HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟ Σύλλογος Εκπ/κων Π.Ε. Λευκάδας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο Σύλλογος Εκπ/κων Π.Ε. Λευκάδας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

ΠΡΟΣ:
Όλα τα μέλη του Συλλόγου

Το Πολυτεχνείο ζει
εκεί που οι αγώνες το ξαναζωντανεύουν

Η αμερικανοκίνητη χούντα του 1967, το παρακράτος που έγινε κράτος, υπηρετώντας γεωστρατηγικά συμφέροντα του αμερικάνικου παράγοντα που την επέβαλλε – όπως εξάλλου έκανε κατά κόρον σε πολλές χώρες εκείνες τις δεκαετίες – λειτούργησε και σαν μια ιδιότυπη Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλες τις ΄΄αμαρτίες΄΄ του ελληνικού αστικού πολιτικού συστήματος, το οποίο ξεπλύθηκε και αναδύθηκε εξαγνισμένο. Η επίσκεψη μάλιστα, του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα στις 15 – 16 Νοέμβρη (όσο τυχαία και να είναι, χρονικά ταυτίζεται με τις δυο από τις τρεις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου) αποτελεί ευθεία πρόκληση για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση υποδέχεται τον επικεφαλής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο οποίος όπως και τότε έτσι και τώρα ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των συμφερόντων του και την επιβολή των επεκτατικών σχεδίων του στην ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής διαλύοντας χώρες και σπέρνοντας πολέμους, καταστροφές, θάνατο και ανείπωτο πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους προκαλώντας τεράστια κύματα πνιγμένων και ξεριζωμένων προσφύγων.
Τον Ιούλιο του 1965 εκατό και πλέον μέρες λαός και νεολαία με μαζικές κινητοποιήσεις και γενικές απεργίες διεκδικούν: Δημοκρατία, πολιτικές ελευθερίες, κοινωνικά δικαιώματα. Αμφισβητούν τα ξένα κέντρα εξουσίας καθώς και τις τεράστιες θυσίες που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία.
Δυο χρόνια αργότερα τα άρματα της Χούντας πάτησαν πάνω από το διογκούμενο μαχητικό, μαζικό, λαϊκό κίνημα (1964-1967) που ξεπέρναγε πια την ήττα του Εμφυλίου με κορυφαίες στιγμές του, τους αγώνες τού «1-1-4» για την υπεράσπιση του συντάγματος, του 15% για την παιδεία, της υπεράσπισης της παγκόσμιας ειρήνης, της δημοκρατίας, των πολιτικών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Την περίοδο της επταετίας, βασικός παράγοντας συλλογικής αντίστασης και πάλης του λαού κατά της δικτατορίας αναδείχθηκε το φοιτητικό κίνημα που φτάνει στην κορύφωσή του με την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.
Σήμερα, 43 χρόνια μετά, το μήνυμα ενάντια στη χειραγώγηση της σκέψης, τη φτώχεια, την υποβαθμισμένη Παιδεία, παραμένει επίκαιρο. Σήμερα η μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στέκει απέναντι στην οικονομική και στρατιωτική παγκόσμια νέα τάξη. Στέκει απέναντι στο μονοδιάστατο μοντέλο πολίτη, αυτό του υπάκουου, του φοβισμένου ανθρώπου.
Η μνήμη πάντα ενοχλεί, γιατί αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και σε κάθε μορφή καταπίεσης και κοινωνικής αδικίας. Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας ως εργαζόμενοι, ως πολίτες, ενάντια σε ότι μας πολεμά.
Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε σ’ αυτό που πολλές φορές μας αμφισβητήθηκε: Τη δυνατότητα να συντελέσουμε στη διαμόρφωση υπεύθυνων και σκεπτόμενων πολιτών, οι οποίοι θα ξέρουν να διεκδικούν, γιατί τίποτα δε χαρίζεται, αλλά με αγώνες καταχτιέται.
Απέναντι στα προβλήματα της Εκπαίδευσης διεκδικούμε το αύριο : το δικαίωμα της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την παιδαγωγική Ελευθερία και Δημοκρατία στο Σχολείο.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην όποια αμφισβήτηση κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια σ’ ότι μας εμποδίζει να αναπνεύσουμε ελεύθερα.
Ο αγώνας των φοιτητών του ’73 μας εμπνέουν για νέους αγώνες, για μια άλλη κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ελεύθερη. Το δικό μας Πολυτεχνείο είναι μια ακόμη έφοδος στο αδύνατο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, καλεί όλους τους συναδέλφους στο συλλαλητήριο και στην πορεία για το Πολυτεχνείο, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στις 6:30 στον Άγιο Μηνά

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α.                                       ΑΡΑΒΑΝΗ Α.

Προηγουμενο αρθρο
Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Καλαμίτσι
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τις 17 Νοέμβρη

1 Σχόλιο

  1. Θοδωρής Αραβανής
    16 Νοεμβρίου 2016 at 23:28 — Απάντηση

    Τελευταία κάτι έμποροι της πληροφορίας ( που πουλάνε ειδήσεις και σύγχυση), κάτι διάπυροι μεταπολιτευτικοί δημοκράτες του κρατικού κορβανά των επιδοτήσεων, κάτι φιλόδοξοι νεαροί ψευτοδιδάκτορες επαγγελματίες άεργοι που περνάνε τον καιρό τους δήθεν μελετώντας, κάτι ψιλικοχαρτζιλικομένοι επιστημονικοί δήθεν συνεργάτες πανεπιστημιακών ινστρουκτόρων , κάτι νεοκολέγγια της μικρο δήθεν μακρο’ι΄στορικής σπουδής, κάτι ηλεκτρονικές σελίδες ειδησιογραφίας των σκοταδιών της μαζικής κουλτούρας, … και κάτω απ τον καθημαγμό της χώρας και της εξάντλησης των πολιτών που υπόσχεται ο καθημαγμός των τελευταίων χρόνων ευνοώντας έτσι ατομικές καχυποψίες και συλλογγικές δήθεν ίντριγκες , έχουν αρχίσει και βλέπουν μεθοδεύσεις αντεθνικές και ίντριγκες σκοτεινών κέντρων του εξωτερικού , που χρησιμοποιώντας τους φοιτητές της εποχής του πολυτεχνείου και πρωθύστερα της Νομικής σχολής, αλλά και όσους πολίτες συμμετείχαν στην εξέγερση του 1973. Με στόχο την διατάραξη της ευημερίας και της ηρεμίας και της κοινωνικής νοικοκυροσύνης που είχε επιβάλει το καθεστώς της δικτατορίας.!!!!! Ακόμα και λειτούργησαν οι φοιτητές και οι πολίτες του πολυτεχνείου του 1973, σαν οι προβακάτορες και περίπου υπεύθυνοι για την κυπριακή
    τραγωδία του 1974, αφού εκτελούσαν σχέδιο ξένων κέντρων, για την ανατροπή της καθεστυκίας ως τότε.!!!!!
    Τελευταία πολλοί απ τους παραπάνω εμπόρους πληροφοριών και σύγχυσης, ανακάλυψαν και την γοητεία των μοναρχικών προδιδακτορικών οίκων και των δυναστιών ακόμα και των Χοετζόλερν .!!!!!
    Δεν θα είναι έκπληξη κάποια μέρα , όχι μακρυά από τώρα στον αμέσως ιστορικό χρόνο, κα κατηγορηθούν όλοι οι φοιτητές και όλοι οι πολίτες που συμμετείχαν στο γεγονοτα της Νομικής και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 , αλλά και όσοι άλλοι πολίτες δεν ευθυγραμιστούν ως σκέψη με τα όσα προσπαθούν τελευταία να πλασσάρουν οι συνοματαξίες της ιστορικής παραχάραξης, διάφοροι τυχάρπαστοι και κοινωνικόεπιστημονικά κλαφούνια, που εμφανίζονται ιδιαίτερα τα τελευταια χρόνια, ως ιστορικοί ερευνητές και εκτιμητές, και κάποιοι ψευτομνήμονες δήθεν των γεγονότων της εξέγερσης του πολυτεχνείου του 1973.
    Χρησιμοποιούν δήθεν και την ασφάλεια που παρέχει ο βιωμένος χρόνος ( πέρασαν τα 30 τουλάχιστον χρόνια που απαιτεί η έναρξη της δήθεν ιστορικής έρευνας), μαζί με κάθε άλλες δήθεν πηγές – απ αυτές των σκοταδιών της μαζικής κουλτούρας, της αρπαχτής δηλαδή ουσιαστικά- και η ιστορία πρέπει κατ αυτούς ( τους κλαφούνηδες) να ξαναδιαβαστεί, σύμφωνα όμως με την κλαφουνιασμένη αργυρώνητη προείδια αυτών.
    Η εδώ ανακοίνωση του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών της Λευκάδος , είναι προς την Εθνική και ιστορική αυτογνωσία , στην συνέχεια της κοινωνικής μέθεξης, στις δύσκολες μέρες μας , των αγωνιστών του πολυτεχνείου του 1973.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.