HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠέδρο Ολάγια: Οι περικοπές στην εκπαίδευση στοχεύουν στην υπονόμευση της όποιας αντικαθεστωτικής σκέψης

Πέδρο Ολάγια: Οι περικοπές στην εκπαίδευση στοχεύουν στην υπονόμευση της όποιας αντικαθεστωτικής σκέψης

Πολύ μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα του Πνευματικού κέντρου για να χωρέσει όσους θέλησαν να ακούσουν τον διεθνούς κύρους Ισπανό ελληνιστή, συγγραφέα και «Πρεσβευτή του Ελληνισμού» Πέδρο Ολάγια.[Διαβάστε εδώ για τον Πέδρο Ολάγια]

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας και την πρόεδρό του Παρασκευή Κοψιδά, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων-Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Λευκάδας. Ήταν μια σπάνια στο είδος της εκδήλωση και αισθανόμαστε τυχεροί όσοι είχαμε την τύχη να την παρακολουθήσουμε.

Η κ. Κοψιδά στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία της καλωσόρισε τον κ. Πέδρο Ολάγια και τόνισε ότι η εκδήλωση έχει και συμβολική σημασία. Η παρουσία των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των φιλολόγων σηματοδοτεί το αίτημα μια αναγεννητικής πραγματικότητας που θα μας απομακρύνει από τη μιζέρια των ημερών, που δεν είναι μόνο οικονομική μιζέρια, αλλά είναι και μιζέρια ψυχική σαν επακόλουθο της κάμψης και της έκπτωσης των ανθρωπιστικών σπουδών σήμερα.

DSCN2023

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι: Διάκονος Σπυρίδων εκ μέρους του Μητροπολίτη κ. Θεόφιλου, ο Δήμαρχος κ. Δρακονταειδής, ο κα. Χριστίνα Μπενέκη Διευθύντρια του ΤΕΙ και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής μαθηματικής εταιρείας στη Λευκάδα κ. Νίκος Κονιδάρης και ο βουλευτής Κ. Σολδάτος.

Η διάλεξη του Πέδρο Ολάγια περιλάμβανε ομιλία με θέμα «Η ισχύς του Ελληνικού Στοιχείου στη διαμόρφωση του Παγκόσμιου Πολιτισμού» και στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με ζωντανή αφήγηση από τον ίδιο με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα». Ένα οπτικοαουστικό θέαμα μυσταγωγία, γεμάτο μαγεία για τα μάτια, τα αυτιά, την ψυχή και το μυαλό μας. Ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα μου. Όλοι όσοι βρισκόμασταν στη αίθουσα ζήσαμε μια συγκλονιστική εμπειρία. Το έργο ήταν μια μελέτη στον ελληνικό πολιτισμό συνδυάζοντας μια προσωπική γλώσσα, λογοτεχνικά, επιστημονικά και εικαστικά στοιχεία.

DSCN2024

««Αυτό που ονομάζουμε ελληνισμό δεν είναι απλώς ο πολιτισμός μιας χώρας ή ενός λαού. Είναι σαφώς μια κληρονομιά πολύ πιο πολύπλοκη και οικουμενική»

«Όταν ήμουν παιδί με παραξένευε που η Ελλάδα ήταν παρούσα πάντα στο πρώτο κεφάλαιο κάθε βιβλίου.
Είτε αφορούσε ιστορία, είτε μαθηματικά, ή οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα ήταν πάντα στην αρχή, στον ορίζοντα.»

«Κανένας, μα κανένας άλλος πολιτισμός, δεν έχει τόσο επανεκτιμηθεί, επανερμηνευτεί, διασωθεί και οικουμενικοποιηθεί, όσο ο ελληνικός πολιτισμός.»

«Στο ελληνικό τοπίο οι ελιές σχηματίζουν μια γεωμετρία ρυθμική και αρχαία που διαταράσσεται που και που από την αιφνίδια παρουσία ενός κυπαρισσιού.»

DSCN2009

«Κάποιες φορές, περπατώντας ανάμεσα στις ελιές και στα ερείπια αυτής της χώρας, αναρωτήθηκα τι θα έμενε από τον πολιτισμό μας αν έσβηνε από αυτόν το ελληνικό στοιχείο, πώς θα ήμασταν αν στερούμασταν όχι μόνο από το απέραντο κληροδότημα αλλά και τούτη τη γενναία ώθηση, που πάντοτε κινούσε το ενδιαφέρον προς τον άνθρωπο. Και τότε αντικρίζω ένα απέραντο κενό. Τα ερείπια μάς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μας κάνουν να συνειδητοποιούμε πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός, μας υπενθυμίζουν ότι οι κατακτήσεις του είναι εφήμερες, ότι πρέπει να τις υπερασπιζόμαστε κάθε μέρα που ξημερώνει, και ότι ο μόνος εφικτός και άξιος του ονόματός του πολιτισμός είναι εκείνος που ενώνει τους ανθρώπους ενάντια στη βαρβαρότητα. Αυτό το μάθημα μας έχει αφήσει η Ελλάδα, μαζί με την πρόκληση να μην είμαστε μόνο κληρονόμοι αλλά και συνεχιστές.»

Οι περικοπές στην εκπαίδευση –και μάλιστα στις ανθρωπιστικές σπουδές- δεν στοχεύουν ποτέ στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά στην υπονόμευση της όποιας αντικαθεστωτικής σκέψης.

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση του Σπύρου Πολίτη για το κλείσιμο του ξενοδοχείου IONION STAR
Επομενο αρθρο
Τα λιμανάκια του νησιού μου - Της Χρυσούλας Σκλαβενίτη

3 Σχόλια

  1. ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ
    4 Νοεμβρίου 2014 at 09:57 — Απάντηση

    Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα! Πολυ πρωτότυπο. Ώστε οι έδρες των μεγάλων ελληνιστών, που δόξασαν τον ελληνικό πολιτισμό, είναι “έδρες και καθίσματα” και δεν είχατε τον κόπο να ψάξαιτε τόσο ασήμαντα θέματα. Και αυτό είναι αντι-λαϊκισμός κόντρα στο λαϊκισμό; Ενώ η αναζήτηση τι είναι πραγματικά αυτός ο άνθρωπος είναι “μικρόψυχη διάθεση για να μειώσω τον Πέδρο Ολάγια και το έργο του”; Εγώ έχω μάθει ότι μειώνεις έναν άνθρωπο, όταν τον τιμάς για κάτι που δεν είναι και όχι γιαυτό που είναι. Δεν το ξανασκέφτεστε λίγο; Εγώ δεν έχω να πω τίποτα άλλο. έτσι κι αλιώς κι αυτά που είπα ανάποδα διαβάστηκαν.

  2. Βιολέττα Σάντα
    3 Νοεμβρίου 2014 at 15:50 — Απάντηση

    Έχετε δίκιο, δεν κάθισα να κάνω ετυμολογία της λέξης ελληνιστής, ψάχνοντας «έδρες και καθίσματα», κινούμενη από μικρόψυχη διάθεση για να μειώσω τον Πέδρο Ολάγια και το έργο του.

    Γιατί αυτός είναι περισσότερο Έλληνας από μας, γιατί μιλάει καλύτερα τη γλώσσα μας, γιατί με επιστημονικά επιχειρήματα, απλά και κατανοητά στον καθένα, σαν να μας διάβαζε απλές ιστορίες, μακριά από λαϊκισμούς, σε μια εποχή που περιμένουμε ανοιχτούς τάφους να μας δώσουν οντότητα, μας έκανε να αισθανθούμε το μεγαλείο του αρχαίου πολιτισμού μας, που, πέρα από φανφάρες, δεν κατάφεραν τα σχολεία μας, ουτε κανένας άλλος μέχρι σήμερα, να κάνουν.

  3. ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ
    3 Νοεμβρίου 2014 at 13:55 — Απάντηση

    Κυρία Σάντα
    Γράφετε “τον διεθνούς κύρους Ισπανό ελληνιστή”. Εγώ θεωρώ ότι ο κύριος Ολάγια δεν είναι “ελληνιστής”. Αν διαφωνείτε με μένα, πείτε μας, παρακαλώ, συγκεκριμένα σε ποια έδρα ελληνικής κλασσικής φιλολογίας (από αυτές στις οποίες διδάσκουν οι “διεθνούς κύρους” ελληνιστές) διδάσκει ο κύριος Ολάγια.
    Υ.Γ. Άυτό δεν έχει σχέση με την αξία του ανθρώπου. Μόνο με την “ταυτότητά” του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.