HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠεζοπορικός περίπατος στο μαγικό βουνό των Σκάρων

Πεζοπορικός περίπατος στο μαγικό βουνό των Σκάρων

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα – Μέρος Γ’

Του Γιάννη Φίλιππα

Στη σημερινή μας διαδρομή θα περπατήσουμε στο μαγικό βουνό των Σκάρων. Οι Σκάροι υψώνονται στην ανατολική ακτή της Λευκάδας πάνω από τον οικισμό της Νικιάνας. Κατά τον Γερμανό αρχαιολόγο Δαίρπφελδ είναι το ομηρικό όρος Νήιον. Οι κορυφές του βουνού καλύπτονται από ένα ιδιαίτερο είδος βελανιδιάς, ρουπάκια, όπως αποκαλούνται από τους ντόπιους.

Οι περιπατητικές διαδρομές στο βουνό των Σκάρων είναι αρκετές γι’ αυτό και θα επανέλθουμε μια άλλη φορά. Σήμερα θα ξεκινήσουμε από τα Κολυβάτα και θα ακολουθήσουμε το παλιό, καλοδιατηρημένο μονοπάτι προς την κορυφή. Πρώτη στάση το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η, τώρα κατεστραμμένη, Μονή ιδρύθηκε το 1611 και στο καθολικό του ναού σώζονται κάποιες τοιχογραφίες.

Συνεχίζουμε την ανάβαση στο μονοπάτι που μας χαρίζει θέα προς την κεντρική Λευκάδα και τα χωριά της, από την Εγκλουβή και την Βαυκερή ώς τον Κάβαλο και τους Σφακιώτες. Το μονοπάτι είναι σε καλή κατάσταση αφού εδώ γίνεται κάθε χρόνο ο αγώνας Lefkas Mountain Trail.

Μετά από περίπου μία ώρα ανάβαση θα ξεκουραστούμε στην κορυφή ενός υψώματος, δίπλα στα ερείπια της εκκλησίας της Παναγίας. Βρισκόμαστε στην καρδιά του δρυόδασους των Σκάρων.

Συνεχίζουμε στο μονοπάτι και ύστερα από λίγο θα συναντήσουμε έναν χωματόδρομο τον οποίο θα ακολουθήσουμε μέχρι το ύψωμα όπου βρίσκονται οι κεραίες τηλεπικοινωνιών. Βρισκόμαστε ακριβώς πάνω από το Νυδρί. Η θέα προς τον κόλπο του Βλυχού και τα νησιά είναι καταπληκτική.

Συνεχίζουμε στο μονοπάτι και σε λίγο θα συναντήσουμε τον αγροτικό δρόμο στον οποίο θα κατηφορίσουμε ώς το Μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, χτισμένο σύμφωνα με τον Κ. Μαχαιρά το 1478.

Από εδώ, για να επιστρέψουμε στα Κολυβάτα θα διασχίσουμε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια του νησιού. Μετά το ξέφωτο της Κόκκινης Εκκλησιάς, όπου ο πολιτιστικός σύλλογος Πλατυστόμων πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις (Πρωτομαγιά, εορτή του Ευαγγελισμού), μπαίνουμε σε έναν μαγικό, παραμυθένιο κόσμο. Το μονοπάτι στο οποίο θα περπατήσουμε για περίπου τριάντα λεπτά διασχίζει ένα δάσος κυρίως από πουρνάρια και κουμαριές. Αυτά τα δέντρα δεξιά και αριστερά του μονοπατιού σχηματίζουν έναν θόλο από πάνω μας και το φως του ήλιου δημιουργεί εντυπωσιακές φωτοσκιάσεις που σου δίνουν την αίσθηση ότι εισήλθες στον κόσμο του παραμυθιού. Στο δάπεδο του μονοπατιού, ειδικά τους υγρούς μήνες, αναπτύσσεται ένας άλλος κόσμος από μανιτάρια και μύκητες.

Αφήνουμε το μονοπάτι και συνεχίζουμε στον αγροτικό δρόμο προς τον Αλέξανδρο, το οποίο θα εγκαταλείψουμε σε λίγο για να ακολουθήσουμε ένα ακόμη μονοπάτι. Αφού διασχίσουμε έναν χείμαρρο, φθάνουμε στην παλιά βρύση των Κολυβάτων. Από εδώ ανηφορίζουμε σε ένα τοπίο μοναδικό ίσως για την Λευκάδα που μοιάζει ηφαιστιογενές.

Μετά από λίγα λεπτά ανάβασης φθάνουμε στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε, στην ταβέρνα της Μαρίας, η οποία είναι ανοιχτή από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο.

Η διαδρομή, εκτός από το μήκος της, δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Έχει συνολικό μήκος περίπου 12 χιλιόμετρα, συνολική υψομετρική διαφορά 300 μέτρων και χωρίς στάσεις διανύεται σε τρεισήμισι ώρες.

Μπορείτε να βρείτε την διαδρομή στο βιβλίο της Lida Out «Λευκάδα. Περπατώντας», εκδόσεις Fagotto.

Για πληροφορίες και περισσότερες διαδρομές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.walking-in-lefkada.gr

Διαβάστε τις προηγούμενες πεζοπορικές διαδρομές:
Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)
Ένας περίπατος στην ορεινή Λευκάδα – Εγκλουβή, Άγιος Δονάτος, Προφήτης Ηλίας

Προηγουμενο αρθρο
Ξεκίνησε σήμερα το παγοδρόμιο
Επομενο αρθρο
Η Έλλη Ρετσίνα-Ζαλοκώστα με παραδοσιακή ενδυμασία της Λευκάδας, 1939

1 Σχόλιο

  1. PBG Limitless
    13 Δεκεμβρίου 2018 at 20:24 — Απάντηση

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, είναι ένα από τα πολλά σημεία του νησιού που πρέπει να αναδειχτούν τουριστικά. Πολύ καλή δουλειά!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.