HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Σπύρος Ασδραχάς

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών ο Σπύρος Ασδραχάς

Η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα και θα είναι πολιτική, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει

Έφυγε σήμερα αργά το απόγευμα από τη ζωή ο ιστορικός Σπύρος Ασδραχάς, σε ηλικία 84 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λευκάδα και θα είναι πολιτική, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.

Ο ιστορικός που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστοριογραφία πέθανε σε ηλικία 84 ετών. Μάχιμος ιστορικός υπερασπίστηκε τους δημόσιους θεσμούς και την ιστορική έρευνα. Σπούδασε στο ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι

Ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της χώρας μας που με το έργο του σημάδεψε τη μεταπολίτευτική ιστοριογραφία ο Σπύρος Ασδραχάς πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη σε ηλικία 84 ετών. Η ήδη καταβεβλημένη υγεία του τον πρόδωσε και η καρδιά του έπαψε να χτυπά πριν από περίπου μία ώρα.

Ιστορικός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην οικονομική ιστορία, στο έργο του ωστόσο επεκτάθηκε σε όλο το θεωρητικό πεδίο με σημαντική συμβολή και ευρύ έργο πάνω στην θεωρία της ιστορίας. Από τους πιο στοχαστικούς έλληνες ιστορικούς, μελέτησε την ελληνική περίπτωση εντάσσοντάς της στα μεγάλα σχήματα, τοποθετώντας την ελληνική ιστορία στο διεθνές και ευρωπαϊκό της πλαίσιο. Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος που μελέτησε την τοπική ιστορία, όπως για παράδειγμα την ιστορία της γενέτειράς του Λευκάδας, που ενέτασε επίσης στο ευρύ ιστορικό πλαίσιο εθνικό και διεθνές. Σημαντική θέση στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κατείχε η μελέτη της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας κάτω από τις ξένες κυριαρχίες από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

Μάχιμος ιστορικός υπερασπίστηκε τους δημόσιους θεσμούς και την ιστορική έρευνα, εργάστηκε συστηματικά για τη συγκρότηση των ιστορικών σπουδών στην Ελλάδα.

Ο ιστορικός, έλεγε ο Σπύρος Ασδραχάς, «από τη στιγμή που δεν γίνεται πράκτορας ταξικών συμφερόντων, αναγκαστικά είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που υπηρετεί τη διαδικασία της ανατροπής. Από την ώρα που υπάρχει η έννοια της εξέλιξης ή της προόδου, είναι επόμενο να αξιοποιεί ο ιστορικός την έννοια της αντίθεσης και αντίφασης, να γίνεται πολιτικό πρόσωπο. Απ’ αυτή την άποψη, η Ιστορία δεν είναι υπηρετική ταξικών συμφερόντων, είναι υπηρετική συμφερόντων που έχουν ανθρωπιστικό υπόβαθρο, δηλαδή είναι και Ιστορία που ασχολείται με τους πολλούς, και συνήθως άφωνους, συντελεστές της».

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1933, σπούδασε στο ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην κοινωνική και οικονομική ιστορία στο Παρίσι. Δίδαξε στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο.

Διετέλεσε συνδιευθυντής του περιοδικού Τα Ιστορικά από το 1983 έως το 2005, αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου από το 1985 έως το 1990 και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) από το 2004 μέχρι το 2012 και επίτιμος πρόεδρός του ώς το τέλος της ζωής του.

Διαβάστε για τον Σπύρο Ασδραχά:
Τίμα τάν ἔλαχας Σπάρταν

Διαβάστε άρθρα του Σπύρου Ασδραχά:
Ο τόπος και οι άνθρωποι στη Λευκάδα
Συλλογικά και ατομικά άλγη στη Λευκάδα – Του Σπύρου I. Aσδραχά
Κοινωνική συνοχή, ταξικότητα και εθνισμός

Προηγουμενο αρθρο
Γιορτάζει σήμερα η Φιλαρμονική
Επομενο αρθρο
Η νέα Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. ΝΙΚΟΣ Θ.
    12 Δεκεμβρίου 2017 at 20:54 — Απάντηση

    Στη μνήμη του σπουδαίου Σπύρου Ασδραχά. Για να μην τον στενοχωρούν, ακόμα και νεκρό, αυτοί που δεν σέβονται ούτε τον νεκρό και λένε όποια κοινοτοπία τους κατέβει αρκεί να κερδίσουν ένα δράμι δημοσιότητας. Ο Γαβρόγλου φυσικά και δεν είναι ο μόνος. Είναι όμως ο Υπουργός Παιδείας. Διαβάστε τα δυο κείμενα, κάντε τη σύγκριση και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα.
    Α) ΑΥΓΗ, σήμερα 12.12.2017
    Τη βαθειά θλίψη του για την απώλεια «ενός από τους σημαντικότερους ιστορικούς του τόπου» εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος προσθέτει ότι «ο Σπύρος Ασδραχάς, ήταν ένας σπουδαίος διανοούμενος που με την επιστημονική του παρακαταθήκη και τις καίριες παρεμβάσεις του αφήνει ανεξίτηλο ιστορικό στίγμα στην κοινωνική ζωή και στην επιστήμη».
    Ο ίδιος εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του υπογραμμίζει ότι ο Σ. Ασδραχάς «δεν αρκέστηκε στις πολύπλευρες επιστημονικές μελέτες του, κυρίως γύρω από ζητήματα σχετικά με την οικονομική ιστορία, αλλά ήταν πάντοτε παρών με έναν δημόσιο καυστικό και κριτικό λόγο. Ήταν συνεχώς παρών στο μέτωπο κατά του εθνικισμού, αλλά και στους αγώνες και στην αγωνία για την Αριστερά με την οποία συμπορεύτηκε με ήθος και αξιοπρέπεια».
    Β) ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24-11-2002
    Συνέντευξη του Σπύρου Ασδραχά στους Νίκο Γ. Ξυδάκη και Ολγα Σελλά
    …..Μέσα από την οθωμανική αυτοκρατορία που βρίσκεται σε μια ανατολική οικουμενικότητα, οπότε το καινούργιο μόρφωμα, το έθνος, έρχεται ως ρήξη. Και να σταματήσουν οι ανόητοι, οι οποίοι λένε ότι ο εθνικισμός είναι κακό πράγμα. Ο εθνικισμός είναι το ίδιο πράγμα με τον εθνισμό –γίνεται εθνικισμός όταν παραστρατήσει. Ειδεμή ο εθνισμός είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που έχει συμβεί στον κόσμο μετά τον χριστιανισμό. Ο εθνισμός δεν αρχίζει από την ώρα που μιλάμε περί έθνους, δεν αρχίζει από την ανάλυση του λόγου του Παπαρρηγόπουλου, είναι κάτι άλλο, που επιτρέπει αυτό το άλλο να αναχθεί σε εθνικό λόγο. Εγώ είμαι πάρα πολύ λυπημένος με ανθρώπους που έχουν την αίσθηση του χρόνου και που πηγαίνουν να ερμηνεύσουν το πρόβλημα του εθνισμού με αναφορές μόνο στη συνειδητή ιστοριογραφία• υπάρχει και αυτή, αλλά υπάρχουν και άλλες καταστάσεις. Αλλά για να κάνεις αυτή τη σύνθεση, πρέπει να είσαι ο Σβορώνος. Δηλαδή να έχεις σχέση με τα κείμενα, με τη γη, με τους ανθρώπους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.