HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠεριπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα: στο μονοπάτι των πηγών (Σύβρος και Βουρνικάς)

Το νησί μας δεν είναι μόνο παραλίες. Ο καλύτερος τρόπος να το εξερευνήσετε είναι περπατώντας. Προσφέρεται για περιπάτους σε τοπία γεμάτα αντιθέσεις και εναλλαγές: το απότομο με το ήπιο, το ανεμοδαρμένο με το απάνεμο, το απέραντο πέλαγος με το πεπερασμένο λιμναίο.

Περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα – Μέρος Α’

Του Γιάννη Φίλιππα

Ξεκινάμε σήμερα με το πρώτο μέρος μιας σειράς από περιπατητικές διαδρομές στο νησί της Λευκάδας, που φιλοδοξούμε να σας παρουσιάσουμε.

Στο μονοπάτι των πηγών, μέσα και γύρω από τα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς

Σήμερα θα περπατήσουμε μαζί στο μονοπάτι των πηγών, μέσα και γύρω από τα χωριά Σύβρος και Βουρνικάς. Τα δύο χωριά βρίσκονται στις νότιες υπώρειες της Ελάτης με υπέροχη θέα στον κάμπο και τον κόλπο της Βασιλικής. Το μονοπάτι άνοιξε πρόσφατα χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων των δύο χωριών με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Σύβρου «Αντελικός».

Η διαδρομή είναι κυκλική και οποιοδήποτε σημείο της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σημείο εκκίνησης. Εμείς θα ξεκινήσουμε από την πλατεία του Σύβρου και θα ανηφορίσουμε μέσα από το χωριό ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Άγιο Ηλία. Αφήνοντας πίσω μας το χωριό θα συνεχίσουμε βόρεια προς τον Άγιο Ηλία σε ένα άγονο πετρώδες τοπίο, περπατώντας στις ανατολικές πλαγιές της Ελάτης, έχοντας στα δυτικά τον όγκο των Σταυρωτών

Σε υψόμετρο 450 μέτρων ξεκουραζόμαστε στον ίσκιο των πλατάνων στις πηγές του Αρχοντικού, παλιότερα ένας τόπος συνάντησης για όσους έπρεπε να κάνουν την διαδρομή ανάμεσα στον Άγιο Ηλία και τον Σύβρο. Επιστρέφουμε προς τον Σύβρο και φθάνουμε στις πηγές της Κερασιάς, ένα όμορφο μέρος εύκολα προσβάσιμο και με αυτοκίνητο.

Συνεχίζουμε σε ένα υπέροχο δασικό μονοπάτι με προορισμό τον Βουρνικά και τις πηγές της Κλημάτσας πάνω από το χωριό. Από εδώ κατηφορίζουμε έχοντας μπροστά μας την θέα προς τον κάμπο και τον κόλπο της Βασιλικής. Η βλάστηση αλλάζει με το υψόμετρο, τα κωνοφόρα διαδέχονται οι ελιές και όσο κατηφορίζουμε συναντάμε όλο και περισσότερα καρποφόρα (κυδωνιές, ροδιές, εσπεριδοειδή).

Φθάνουμε στο χαμηλότερο σημείο της διαδρομής στην αρχή του κάμπου, κάτω από τον Σύβρο. Από εδώ θα ανηφορίσουμε προς το χωριό, ακολουθώντας το φαράγγι της Δάφνης. Ένα μέρος εύκολα προσβάσιμο και εύκολο να περπατηθεί. Περπατάμε ανάμεσα στην οργιώδη βλάστηση, δίπλα σε ρυάκια, πηγές και μικρούς καταρράκτες.

Δυστυχώς και εδώ συναντάμε το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας: πλαστικά, (δύο σακούλες σκουπιδιών μαζέψαμε στην τελευταία επίσκεψή μας). Αποτέλεσμα άγνοιας και αδιαφορίας, αφού για χρόνια οι κάτοικοι των γύρω χωριών πέταγαν τα σκουπίδια στα ρέματα που τον χειμώνα με τις βροχές κατέληγαν σ’ αυτό εδώ το μαγικό τοπίο. Μετά από περίπου μισή ώρα ανάβασης φθάνουμε στη πλατεία του Σύβρου.

Η συνολική διαδρομή είναι 8,70 χιλιόμετρα με μια υψομετρική διαφορά περίπου 375 μέτρα. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτριος και η συνολική απόσταση καλύπτεται σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά χωρίς στάση. Η διαδρομή γίνεται ευκολότερη αν παραληφθεί το κομμάτι προς τις πηγές του Αρχοντικού. Τότε έχουμε να διανύσουμε μια διαδρομή 6,80 χιλιομέτρων με διαφορά υψομέτρου 300 μέτρα, σε περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο.


Για πληροφορίες και περισσότερες διαδρομές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.walking-in-lefkada.gr

Προηγουμενο αρθρο
Στον αέρα η επένδυση Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό μετά τη σύλληψή του;
Επομενο αρθρο
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας στο Lefkas Trail Run 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.