεπάρκεια εξαιτίας του καρκίνου των πνευμόνων από τον οποίο έπασχε, εξήγησε εκπρόσωπος της οικογένειας Φόντα σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Πίτερ Φόντα απεβίωσε», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας Φόντα. «Ενώ θρηνούμε την απώλεια αυτού του γλυκού και αβρού άνδρα, ευχόμαστε οι πάντες να τιμήσουν το αδάμαστο πνεύμα του και την αγάπη του για τη ζωή. Προς τιμή του Πίτερ, σας παρακαλούμε υψώστε το ποτήρι σας σε μια πρόποση στην ελευθερία», προστίθεται στην ανακοίνωση της οικογένειας.

Πηγή: Protagon.gr

Προηγουμενο αρθρο
Μια όμορφη Αυγουστιάτικη Βαρκαρόλα [Φωτό + βίντεο]
Επομενο αρθρο
Αύριο Κυριακή στις 18:30 η χορευτική παρέλαση του 57ου Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.