HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΟ Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου για την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου για την επίσκεψη του Υφυπουργού Υγείας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αγωνιστικά υποδέχτηκαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, Λευκαδίτες, το εργατικό κέντρο και το σωματείο εργαζομένων του δήμου Λευκάδας, τον Υφυπουργό υγείας κ. Πολάκη κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.
Στο αγωνιστικό αίτημα των σωματείων, ο υφυπουργός υγείας να μιλήσει ανοικτά στους εργαζόμενους, με διάφορες προφάσεις, αρνήθηκε. Τι άραγε φοβίζει την κυβέρνηση αφού όπως επικαλούνται κυβερνητικοί παράγοντες έχουν τη συναίνεση του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζουν, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων?

Στη σύσκεψη που ακολούθησε με το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, ο Υφυπουργός επιδόθηκε σε ένα “αφήγημα” υπεράσπισης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι «το περσινό καλοκαίρι έγινε από την κυβέρνηση ένας έντιμος συμβιβασμός προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα, ότι παρέλαβαν ένα καταρρέων ΕΣΥ και γίνεται μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησής του». Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και την αντιμετωπίζει οδυνηρά ο λαός μας. Αυτός που χρεοκόπησε είναι λαός μας με τα 13 δις μέτρα που προβλέπει το 3Ο μνημόνιο και ψήφισαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η δυνατότητα του να λάβει δωρεάν υπηρεσίες υγείας στις διαλυμένες δημόσιες εμπορευματοποιημένες δομές και οι άδειες τσέπες του από τη φοροκαταιγίδα άμεσων και έμμεσων φόρων.

Σχετικά με την ενίσχυση του νοσοκομείου Λευκάδας με υγειονομικό προσωπικό που ανέφερε, από τις ελάχιστες θέσεις που προκηρύχτηκαν, οι περισσότεροι είναι επικουρικοί , ορισμένου χρόνου δηλαδή, που πληρώνονται από τον ΕΟΠΠΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, που καταλήστεψαν οι πλουτοκράτες και οι κυβερνήσεις τους και είναι σταγόνα στο ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων. Οι οφειλές από τον ΕΟΠΠΥ στο νοσοκομείο ανέρχονται από το 2012 σε 11 εκατ. και μόνο 145 χιλ. έχουν δοθεί μέχρι στιγμής και για τα έτη 2012-2014 διαγράφτηκαν με την υπουργική απόφαση: Αριθμ. Β2.α/Γ.Π. οικ. 47295 11/7/2016. Άρα, θα συνεχιστούν οι εκβιασμοί των εργαζομένων, τα διλήμματα π.χ «πληρωμή επικουρικών ή προμήθεια υγειονομικού υλικού, συντήρηση εξοπλισμού κτλ.»

Στο ώριμο και δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση των επικουρικών αφού οι μόνιμες προσλήψεις είναι ελάχιστες και πληρωμή της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «δεν είναι εφικτό διότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, είναι εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ…..» Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, διότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η πάμφθηνη δουλειά χωρίς πλήρη δικαιώματα, είναι απαίτηση της Ε.Ε, του ΔΝΤ και του μεγάλου κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της κρίσης του, της ανταγωνιστικότητας και μεγιστοποίησης των κερδών του, που υπηρετεί κατά γράμμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Για τις εργολαβικές ατομικές συμβάσεις, ο Υφυπουργός υπερασπίστηκε « την εκδίωξη των εργολάβων αναφερόμενος στο πόλεμο που υφίστανται από επιχειρηματικά συμφέροντα… » αποκρύπτοντας ότι η κυβέρνηση σε μια περίοδο που αμφισβητούνται οι συλλογικές συμβάσεις ανοίγει ως δούρειος ίππος, το δρόμο και στο δημόσιο για τη κατάργηση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων. Το μόνο που μας είπε είναι, ότι «στο μέλλον… οι εργολαβικές ατομικές συμβάσεις θα γίνουν ατομικές συμβάσεις μισθωτής εργασίας». Δηλαδή, όταν πραγματοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης που περιλαμβάνει τα εργασιακά και καταργηθούν μια σειρά δικαιώματα όπως ο 13ος ,14ος μισθός, ΒΑΕ, επίδομα αδείας στον ιδιωτικό τομέα κ.α, τότε θα προχωρήσουν στις ατομικές συμβάσεις μισθωτής εργασίας.

Αναφορικά με τη συγχώνευση-συνλειτουργία των νοσοκομείων Πρέβεζας-Λευκάδας παρόλο που είπε ότι «δεν θα προχωρήσει, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εξορθολογισμό κάποιων τμημάτων…». Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει, γιατί μια σειρά νομοθετήματα και άλλα που ετοιμάζονται, δείχνουν το αντίθετο.

Για τη συστηματικά απλήρωτη εργασία, τις απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, την εντατικοποίηση της δουλειάς των νέων γιατρών-νοσηλευτών, που αντί να εκπαιδευτούν υποχρεώνονται σε εξοντωτική εργασία, πολλές φορές με απειλές περιμένοντας το χρόνο να δραπετεύσουν από τις συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς, δεν μας ανέφερε τίποτα.

Δεν μας είπε τίποτα για τη διάλυση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, την ανύπαρκτη πρόληψη, που έχει γίνει ατομική υπόθεση του καθενός, την ενίσχυση ποικιλοτρόπως των μεγαλεμπόρων της υγείας και του ιδιωτικού τομέα, την εκτόξευση της συμμετοχής στα φάρμακα, τις εκατοντάδες εξετάσεις που καλούνται να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, την ενίσχυση των νοσοκομείων με κρατικό χρήμα.

Η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης που βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς έπεσε στο κενό από τον «αριστερό» Υφυπουργό υγείας και την αντιμετωπίζει ο καθένας από μια επίσκεψη στο νοσοκομείο. Χωρίς μηνιαία εφημεριακή κάλυψη από καρδιολόγο , παιδίατρο, ορθοπεδικό και άλλες ειδικότητες, με διαλυμένη την τεχνική υπηρεσία, με υγειονομικούς στα «σκοτάδια»- 3η φορά που μένει το νοσοκομείο χωρίς ρεύμα-, με συνεχείς βλάβες εργαστηριακού εξοπλισμού, η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Ο οργανωμένος αγώνας συνεχίζεται. Δεν χαρίζουμε τίποτα από τα δικαιώματά μας. Ο ταξικός προσανατολισμός του Συλλόγου, η καθημερινή ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας, η ενίσχυση της ταξικής γραμμής στο κίνημα, απέφερε και τις ελάχιστες προσλήψεις, με τις οποίες δεν ικανοποιούμαστε. Όσο ενισχύεται αυτή η γραμμή, όσο περισσότεροι υγειονομικοί, εργαζόμενοι, λαϊκά στρώματα, πείθονται να συμμετέχουν στον οργανωμένο αγώνα τόσο θα μπαίνουν εμπόδια στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών του υπηρετών, τόσο θα κερδίζουμε και κάποιες κατακτήσεις, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, όπου αυτοί που παράγουν τον πλούτο θα τον καρπώνονται και δεν θα τους τον κλέβει μια χούφτα παράσιτα.

ΤΟ Δ.Σ
ΛΕΥΚΑΔΑ 11/9/2016

Προηγουμενο αρθρο
Φωτογραφίες από τις παραλίες Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι
Επομενο αρθρο
Ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.