HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΠαραμονή πρωτοχρονιάς του 1953 στο «Δραγώνα» με τον Άη Βασίλη!

Παραμονή πρωτοχρονιάς του 1953 στο «Δραγώνα» με τον Άη Βασίλη!

Για τους περισσότερους από μας η γνωριμία με τα μεγάλα πολυκαταστήματα της πρωτεύουσας γινόταν με την πρώτη επίσκεψή μας στην Αθήνα. Το καταστήματα «Λαμπρόπουλος», «Μινιόν», «Δραγώνας», «Κατράντζος» βρίσκονταν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η επίσκεψη δεν συνδυαζόταν απαραίτητα με τα ψώνια -ποιος είχε χρήματα εκείνα τα χρόνια. Ήταν κυρίως η πρώτη μας εμπειρία με την αγορά, την αφθονία και τη «χρυσόσκονη» αν συνέπιπτε με τις γιορτές.

Η επίσκεψη σε κάποιο από αυτά τα μεγάλα πολυκαταστήματα της Αθήνας ήταν μια συναρπαστική περιπέτεια για τα παιδιά της επαρχίας. Έμενε ανεξίτηλη στη μνήμη τους για πολλά χρόνια. Κι αν τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα χιλιάδες γυαλιστερά μικροπράγματα θάμπωναν τα μάτια των παιδιών της πόλης, σκεφτείτε τι σήμαιναν για τα παιδιά των χωριών του νησιού.

Τα προαναφερθέντα πολυκαταστήματα δημιουργήθηκαν από εμβληματικές φυσιογνωμίες, του εμπορίου, ανθρώπους ως επί το πλείστον αυτοδημιούργητους, με κοφτερό μυαλό και γεμάτους τόλμη. Εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του ΄80 μετά τις καταστροφικές και «μυστηριώδεις» πυρκαγιές.

Τα καταστήματα «Δραγώνα» στη συμβολή Αιόλου και Σοφοκλέους στις αρχές του 1920….
Το μεγάλο πανό προαναγγέλλει την επέκταση των καταστημάτων Δραγώνα στους ορόφους του κτηρίου στην Αιόλου (1930)….
1962 στην οδό Αιόλου…
Το πολυκατάστημα Δραγώνα πριν από την καταστροφή….

Το κατάστημα «Δραγώνας» διακρίθηκε για τις προσφορές του. Εξάλλου, ήταν το πρώτο εμπορικό που καθιέρωσε τις εκπτώσεις που αρχικά τις είχε ονομάσει «εβδομάς υπολοίπων». Οργάνωνε επιδείξεις μόδας και έδινε ιδιαίτερο βάρος στα παιχνίδια μετατρέποντας τον πέμπτο όροφο του πολυκαταστήματος σε παράδεισο για τους λιλιπούτειους πελάτες και σε… κόλαση για τους γονείς. Το 1978 τοποθετεί κυλιόμενες σκάλες και δημιουργεί ρουφ γκάρντεν!

Κι αν για την δεκαετία του ΄70 η επίσκεψη στου Δραγώνα ή στο «Μινιόν» ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μικρούς και μεγάλους, σκεφτείτε τι σήμαινε η επίσκεψη στο κατάστημα το 1953.

Το 1953 επισκέφτηκε για πρώτη φορά η Ελένη Ματαράγκα το πολυκατάστημα Δραγώνας και μάλιστα παραμονή πρωτοχρονιάς. Ήταν μικρό κοριτσάκι. Η οικογένειά της είχε συγγενείς στην Αθήνα. Είχε επίσης μια σχετική οικονομική άνεση και ταξίδευαν συχνά στην Αθήνα. Η Ελένη και τα εξαδέλφια της, Σπύρος και Ντιάνα Γαρυφάλλου, πήγαν στου Δραγώνα και είδαν για πρώτη φορά ζωντανό τον Άγιο Βασίλη το 1953! Τα πήρε αγκαλιά και από δίπλα ο φωτογράφος τράβηξε τις φωτογραφίες.

Της πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβει πως είχε καταφέρει ο Άγιος Βασίλης να μπει στο κατάστημα! Παρά τις αμφιβολίες που τρύπωσαν στο μικρό κοριτσίστικο κεφαλάκι της, κράτησε για πολλά χρόνια το μύθο του Άη Βασίλη που φέρνει δώρα στα παιδιά. Και δεν ήταν η μόνη, τα περισσότερα παιδιά αρνούνται πεισματικά να… απαρνηθούν τον μύθο του Αη Βασίλη, ακόμα κι όταν μεγαλώσουν αρκετά…

Προηγουμενο αρθρο
Το Άρωμα Λευκάδας σας εύχεται Καλή Χρονιά
Επομενο αρθρο
Πώς ο πλανήτης υποδέχτηκε το 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.