HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαραδοσιακό κούρεμα προβάτων στο παλιό χωριό της Πλαγιάς

Παραδοσιακό κούρεμα προβάτων στο παλιό χωριό της Πλαγιάς

Εικόνες από το παρελθόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε όλα τα ποιμνιοστάσια της χώρας με τους κτηνοτρόφους αδελφωμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο να συγκεντρώνονται σε κάθε μαντρί και να αλληλοβοηθούνται στο κούρεμα των προβάτων των κοπαδιών τους. Σήμερα βέβαια η κουρά είναι πιο εύκολη υπόθεση αφού υπάρχουν τα σύγχρονα αεροψάλιδα τα οποία διευκολύνουν κατά πολύ το κούρεμα το οποίο πλέον γίνεται πιο ξεκούραστα.

Ο κούρος, δηλαδή το κούρεμα των προβάτων, είναι μία σκληρή εργασία γιατί το μαλλί των προβάτων όπως άλλωστε και των κατσικιών είναι ποτισμένο με λίπος (σαργιά) έτσι ώστε το ψαλίδι, που είναι το βασικό εργαλείο να μην μπορεί εύκολα να εισχωρήσει στα μαλλιά. Για να κουρέψει κάποιος τα ζώα πρέπει να ξέρει την τεχνική και φυσικά να έχει σωματική δύναμη.

Το κούρεμα των ζώων είναι παράδοση και επιτακτική ανάγκη με κύριο σκοπό το ξαλάφρωμα των προβάτων ώστε να μην υποφέρουν από την καλοκαιρινή ζέστη, καθώς και να διατηρούνται καθαρά χωρίς εστίες μικροβίων επάνω τους.

Η κουρά των προβάτων είναι μια διαδικασία που έχει τις ρίζες της στη μινωική εποχή.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Κυριακή στο παλιό χωριό της Πλαγιάς. Ο κ. Κώστας Κολοκύθας και οι φίλοι του ξεκίνησαν το πρωί. Το κούρεμα των προβάτων δεν είναι σαν τις άλλες δουλείες μας είπε. Μαζευόμαστε πολλοί φίλοι. Βοηθά ο ένας τον άλλον. Αλλά το σπουδαιότερο αυτή η ημέρα είναι μέρα γιορτής και χαράς. Υπάρχουν ψητά, γίνεται γλέντι…

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το διαδίκτυο.

4

3

2

1

Προηγουμενο αρθρο
Στη Φανερωμένη κάποτε – Του Νίκου Ζαβιτσάνου
Επομενο αρθρο
Σαν σήμερα, Γλέζος και Σάντας κατεβάζουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.