HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠανεπιστημιακό τμήμα της Λευκάδας: Όταν ο λαϊκισμός είναι ανίκητος και διακομματικός

Πανεπιστημιακό τμήμα της Λευκάδας: Όταν ο λαϊκισμός είναι ανίκητος και διακομματικός

Με χθεσινή ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας 37 τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης ανάμεσα στα οποία είναι και το υπό ίδρυση Πανεπιστημιακό τμήμα της Λευκάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα τμήματα αυτά που επρόκειτο να λειτουργήσουν για πρώτη φορά τα επόμενα χρόνια, θα επανεξεταστούν ώστε η θεσμοθέτηση και λειτουργία τους να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζεται από τις αναγκαίες μελέτες…

Αυτά ακριβώς ανακοινώθηκαν χτες, για να ξεκινήσει μια πλειοδοσία λαϊκισμού. Ο πρώην δήμαρχος κ. Δρακονταειδής έκανε την αρχή για να ακολουθήσει σήμερα ο νυν δήμαρχος κ. Καλός.

Είναι γνωστό σε όλους πως η Λευκάδα δεν διαθέτει Πανεπιστημιακό τμήμα. Αυτό που διαθέτει είναι μια νομοθετημένη υπόσχεση για ίδρυση Πανεπιστημιακού τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης, από το ακαδημαϊκό έτος 2020.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο νησί ένα τμήμα ΤΕΙ, το οποίο δεν δέχεται νέους σπουδαστές και λειτουργεί μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι υπάρχοντες. Στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο πάνω από το ΚΤΕΛ.

Δεν λειτουργούσε λοιπόν Πανεπιστήμιο στη Λευκάδα στο οποίο ανεστάλη η λειτουργία. Το Πανεπιστημιακό τμήμα της Λευκάδας ήταν υπό ίδρυση.

Είναι διαφορετικό πράγμα λοιπόν αναστέλλω τη λειτουργία ενός Πανεπιστημίου που λειτουργεί και διαφορετικό ενός που δεν έχει λειτουργήσει, είναι δηλαδή υπό ίδρυση.

Μπορούμε να κατανοήσουμε την ανακοίνωση του πρώην δημάρχου για το ξηλωμένο πουλόβερ και την αναστολή λειτουργίας που αναφέρει. Είναι γνωστή η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συγκρουσιακή και χρειάζεται πάντα αντιπάλους. Δες εδώ.

Σήμερα όμως ήρθε και ο νέος δήμαρχος κ. Καλός να προσθέσει κι αυτός στο γνωστό μοτίβο της αναστολής λειτουργίας -για κάτι που δεν λειτούργησε ποτέ- μιλώντας για απαίτηση της κοινωνίας. Για κάτι, που δεν αρκεί μόνο η επανεξέταση αν πληροί ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά δεν έχει ούτε στέγη! Δες εδώ

Αν η υπουργός δεν έκανε τις χθεσινές ανακοινώσεις, από το Σεπτέμβριο του 2020 η Λευκάδα όφειλε να δεχτεί πανεπιστημιακούς φοιτητές. Σε ποιο κτίριο και με ποιες υποδομές θα λειτουργούσε το Πανεπιστήμιο; Μήπως στα Βαρδάνια στο βομβαρδισμένο πρώην Κέντρο Νεότητας; Ή μήπως πάνω από το ΚΤΕΛ;

Μήπως λοιπόν οι δυο παραπάνω κύριοι πριν μας δείξουν την μαχητικότητά τους, όφειλαν πρώτα, να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα; Το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο της Λευκάδας δεν διαθέτει καν κτιριακή υποδομή. Με ποια κριτήρια θα ζητήσουμε τη λειτουργία του; Μας αδικεί η αναστολή, ή μήπως στην παρούσα φάση ήταν επιβεβλημένη;

Αν λοιπόν υπήρχε ελάχιστος σεβασμός τόσο στην Παιδεία όσο και στους κατοίκους και στην ιστορία αυτού του νησιού, όλοι αυτοί που λαϊκίζουν σήμερα, θα έπρεπε οι ίδιοι να ζητήσουν την αναστολή της λειτουργίας του μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον το κτιριακό.

Ο συνετός κ. Θανάσης Καλαφάτης από τον Αύγουστο του 2018, μετά δηλαδή την αναγγελία για την ίδρυση Πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδας, σε άρθρο σ΄ αυτή την ιστοσελίδα δήλωνε: «Σήμερα, ύστερα από την ψήφιση του Νομοσχεδίου, υπάρχουν δυο προβλήματα, η στελέχωση του νέου Τμήματος και η εξεύρεση στέγης για το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η στελέχωση του με ικανό αριθμό καθηγητών ώστε με την έναρξη της λειτουργίας του να είναι αυτοδύναμο Τμήμα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα στέγασης. Η Διοικούσα Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να της παραχωρήσει τα οικοδομικά τετράγωνα 302, 305 που βρίσκονται στη περιοχή Βαρδάνια Λευκάδος για να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου…» Δες εδώ.

Αντί λοιπόν η εξαγγελία της υπουργού να γίνει έναυσμα για ταχύτατη διεκπεραίωση του κτιριακού ώστε τουλάχιστον στο μέλλον να πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις ίδρυσης ενός πανεπιστημιακού Τμήματος, παραμυθιάζουμε τον κόσμο με ανόητες κορώνες για να καλύψουμε την δική μας ανεπάρκεια διαχείρισης του θέματος.

Γιατί ως γνωστόν πάντα φταίνε οι άλλοι…

Προηγουμενο αρθρο
Απολογιστικο Δελτίο για τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Συνάντηση Θανάση Καββαδά με Υφυπουργό Παιδείας για την αναστολή έναρξης λειτουργίας Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης

1 Σχόλιο

  1. ΠΑΝΟΣ Κ.
    9 Νοεμβρίου 2019 at 09:30 — Απάντηση

    .Όχι μόνο στην πόλη! Αλλά και από ένα Πανεπιστήμιο στο Νυδρί, στους Σφακιώτες και τη Βασιλική! (Πάει τρελαθήκαμε εντελώς. Αυτή η χώρα δεν έχει γλιτωμό! Τι είναι τα Πανεπιστήμια, μωρέ παιδιά? Περίπτερα να βάνεις μέσα τσίχλες και τσιγάρα? Τέρμα και τελείωσε. Η Λευκάδα και όλες οι “Λευκάδες” της χώρας δεν μπορεί να σηκώσει Πανεπιστήμιο! Πέστε στον κόσμο την αλήθεια. Αυτή που λέτε όταν είστε μακριά από κάμερες και μικρόφωνα!!)

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.