HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠαρέμβαση Θανάση Καββαδά σχετικά με το Κτηματολόγιο Λευκάδας

Παρέμβαση Θανάση Καββαδά σχετικά με το Κτηματολόγιο Λευκάδας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΒΒΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Χριστίνα Κλωνάρη, είχε το πρωί της Πέμπτης, ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στην οποίαέθεσε τα θέματα που έχουν προκύψει αναφορικά με την υλοποίηση και ολοκλήρωση του κτηματολογίου της Λευκάδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καββαδάς έθιξε τα εξής θέματα:

(α)τη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα,

(β) την παράταση που πρέπει να δοθεί σε περιοχές του Κτηματολογίου που «κλείνουν» εντός του 2018, όπως είναι η Απόλπαινα (λήγει 18/5/2018), οι Τσουκαλάδες (21/9/2018) οι Σφακιώτες (16/9/2018) και ο Αλέξανδρος (22/12/2018),

(γ) τον τρόπο υλοποίησης της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων των ακινήτων στις περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες διόρθωσης των διαγραμμάτων του Κτηματολογίου,

(δ) τη δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων,

(ε) την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών της Λευκάδας και

(στ) την καταγραφή των δημοτικών και αγροτικών δρόμων στο κτηματολόγιο.

Η κ. Κλωνάρη αρχικά ανέφερε τις αλλαγές που έχουν προκύψει στο Κτηματολόγιο, καθώς σύμφωνα με τον ν.4512/2018, η εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.) καταργήθηκε και στη θέση της συστήθηκε το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας.Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ είναι ο διάδοχος στη θέση της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. και αναλαμβάνει το σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών έννομων σχέσεων της Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε.

Σχετικά με τα ερωτήματα του βουλευτή, η κ. Κλωνάρη ανέφερε τα εξής:

(α) Αναφορικά με τη λειτουργία κτηματολογικού γραφείου στη Λευκάδα, τα επόμενα δύο έτη πρόκειται να συγχωνευτούν και να καταργηθούν υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα και στην έδρα της κάθε Περιφέρειας θα υπάρχει ένα Κεντρικό Κτηματολογικό Γραφείο. Στη Λευκάδα, με έδρα την πόλη της Λευκάδας, θα λειτουργήσει ένα Υποκατάστημα, του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων του οποίου η έδρα θα είναι στην Κέρκυρα.

(β) Σχετικά με τις περιοχές του Κτηματολογίου της Λευκάδας που «κλείνουν» εντός του 2018, όπως είναι η Απόλπαινα (κλείνει 18/5/2018), οι Τσουκαλάδες (21/9/2018) οι Σφακιώτες (16/9/2018) και ο Αλέξανδρος (22/12/2018), η κα. Κλωνάρη τόνισε ότι δόθηκε τρίμηνη παράταση σε όλες τις περιοχές που κλείνουν εντός του 2018 με το άρθρο 126 του νόμου 4514/2018 (ΦΕΚ14/Α/30-1-2018). Υπογράμμισε ότι μετά το πέρας και της τρίμηνης παράτασης οριστικοποιούνται οι εγγραφές των δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο.

(γ) Για τις περιοχές που ξανανοίγουν για επαναπροσδιορισμό υπογράμμισε ότι εντός του Απριλίου θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, ο οποίος θα λειτουργήσει προς το σκοπό αυτό γραφείο στη Λευκάδα. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τόνισε ότι η διαδικασία αυτή αφορά μόνο τις Κτηματολογικές ενότητες που θα ξανανοίξουν προκειμένου να αποτυπωθεί σωστά η θέση και τα όρια των ακινήτων και όχι τα δικαιώματα. Για την διόρθωση δικαιωμάτων θα πρέπει να ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο και τις σχετικές προθεσμίες ανά περιοχή, δηλαδή μέσω αγωγής ή πρόδηλου σφάλματος, το οποίο δύναται να κάνει απευθείας δεκτό ο υποθηκοφύλακας.

(δ) Κατά τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της θέσης και των ορίων των ακινήτων στις κτηματολογικές ενότητες που ο ανάδοχος θα διαχειριστεί εντός των προβλέψεων της σύμβασής του και μόνο για τις περιοχές που θα γίνει ο επαναπροσδιορισμός της θέσης και των ορίων, θα καταστεί δυνατόν να κατατεθούν και νέες αιτήσεις. Για τις περιοχές που δεν θα ανοίξουν, δεν είναι δυνατή η κατάθεση νέων αιτήσεων.

(ε) Αναφορικά με την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών της Λευκάδας, η κα. Κλωνάρη ενημέρωσε το βουλευτή ότι η σχετική νέα σύμβαση για τη Λευκάδα έχει υπογραφεί και αφορά στην Πρέβεζα, την Άρτα και τη Λευκάδα. Βάσει αυτής, οι δηλώσεις των δικαιωμάτων θα γίνουν από τέλη Οκτωβρίου και για διάστημα τριών μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού.

(στ) Σχετικά με την καταγραφή των δημοτικών και αγροτικών δρόμων, η κα. Κλωνάρη τόνισε ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής και ότι τα δικαιώματα θα πρέπει να δηλωθούν από το Δήμο εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Προηγουμενο αρθρο
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Πογωνιά - αισθητή και στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Με Γαλλικά τραγούδια ξεκίνησε η «Μουσική Άνοιξη» στο Μουσικό Σχολείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.