HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΠετράδια στην άμμο

Πετράδια στην άμμο

Νικήτας Κ.Ψαθάς

Ο τίτλος της δημοσίευσής μας, σίγουρα προκαλεί κάποια εύλογα ερωτήματα, τα οποία και οφείλουμε εξαρχής να απαντήσουμε. Όχι λοιπόν, δεν αρχίσαμε να ψάχνουμε για θησαυρούς πειρατών σαρώνοντας τις παραλίες με ανιχνευτές, βαδίζοντας πάνω στα σημάδια κάποιου σκοροφαγωμένου χάρτη.

Τα πετράδια για τα οποία μιλάμε, είναι κάποια μικρά, ταπεινά, όσο και υπέροχα κοχυλάκια, που μετά βίας ξεχωρίζουν μέσα στους άλλους πολύχρωμους κόκκους της χονδρής άμμου. Σμαράγδια και ρουμπίνια, ξεβρασμένα στις παραλίες, όχι από κάποιο ναυάγιο πειρατικής γαλέρας, αλλά από τη μανία των κυμάτων που σαρώνουν τις υποθαλάσσιες εκτάσεις της Ποσειδωνίας. Το σμαράγδι είναι το είδος smaragdia viridis (Linnaeus, 1758)(1), το μέγεθος του οποίου ίσα που αγγίζει τα 6-7 χιλιοστά, το χρώμα του όμως, το οποίο προδίδει η ονομασία του, είναι εκθαμβωτικό.

Το ρουμπίνι είναι το είδος tricollia pullus (Linnaeus, 1758)(2), εξίσου μικρό, με μεγάλη ποικιλομορφία των αποχρώσεων του κόκκινου χρώματος.

Τα συγκεκριμένα όστρακα, δεν είναι φυσικά τα μοναδικά αυτού του μεγέθους τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει ανάμεσα στους κόκκους της άμμου. Κι αυτό το αναφέρουμε γιατί όταν διαβάζουμε ή ακούμε κάπου για συλλογές οστράκων, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε μεγάλα, πολύχρωμα και εντυπωσιακά κοχύλια που κοσμούν τις προθήκες και τις βιτρίνες των μουσείων Φυσικής Ιστορίας. Υπάρχει ωστόσο ένας απίστευτα μεγάλος σε ποικιλομορφία μικρόκοσμος λιλιπούτιων κοχυλιών, εξίσου εντυπωσιακών σε σχήματα και χρώματα, που απαιτεί φυσικά υπομονή και παρατηρητικότητα για να εντοπιστεί.

Την επόμενη φορά που θα απλώσετε την πετσέτα σας στην άμμο, σκαλίστε λίγο με το χέρι, χαϊδέψτε απαλά τους κόκκους και έχετε πολλές πιθανότητες να δείτε κάπου εκεί ανάμεσα ένα μικρό πετράδι, ένα σμαράγδι ή ένα ρουμπίνι. Μια μικρή smaragdia ή μια μικρή tricollia. Και αν έχετε μικρά παιδιά στην παρέα, δεν είναι κακό να τους πείτε και μια ιστορία για τον χαμένο θησαυρό των πειρατών, κομμάτι του οποίου θα βαστούν την ίδια ώρα στα μικρά τους χέρια.

1) Classis: Gastropoda / Subclassis: Prosobranchia / Ordo: Archaeogastropoda / Superfamillia: Neritoidea/ Famillia: Neritidae / Genus: Smaragdia
2) Classis: Gastropoda / Subclassis: Prosobranchia / Ordo: Archaeogastropoda / Superfamillia: Trochidae / Famillia: Phasianellidae / Genus: Tricollia

Προηγουμενο αρθρο
Το ασήκωτο βάρος της φροντίδας
Επομενο αρθρο
Εορτάστηκε η Πολιούχος της Λευκάδας Παναγία η Φανερωμένη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.