HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠαρουσίαση του βιβλίου της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού «Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι»

Παρουσίαση του βιβλίου της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού «Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι»

Παρουσίαση βιβλίου
Βιβή Κοψιδά-Βρεττού, Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι (εκδ. Μελάνι, Αθήνα 2016)

«Η ποίηση είναι μια απέραντη αλληλεγγύη»: αυτήν ακριβώς την αίσθηση μας δημιούργησε η βραδιά η αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, που διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο Βιβλιοτρόπιο στο Αγρίνιο και οι εκδόσεις Μελάνι. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 20 Μάρτη 2017, ώρα 19.00 ήταν παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, με τον αξιοπρόσεκτο και ειρωνικό τίτλο: Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι (εκδ. Μελάνι, Αθήνα 2016).

Ο χώρος του βιβλιοπωλείου, που περισσότερο θυμίζει κομψό σπουδαστήριο, αισθητοποιεί τις πνευματικές και αισθητικές απαιτήσεις της Ματίνας Δάμπλια και των φιλολόγων γονιών της και λειτουργεί ως πεδίο προαγωγής του πολιτισμού στην πόλη του Αγρινίου, γέμισε από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το βιβλίο αλλά και φίλους και γνωστούς της ποιήτριας. Τους καλεσμένους και την ποιήτρια καλωσόρισε η κ. Ματίνα Δάμπλια και στη συνέχεια διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Λευκάδας Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, ο οποίος αναφέρθηκε στη «μεγάλη μας περιουσία, που είναι οι άνθρωποι του πνεύματος. Μια περιουσία που δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν, να κλέψουν, να βεβηλώσουν». Και για την ποιήτρια: «Είμαστε υπερήφανοι που ζει ανάμεσά μας, γνήσια απόγονος των μεγάλων δημιουργών μας».

Για το βιβλίο μίλησαν: η Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου, φιλόλογος, λογοτέχνις και συγγραφέας, η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, φιλόλογος, συγγραφέας και η ποιήτρια. Η γνωστή, άξια και δραστήρια στην πολιτιστική ζωή του Αγρινίου και της Λευκάδας (απ’όπου κατάγεται), Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου, αφού αναφέρθηκε εισαγωγικά στο ιστορικό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, παρουσίασε στο κοινό την προσωπικότητα, το έργο και την πνευματική, πολιτιστική και παιδαγωγική-επιστημονική δράση της ποιήτριας, τη γόνιμη θητεία της στο χώρο της εκπαίδευσης και της έρευνας, στο χώρο της λογοτεχνίας, στο χώρο της διαρκούς και ακάματης κοινωνικής προσφοράς. Με λόγο ακριβή και λιτό αλλά και με τη βιωμένη γνώση από τη συνεργασία και την χρόνων πολλών γνωριμία της με την ποιήτρια, σύνθεσε τα ουσιαστικά στοιχεία ενός curriculum vitae, που τελικά μεταποιείται σε πνευματική και πολιτιστική προσφορά. Οι αναφορές της στην ποιητική συλλογή “Όλα καλά αξιότιμοι κύριοι”, ήταν εύστοχες επισημάνσεις πάνω στη θεματική και τον κεντρικό προσανατολισμό της σκέψης της ποιήτριας. «Τα ποιήματα της Βιβής Κοψιδά, σημειώνει η Κατερίνα Λιβιτσάνου, «είναι ποιήματα εντυπωσιακού βάθους και πρωτοτυπίας, για …τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, τη λήθη, την κόκκινη γραμμή, τη νοσταλγία, την κρίση, τις αγορές, τη φτώχεια, την ανεργία, την πλήξη, την απληστία, τα πάθη, τη μοίρα, το χρόνο, τα όνειρα, τη γειτονιά, την πατρίδα, την ειμαρμένη, τη φιλία, τη χαρά, τη λύπη, τους μετανάστες, τους ξενιτεμένους, τους ικέτες, τους φοβισμένους, τους τραπεζίτες, την απιστία των φερέφωνων, την εξουσία των κροίσων, τους ζητιάνους, τα ανθρώπινα κουρέλια, τους ασήμαντους, τους «αξιότιμους κυρίους», τις λατρευτές μανάδες, την ομορφιά στην τέχνη, τις χιλιοειπωμένες λέξεις, τις «ατάλαντες λέξεις», τις «ένοπλες λέξεις», το φεγγάρι, τα φαντάσματα, τις υποσχέσεις, τον πόλεμο, την επανάσταση. Αφηγείται τις περιπέτειες, που έζησε ή φαντάστηκε είτε στην αστική ζούγκλα είτε στον προσωπικό της παράδεισο. Μοντέρνα, συμβολική γραφή, υπαινικτική γραφή, πυκνές ανησυχίες. Ανασυγκροτεί τα όρια της μικρής ιστορίας του παρόντος, μέρος της μεγάλης ανακυκλούμενης ιστορίας των ανθρώπων». Με αναφορές και στην προηγούμενη ποιητική της συλλογή Ποιήματα προσωρινότητας, η Κατερίνα Λιβιτσάνου συμπύκνωσε προσφυώς τα σημαινόμενα της σκέψης της ποιήτριας, από το Επίμετρο των «Ποιημάτων προσωρινότητας», με τίτλο: Ποίηση όπως ζωή: «Ο κόσμος δεν γράφεται μόνον με ύλη. Οι ποιητές μεταμορφώνουν την ύλη σε πνεύμα και συναίσθημα και το συναίσθημα σε ποίηση κι αυτή σε επανάσταση: που συνθηματολογεί αθώα και πεισματικά: Ναι στη Ζωή, ναι στην ποίησή της».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η καταξιωμένη φιλόλογος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, δραστήρια επίσης στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού της περιοχής, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου. Με λόγο περιεκτικό και ουσιαστικό διατρέχει και σχολιάζει ερμηνευτικά τον κοινωνικό προσανατολισμό των ποιημάτων της συλλογής, αναδεικνύοντας την κοινωνική λειτουργία της ποίησης της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, και υπογραμμίζοντας την ευθυκρισία βλέμματος και την παρρησία λόγου, που γίνεται συχνά ειρωνικός όταν χρειάζεται, αλλά και τολμηρός. Και σημειώνει στον επίλογο τον εύστοχο αποφαντικό της λόγο ότι: «η ποιήτρια υπογράφει μιαν υπόσχεση, ένα συμβόλαιο μεταξύ ποίησης και ιστορίας: κάθε φορά η ποίηση καλείται να δώσει υπόσταση στην ανθρώπινη ζωή, να αξιοδοτήσει την καθημερινότητα, να νοηματοδοτήσει τόσο το λόγο ώστε να αποκτήσει βαρύτητα πράξης».

Τέλος, η ίδια η ποιήτρια, πρόσφερε με τον ποιοτικό, αισθαντικό και ποιητικό λόγο της, τη συγκίνηση αλλά και την έξαρση-καταστάσεις της ψυχής και της νόησης που συνυφαίνονται με την αληθινή ποίηση. Μίλησε για την ποιητικότητα της ανθρώπινης φύσης, για την αναμάγευση των λέξεων στην τέχνη του ποιητή, για την συγκινησιακή φόρτιση και δεκτικότητα στην ποίηση του λαϊκού ανθρώπου και ποιητικά ανάλυσε την τέχνη της ποιητικής της πάνω σε ανέκδοτο ποίημά της με τίτλο: «κυριακή με ανοιχτά καταστήματα».

Αισθαντικές και εκφραστικές ερμηνείες ποιημάτων της συλλογής έγιναν από τις αξιόλογες Λευκαδίτισσες, που ήρθαν μαζί με την ποιήτρια από τη Λευκάδα: από τη Λουκία Κατωπόδη σκηνοθέτιδα, υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας και περιφερειακή σύμβουλο. Και από την Αγγελική Κόγκα, φιλόλογο και μουσικό και Οργανωτική Γραμματέα του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας. Συγκίνησαν και οι δύο και έδωσαν το μέτρο της σκέψης και του συναισθήματος που εκπέμπουν τα ποιήματα της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού.

Με πραγματική ευγένεια και συγκίνηση ευχαρίστησε η ποιήτρια την οικοδέσποινα της βραδιάς Ματίνα Δάμπλια, τις εκλεκτές εισηγήτριες Κατερίνα Λιβιτσάνου και Βησσαρία Ζορμπά, την Λουκία Κατωπόδη και την Αγγελική Κόγκα για τη συνοδοιπορία σε πολλά και καλά στη Λευκάδα, για την τέχνη και τον πολιτισμό. Και τους ανθρώπους που την τίμησαν με την παρουσία τους για την τόσο ευαίσθητη, ουσιαστική και ενεργητική ακρόαση.

Μέσα στο οικείο και συνεκτικό από μια γνήσια συναισθηματική μέθεξη στην ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, περιβάλλον, οι τοποθετήσεις άξιων πνευματικών ανθρώπων από το ακροατήριο για την ποίηση της Βιβής Κοψιδά, πρόσθεσαν στην αποτίμηση και τη σημασία τέτοιων γνήσια πνευματικών εκδηλώσεων. Αναφέρουμε τον αναγνωρισμένο ποιητή Αλέξανδρο Βαρόπουλο, τον Σχ. Σύμβουλο Κώστα Νάκο, τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ Ν. Αιτ/νίας κ. Ηλία Τσακίρη , την πρόεδρο του Συλλόγου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» κ. Βασιλική Μαραγιάννη, τον σημαντικό Λευκαδίτη συγγραφέα και Διδάκτορα Φιλολογίας Σπύρο Βρεττό.
Κλείνοντας, με αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και με τη σφραγίδα της ποίησης της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, μπορούμε δίκαια να πούμε ότι οι ποιητές πιστεύουν βαθιά στη ζωή, στην ηθική της ζωής, και αξιώνουν από τους ανθρώπους να ζουν θαρραλέα!

Προηγουμενο αρθρο
Το ντοκιμαντέρ «Επέκεινα» από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας και την Κινηματογραφική Λέσχη Ορφέα
Επομενο αρθρο
Εορτασμός της εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821 στην Καρυά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.