HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΠαρουσίαση της υπαίθριας εικαστικής παρέμβασης της Καίτης Ματαφιά – Χόρτη

Παρουσίαση της υπαίθριας εικαστικής παρέμβασης της Καίτης Ματαφιά – Χόρτη

«Λευκάδα, η πόλη του ποδήλατου»
18 Ιουλίου έως 28 Αυγούστου 2017

Mε την παρουσία του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Δημάρχου Κωνσταντίνου Δρακονταειδή, του αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Σέρβου και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλη Θερμού και αρκετών συμπολιτών -ντόπιων και ξένων- πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 20.30 στην «ξέρα» του Ιβαριού της Λευκάδας η εκδήλωση-παρουσίαση της υπαίθριας εικαστικής θεματικής παρέμβασης με έργα μεταλλοτεχνίας της Καίτης Ματαφιά Χόρτη η σύνθεση των οποίων έχει βασιστεί στη μεταμόρφωση του ποδήλατου.

Το ευχάριστο αεράκι του ιβαριού κατάφερε να μειώσει την υψηλή θερμοκρασία της βραδιάς και έτσι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την τύχη να ακούσουν τις τρεις ομιλήτριες που ανέλυσαν (η καθεμία από διαφορετική σκοπιά) τη σημασία της εικαστικής παρέμβασης στην “ξέρα” του ιβαριού.

Η Καίτη Ματαφιά Χόρτη έδωσε το στίγμα της κατασκευής και τοποθέτησης των συγκεκριμένων έργων στη μοναδική τοποθεσία του ιβαριού. Μεταξύ άλλων είπε: “Η υπαίθρια εικαστική παρέμβαση στην ξέρα της Λευκάδας ευτύχησε να στηθεί και να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τη φύση με τα έργα μεταλλοτεχνίας. Να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση του αν είναι αληθινός ή τεχνητός ερωδιός, παρυδάτιο πουλί, πεταλούδα… Μοιάζει σαν να έχουν έρθει να καθίσουν για λίγο στο χορτάρι για να ξαποστάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τόπους μακρινούς”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πάττυ Καλού, αρχιτέκτονας μηχανικός, που μιλήσει για την τέχνη σε ανοιχτό χώρο. Αξίζει να αναφερθεί πως η πτυχιακή της είχε θέμα το Ιβάρι της Λευκάδας. Μεταξύ άλλων είπε: «Η δημόσια τέχνη δρα ενάντια στην εξατομίκευση, την περιχαράκωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μας δίνει ηχηρά ερεθίσματα για να ανακαλύψουμε ξανά και να φανταστούμε τον τόπο μας άρα και τη ζωή μας […] Το έργο τέχνης πέρα από τα μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές εντάσσεται και αποτελεί σοβαρό τμήμα της καθημερινότητας του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο […] Η τέχνη ως μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων και σκέψεων μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο στην αναβάθμιση των δημόσιων χώρων, να προσδώσει ταυτότητα και χαρακτήρα χωρίς μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις. Μεγαλύτερη είναι η απαίτηση για διάθεση, όρεξη, ενθουσιασμό και αγάπη».

Ακολούθησε η Σταματίνα Πάλμου, περιβαλλοντική καλλιτέχνις και επιμελήτρια εκθέσεων. Συμμετέχει στην ομάδα ecoart, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική τέχνη, στην οποία συμμετέχουν επίσης γνωστοί καλλιτέχνες της λευκαδίτικης καλλιτεχνικής κοινότητας. Η κα Πάλμου μίλησε για το εικαστικό κομμάτι της υπαίθριας έκθεσης. Αφού αναφέρθηκε στη δημιουργό, συμπλήρωσε: «Συνήθως στη γλυπτική ο γλύπτης έχει να κάνει με έναν άμορφο όγκο στον οποίο επιβάλλει το όραμά του, τη θέλησή του και την ιδέα του. Και ο όγκος υπακούει. Παίρνει τη μορφή που θέλει ο καλλιτέχνης. Το υλικό που έχει χρησιμοποιήσει η Καίτη δεν είναι τόσο υπάκουο. Είναι ένα απείθαρχο, πολύ περιοριστικό υλικό που απαιτεί κάποια ιδιαίτερη ικανότητα για να το διαχειριστεί ο καλλιτέχνης και να παράγει κάποια μορφή πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με κάποιο πουλί, κάποιο έντομο. Νομίζω το έχει πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό η Καίτη και ειδικά όπως σοφά έχουν τοποθετηθεί τα έργα μπροστά στον ορίζοντα αναδεικνύεται παρά πολύ καλά η επιτυχία της[…]»

H Kαίτη Ματαφιά Χόρτη ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την τιμή που της έκαναν και ιδιαίτερα το δήμαρχο Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Σέβρο, το πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλη Θερμό, τις ομιλήτριες Σταματίνα Πάλμου και Πάττυ Καλού για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στην εικαστική παρέμβαση.

Η υπαίθρια εγκατάσταση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Στη συνέχεια τα έργα θα τοποθετηθούν στον κήπο της οικίας Ζαμπελίων (με την ευγενική συνδρομή του Δήμου Λευκάδας) όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τα δουν από την τζαμαρία του Cmyk, art cafe. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Καίτη Ματαφιά Χόρτη επιθυμεί να ευχαριστήσω τον πρόεδρο των Ξενοδόχων Λευκάδας, Μανώλη Θερμό που βοήθησε να εκθέσει τα έργα της και οραματίστηκε μαζί της την έλευση των πουλιών στο ιβάρι. Το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας -και το δήμαρχο Κωνσταντίνο Δρακονταειδή- για τη δυνατότητα που της έδωσε να στήσει τα έργα της στο συγκεκριμένο σημείο και ειδικά την υπεύθυνη Ιωάννα Φίλιππα, για την αμεσότητά της. Τον υπεύθυνο φωτισμού Χριστόφορο Αλιάγα που φώτισε τα έργα με την ταχύτητα του… φωτός!

Τη Βιβή Κοψιδά Βρεττού για το εμπεριστατωμένο κείμενο που έγραψε για τον κατάλογο της έκθεσης και τη Βιολέττα Σάντα, η οποία υποστήριξε την ιδέα από την πρώτη στιγμή αλλά και για τη δημοσιογραφική κάλυψη της έκθεσης μέσω του site aromalefkadas.gr.

Επίσης πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της art director, Ελένης Μπεχλιβανίδη στη δημιουργία της αφίσας της έκθεσης και του καταλόγου!

Καίτη Χόρτη, katehorti.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Την Τετάρτη 16 Αυγούστου η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου-τα θέματα
Επομενο αρθρο
Απονεμήθηκαν τα βραβεία Πέτρου και Νίτας Αργύρη στους αριστεύσαντες μαθητές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.