Ο Φάρος που έσβησε…

Της Μίρκας Ζακυνθινού

Ο Φάρος της Αμμόγλωσσας δεν μένει πια εκεί…Τον πήραν τα γραφεία, οι αποφάσεις κι οι υπογραφές ανθρώπων που δεν έχουνε πατήσει ποτέ το πόδι τους εδώ, που δεν έχουν ιδέα για την ιστορία μας και τις αναμνήσεις μας κι έτσι με μια ξερή και στείρα υπογραφή, μας στέρησαν ένα απ΄ τα καλύτερα πράγματα που μας έδενε με το παρελθόν μας το αγαπημένο και το πέταξαν κάπου να σαπίζει… και κανείς δεν μας ρώτησε εμάς, τους ιδιοκτήτες αυτού του Φάρου, τους κατοίκους αυτού του νησιού αν τον θέλαμε, αν μας άρεσε που τον βλέπαμε εκεί στην μεριά του τόσα χρόνια. Αν τέλος πάντων σήμαινε κάτι για μας αυτό το κατασκεύασμα…

Κι αν είχε στόμα αυτός ο Φάρος να μιλήσει θα έλεγε μια ιστορία για τον καθένα μας ξεχωριστά. Ποιός δεν είχε ανέβει τα σκαλιά του, ποιος δεν ατένισε την μεγάλη θάλασσα, ποιος δεν προσευχήθηκε εκεί, ποιος δεν ερωτεύτηκε, δεν έκλαψε, δεν γέλασε δεν ονειρεύτηκε δίπλα του; Μα νομίζω όλοι μας…Όλη μας η παιδική ηλικία μένει εκεί στην αμμόγλωσσα κάτω απ΄το Φάρο, τα γέλια μας κι η ανεμελιά μας… εκεί κι αυτά..

Βέβαια οι ρομαντικές μου προσεγγίσεις ποσώς αφορούν τον γραφειοκράτη νόμο που αμείλικτος έσπευσε να πάρει τον Φάρο από κει γιατί ήταν ενοχλητικός και μπέρδευε τους ναυτιλλομένους έστω και σβηστός. Έπρεπε να απομακρυνθεί, έπρεπε να φύγει ήταν ενοχλητικός παλιός και σκουριασμένος. Την θέση του δεν πήρε τίποτα, μόνο το κενό, αυτό μας άφησαν, ένα κενό δυσαναπλήρωτο. Ένα κενό τόσο χοντροκομμένο που από μακριά φωνάζει να του φέρουνε τον Φάρο του πίσω.

Η εικόνα του τοπίου λυπηρή, μοιάζει σαν πάζλ που του λείπει το καλύτερο κομμάτι για να ολοκληρωθεί. Η εικόνα αυτή δεν βγάζει νόημα, όχι δεν έπρεπε να είναι έτσι, ο Φάρος πρέπει να ξαναγυρίσει στη θέση του, είναι η ισορροπία του τοπίου που μεγαλώσαμε, τον έχει φωτογραφήσει η ίδια μας η ψυχή, πάνω του έχει σκορπισμένα παντού τα παιδικά μας αποτυπώματα….

Σε κανένα άλλο μέρος δεν θα επιτρεπόταν να ξηλωθεί τόσο ανάλγητα ένα σύμβολο τόσων χρόνων και κανείς να μην αντιδράσει.

Θέλουμε τον Φάρο μας πίσω, θέλουμε να ξαναδούμε το τοπίο που αγαπήσαμε όπως ήταν, θέλουμε να ακουμπήσουμε πάνω του ξανά και να απολαύσουμε τον ήλιο να βουτάει στα χρώματα της δύσης.

Θέλουμε πίσω το αναπόσπαστο κομμάτι της παραλίας που αγαπήσαμε, μοναδικό σημείο αναφοράς της αθωότητας μας και η απάντηση στην ερώτηση: Πού θα πάτε για μπάνιο;

Προηγουμενο αρθρο
Βραδιά Τέχνης από το 1ο Γυμνάσιο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Νέες θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 22/05/2017 έως 28/05/2017

3 Σχόλια

  1. Μαριλού
    24 Μαΐου 2017 at 20:17 — Απάντηση

    Τί τους έφταιξε?? ΓΙΑΤΙ???
    Να απαντήσουν άμεσα οι αρμόδιοι (αν υπάρχουν)…

  2. Κώστας Σκλαβενίτης
    23 Μαΐου 2017 at 11:05 — Απάντηση

    Το Φάρο μας τον πήρανε
    χωρίς να μας ρωτήσουν
    δεν λένε που τον πήγανε
    για να τόνε “ξεσκίσουν”!

    Έγγραφα μας δείχνουνε
    ως δικαιολογία
    φταίνε δεν φταίνε αυτοί
    ήτανε “έγκλημα” αλλά και “μαλθακία”.

    Τώρα εμείς φωνάζουμε
    ναρθει ο Φάρος πίσω
    άμα τον δείτε πειτε μου
    να πάω να τους “φιλήσω”.

    Το λεω ειλικρινά
    πως αν τον φέρουν πάλι
    εγω μπροστά τους θα υποκλιθω
    θα σκύψω το κεφάλι.

  3. Χαλκιας Χρηστος
    22 Μαΐου 2017 at 20:46 — Απάντηση

    Λυπήθηκα αφάνταστα. Ισως ακόμη και να σοκαρίστηκα.
    Αλλα παρηγορούμαι γιατί δεν ψηφίζω ούτε πολιτικούς ούτε δημοτικούς άρχοντες επειδή είμαι πεπεισμένος ότι οι εξουσιαστές όποιοι και αν είναι δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απο όσα λύνουν. Είδα τους αφελείς να τρέχουν ξοπίσω τους τόσα χρόνια. Αλήθεια, απο τότε που ήμουν παιδί δεν έχουν κτισθεί στην Λευκάδα 5 δημαρχεία; Τα φοβερά εκείνα πλατάνια και λεύκες στη πλατεία στα Δικαστήρια και απέναντι απο το Δημαρχείο στον πίσω μόλο ποιοι τα κατέστρεψαν;
    Οι δημοτικοί ή νομαρχιακοί άρχοντες που κατέστρεψαν τον Φάρο. Ας είναι καλά οι άνθρωποι παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια και ευχαριστώ το “Αρωμα Λευκάδος” αλλά και την Βουλή όταν έχω χρόνο, τουλάχιστον με τα λεγομενά τους και την σοβαροφανειά τους με διασκεδάζουν. Ας είναι καλά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.