HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠαράπλευρες ωφέλειες

Παράπλευρες ωφέλειες

Μόλις προχτές είχαμε ξαναδημοσιεύσει περσυνό μας άρθρο για το οχυρό Αλεξάνδρου ή Torretta στις Αλυκές. Δες [εδώ].

Το νησάκι βρίσκεται κάτω από τις ομώνυμες αλυκές στην περιοχή των Καρυωτών. Δημιουργήθηκε, όταν στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε η διάνοιξη της διώρυγας της Λευκάδας, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αποκοπή τμήματος των αλυκών Αλεξάνδρου.

DSCN3133

Ο Γιάννης Γιαννουλάτος – με είχε μεταφέρει πριν δυο χρόνια με τη βάρκα του στο νησάκι- βρίσκεται σχεδόν καθημερινά σ’ εκείνα τα νερά. Σήμερα λοιπόν με ειδοποίησε προφορικά και με φωτογραφίες, πως στην Torretta γίνονται εργασίες! Και πράγματι φαίνεται να έχει κατασκευαστεί μπετένιο τοιχίο και μάλιστα σε σχήμα γάμα στα σημεία που το νησάκι γειτνιάζει με το δίαυλο!

5

7

Χωρίς να γνωρίζουμε κάτι σχετικό και λόγω της ύπαρξης των γνωστών μηχανημάτων –είναι αυτά που εργάζονται για την εκβάθυνση του διαύλου- υποθέτουμε ότι το έργο εντάσσεται σ’ αυτά. Αφού βάθυνε γίνονται και όλες εκείνες οι εργασίες που θα εμποδίζουν τα υλικά που στην αντίθετη περίπτωση θα έπεφταν στο δίαυλο.
Το αποτέλεσμα όμως είναι ευχάριστο και ωφέλιμο γιατί το νησάκι και προστατεύεται αλλά ίσως, θα μπορούσε να γίνει και προσβάσιμο.

8

Έχοντας αυτό σαν ερέθισμα, σήμερα που παρατηρούσαμε το δίαυλο από την Κατούνα, μέσα από το ζουμ της φωτογραφικής μηχανής, σκεφτήκαμε πως ο διάπλους του διαύλου με όλα όσα περιλαμβάνει, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εκπληκτική βόλτα για τον καθένα. Όσοι έχουμε ταξιδέψει στις χώρες τις κεντρικής Ευρώπης που έχουν ποτάμια, πληρώνουμε πανάκριβα μια βόλτα με τα πλοία στο ποτάμι. Αν μάλιστα συνοδεύεται από καφέ ή φαγητό κατατάσσεται στις εκπληκτικές εμπειρίες.

DSCN2024

Ο δίαυλος της Λευκάδας είναι ένα ταξίδι στην ιστορία του νησιού. Τώρα μάλιστα που τα τοπίο καθαρίζει οπτικά από τα σκουπίδια, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στο γνωστό μοτίβο «άμμος και παραλίες». Αν το πλοίο ξεκινούσε από την πόλη, στη διαδρομή του θα συναντούσε: τα οχυρά Αλέξανδρος ή Torretta, Κωνσταντίνος, το Μώλο της Αρχαίας Λευκάδας, τις Αλυκές Αλεξάνδρου, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου κ.α.

DSCN1928

Σε ποιο άλλο σημείο το νησιού υπάρχουν σε μια τόση μικρή απόσταση, τόσα ίχνη της ιστορίας του νησιού συγκεντρωμένα;

Προηγουμενο αρθρο
Άνθρωποι και σκουπίδια
Επομενο αρθρο
Απάντηση Πάνου Γαζή στους 18 Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης του Δημάρχου

1 Σχόλιο

  1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΡΕΣ
    8 Φεβρουαρίου 2016 at 20:56 — Απάντηση

    Η διαδρομή πρέπει να αρχίσει από το νησάκι του Αγίου Νικολάου στα Δέματα και να τερματιστεί στον «μώλο των Κορινθίων», δηλαδή στην είσοδο του λιμανιού της αρχαίας πρωτεύουσας της Λευκάδας (που βρισκόταν στον λόφο του Κούλμο). Εντελώς επιγραμματικά μερικές από τις σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες της διαδρομής:
    -Στο νησάκι του Αγίου του Αγίου Νικολάου υπήρξε το λιμάνι της Αγίας Μαύρας επί Βενετοκρατίας και σ’ αυτό έζησε κάποια χρόνια στις αρχές του 20ου αιώνα ο Άγγελος Σικελιανός με την Εύα Πάλμερ.
    -Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και μπροστά στον φάρο του το λιμάνι της πόλης επί Αγγλικής Προστασίας.
    -Ο Δίαυλος, το «αυλάκι», από το Κάστρο στην πόλη και από εκεί νότια προς το λιμάνι του Δράπανου.
    -Η αρχαία γέφυρα, που ένωνε τη Λευκάδα με την Ακαρνανία, μπροστά στο μικρό οχυρό «Φορτίνο» ή «Κωνσταντίνος».
    -Τα οχυρά «Φορτίνο» και (νοτιότερα, μπροστά στις Αλυκές Αλεξάνδρου) «Αλέξανδρος», που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιχείρηση του Αλήπασα να κατακτήσει τη Λευκάδα το 1907.
    -Οι αλυκές Αλεξάνδρου.
    -Τα δύο φρούρια επί της ακαρνανικής ακτής: στον λόφο του Παλιοχαλιά (απέναντι από τον «Αλέξανδρο») και νοτιότερα το μεγάλο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
    -Ο βυθισμένος «μώλος των Κορινθίων» λίγο νοτιότερα του «Αλεξάνδρου», που έκλεινε το λιμάνι της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού.
    Αλλά, για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα, πρέπει (όχι «να φροντίσει το κράτος», ως συνήθως αλλά) οι παράγοντες του τουρισμού της Λευκάδας. Σχεδιασμένα και επαγελματικά όχι με (τους ελληνικούς) αυτοσχεδιασμούς και προχειρότητες. Καιρός στο τουριστικό πακέτο να μπουν και «νέες γεύσεις», γιατί οι παλιές παλιώνουν επικίνδυνα. Οι πνευματικές δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια, υπάρχουν. Απλώς χρειάζεται μια καινούργια ματιά από τον επιχειρηματικό κόσμο

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.