HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠαρατείνονται οι προθεσμίες στεγαστικής συνδρομής για κτίρια που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις

Παρατείνονται οι προθεσμίες στεγαστικής συνδρομής για κτίρια που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις

Επειδή η ισχύς των αδειών επισκευής κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς και πυρκαγιές, οι οποίες δεν είχαν λήξει την 1.3.2011, έχει παραταθεί με νόμους μέχρι 31.12.2018. Άδειες επισκευής κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μετά την 1.3.2011, είχαν παραταθεί με Υπουργικές αποφάσεις μέχρι 31.12.2017, ενώ οι άδειες που είχαν εκδοθεί προγενέστερα, πριν την 1.3.2011 (δεν είχαν λήξει την 1.3.2011), παρατάθηκαν, ως ανωτέρω, μέχρι 31.12.2018.

Οι οικοδομικές άδειες ανέγερσης κτιρίων έχουν παραταθεί με νόμους. Η οικονομική κρίση, η άρνηση χορήγησης δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα την τελευταία επταετία και η καθυστέρηση, κατά καιρούς, της καταβολής της δωρεάν κρατικής αρωγής, είχαν ως αποτέλεσμα, ιδιοκτήτες να απωλέσουν τις προθεσμίες για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων τους.

Η έκδοση εγγράφων – δικαιολογητικών για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής – από τα Υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της Δυτικής Ελλάδας, δεν ήταν εφικτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω δυσλειτουργίας ή μη λειτουργίας των γραφείων αυτών.

Η καθυστέρηση καταβολής της α΄ δόσης στεγαστικής συνδρομής είχε ως αποτέλεσμα οι δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής, που τα κτίρια τους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, να μην έχουν τις προϋποθέσεις υποβολής αιτήματος για χορήγηση της β΄δόσης στεγαστικής συνδρομής. Πρέπει να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί στα κτίρια από σεισμούς, πυρκαγιές

Α. Επισκευή Κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές ή κατολισθήσεις:

1. Η ισχύς των αδειών επισκευής κτιρίων οι οποίες είχαν εκδοθεί από 1.3.2011 έως 31.12.2014 και έχουν λήξει ή θα λήξουν εντός του έτους, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018.

2. Οι αιτήσεις κατάθεσης απαραίτητων δικαιολογητικών για χορήγηση β΄ δόσης στεγαστικής συνδρομής και βεβαίωσης περαίωσης εργασιών υποβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, εντός του χρόνου ισχύος της άδειας επισκευής.

Β. Ανακατασκευή, Αυτοστέγαση ή Αποπεράτωση Κτιρίων:

Ορίζονται οι κάτωθι προθεσμίες που αφορούν στη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των κτιρίων που έχουν πληγεί από σεισμούς, πυρκαγιές και κατολισθήσεις που έλαβαν χώρα από το έτος 2006 μέχρι και το 2012 και για τις περιπτώσεις που έχουν λήξει οι αντίστοιχες προθεσμίες ή πρόκειται να λήξουν εντός των τασσομένων, με την παρούσα απόφαση, προθεσμιών:

1. Ορίζεται καταληκτική προθεσμία, η 31η Δεκεμβρίου 2018, για την υποβολή αίτησης, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για χορήγηση Έγκρισης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση ή αποπεράτωση, με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί Βεβαίωση Καθορισμού Στεγαστικής Συνδρομής. Στη συνέχεια, ακολουθείται η διαδικασία για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής σύμφωνα με όσα ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις για κάθε συμβάν.

2. Ορίζεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Δεκεμβρίου 2018 για την υποβολή αίτησης κατάθεσης απαραίτητων δικαιολογητικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες σχετικές υπουργικές αποφάσεις, για χορήγηση β΄ δόσης ή γ΄ δόσης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αυτοστέγαση με αγορά υπό ανέγερση κτιρίου ή αποπεράτωση κτιρίου. Για τις περιπτώσεις που η αίτηση για β΄ δόση στεγαστικής συνδρομής έχει υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, ορίζεται προθεσμία δύο (2) ετών, από την έκδοση της β΄ δόσης, για την υποβολή αίτησης για χορήγηση γ΄ δόσης στεγαστικής συνδρομής (εφόσον από τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται χορήγηση γ΄ δόσης).

Οι ανωτέρω προθεσμίες δεν ισχύουν εφόσον από τις ισχύουσες αποφάσεις ορίζονται μεταγενέστερες προθεσμίες.

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις περί χορήγησης στεγαστικής συνδρομής καθώς και οι υπουργικές αποφάσεις καθορισμού διαδικασιών χορήγησης της.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση Δημάρχου με τον γενικό γραμματέα των ΑΝΕΛ
Επομενο αρθρο
6εκ. ευρώ στα Ιόνια Νησιά για το πρόγραμμα εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.