HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠαραλίες υπό κατάληψη

Παραλίες υπό κατάληψη

Κύριε διευθυντά

Η καλύτερη παραλία της Ελλάδας… έρμαιο της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης. Πολλοί έχουν γνωρίσει το Κάθισμα της Λευκάδας ως μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Ελλάδας, με το χαρακτηριστικό βαθύ γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, που μόνο στις δυτικές πλευρές των Ιονίων Νήσων υπάρχει.

Κάποιοι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος, είχαν την… ατυχία να επισκεφθούν ξανά τη συγκεκριμένη παραλία ύστερα από αρκετά χρόνια – ατυχία, γιατί η ασχήμια που συναντάς είναι ασύλληπτη. Η απεραντοσύνη και το μεγαλείο της περίφημης αμμουδιάς που συναντά το μοναδικό βαθυγάλανο χρώμα των νερών του δυτικού Ιονίου έχει δώσει τη θέση της σε ένα απέραντο συνονθύλευμα αηδιαστικών προσωρινών κατασκευών και αναρίθμητων αυτοκινήτων που έχουν καταλάβει κάθε σπιθαμή γης.

Στην κυριολεξία, αμμουδιά δεν υφίσταται… Ξεθωριασμένοι μουσαμάδες που φιλοξενούν τα «VIP» αυτοκίνητα, «τσαντιροκατασκευές» που «μολύνουν» το περιβάλλον, μια εικόνα ντροπής για μια παραλία και ένα νησί που έχει παραδοθεί στον φθηνό τουρισμό και στη λογική του «ό,τι αρπάξουμε».

Τα ίδια συμβαίνουν και στην παραλία-σύμβολο του νησιού, το Πόρτο Κατσίκι, παρόμοια κατάσταση και στον Aγιο Νικήτα, όπου τα αυτοκίνητα έχουν αιχμαλωτίσει τον οικισμό. Νοσηρή κατάσταση. Η δυτική πλευρά του νησιού, άλλοτε το πετράδι του στέμματος των ελληνικών πευκόφυτων παραλιών, μια περιοχή ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς και φυσικού κάλλους, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη αλλοίωση της καλαισθησίας και του γούστου.

Έλλειψη υποδομών, μα περισσότερο απ’ όλα έλλειψη στρατηγικής στόχευσης για το τι τουρισμό θέλουμε ως περιοχή (αλλά και ως χώρα) να προσελκύσουμε. Για να μην αναφέρουμε την τραγική περίπτωση της γέφυρας-φέρι εισόδου από την ηπειρωτική Ελλάδα στο νησί, μόνιμο εργοτάξιο επί μήνες…

Λευκάδα μπορείς και εσύ! Ο δρόμος για τον φθηνό, μαζικό τουρισμό είναι κοντά! Εγγύηση καταστροφής. Όπισθεν, και πλώρη για Σύβοτα, τη μικρή, ευτυχώς σχετικά ανέγγιχτη όαση του νησιού…

Νικος Κατσενος, ενεργειακός μηχανικός ΕΜΠ – χρηματοοικονομικός σύμβουλος

[Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 17 Αυγούστου 2016 στη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών».]

Προηγουμενο αρθρο
Ο νέος εντυπωσιακός υπέργειος ποδηλατόδρομος της Κοπεγχάγης! (εικόνες - βίντεο)
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: 5 ηλιοβασιλέματα που δεν πρέπει να χάσεις!

3 Σχόλια

  1. Θοδωρής Αραβανής
    28 Αυγούστου 2016 at 09:37 — Απάντηση

    Από την καθέδρα της Νήσου ( την χώρα) με την εγγενή ιστορικά βιωμένη kitsch κουλτούρα, στις εποχές τούτες πήρε την εκδοχή της αντιπαραγωγικής τσικνιασμένης σουβλακοκατάστασης, απ την καθέδρα λοιπόν διακτινίστηκαν τα χαρακτηριστικά ως επίκτητα και αλλαχού της Νήσου.
    Και το νέο μοντέλο προετοιμάζεται ίσως , ως Beach σουβλάκι γαρνιρισμένο με σκόνη τυρκουάζ παραλίας.
    Καλούς τζίρους

  2. Παναγιώτης
    20 Αυγούστου 2016 at 13:26 — Απάντηση

    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τις επισημάνσεις του κ.Καστένου.
    Δυστυχώς έχει καθιερωθεί το ότι αρπάξουμε σε όλο το σύστημα παραχώρησης του φυσικού μας πλούτου.Οι δήμοι να είσπράτουν 5 και οι παρατρεχάμενοι 105.Εδώ αγνοούνται αποφάσεις του ΣτΕ.
    Κρίμα για ένα τόσο όμορφο νησί που ούτε ο σεισμός δεν τους δίδαξε

  3. Ελένη Μαυροκεφάλου
    20 Αυγούστου 2016 at 09:56 — Απάντηση

    Αυτή η τόσο ρομαντική ιδέα θα έλυνε την αποσυμφόρηση του δρόμου του κάστρου αλλά το πρόβλημα θα παρέμενε το ίδιο. Η μετατόπιση της πλωτης γέφυρας δεν λύνει το πρόβλημα. Οι χιλιομετρκες ουρές θα παραμένουν δια ξηράς και θαλάσσης ίδιες και θα γιγαντώνεται το προβλημα Τα σκάφη δεν λιμενιζονται και αγκυροβολουν στη μαρίνα της Λευκάδας μόνο, αρμενίζουν και οργωνουν το Ιόνιο και με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασιαζονται με αποτέλεσμα η διέλευση ναγινεται όλο και δυσκολότερη. Άρα δεν λύνεται το βασικό πρόβλημα εισοδος_εξοδος της πόλης. Η τουριστική ανάπτυξη θα συνεχίζεται και θα πολλαπλασιάζεται.εκτος αν θέλουμε την απομόνωση!
    Χρειάζεται άλλη λύση. Και η λύση είναι η συνεχή ς διέλευση δια ξηράς και θαλάσσης, άρα υποθαλάσσια σήραγγα ή εναέρια γέφυρα !

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.