HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΠλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι: Εκεί που οι θρησκείες και οι πολιτισμοί συνυπάρχουν αρμονικά

Πλατεία Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι: Εκεί που οι θρησκείες και οι πολιτισμοί συνυπάρχουν αρμονικά

Η πλατεία Αβησσυνίας βρίσκεται στο Μοναστηράκι. Εμείς οι μεγαλύτεροι την γνωρίσαμε ως «γιουσουρούμ».

Σ’ αυτό το χώρο για πολλές δεκαετίες πραγματοποιούταν το Κυριακάτικο παζάρι.Σήμερα -χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρη- έχει σταματήσει, αλλά παρ’ όλα αυτά η περιοχή συγκεντρώνει την μεγαλύτερη εμπορική κίνηση.

Είναι ίσως το μοναδικό σημείο της Ελλάδας όπου θρησκείες και πολιτισμοί συναντιόνται και συνυπάρχουν χρόνια.Αρκεί κάποιος να περπατήσει και να γνωρίσει όλη την γύρω περιοχή που περικλείει την πλατεία, για να αισθανθεί στην κυριολεξία κοσμογυρισμένος.

Η αρχαία ελληνική αγορά και η βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένα Τζαμί (Τζαμί του Τσισδαράκη), η Παναγιά η Παντάνασσα (ίδια εκκλησία για καθολικούς και ορθοδόξους) και οι Ιουδαίοι (γόνος των οποίων έδωσε και το όνομα στην περιοχή: Γιουσουρούμ), δίνουν στην περιοχή το καλύτερο κράμα πολυπολιτισμικότητας.

Τώρα όσον αφορά το όνομα της, Αβησσυνία: (Αιθιοπία) πρέπει να προέρχεται από Αβησσύνιους: (Αιθίοπες) που κατοικούσαν εκεί.

Στην πλατεία μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα, παλιά, καινούργια, μεταχειρισμένα, έπιπλα, αντίκες, πίνακες ζωγραφικής, ρούχα, μουσικά όργανα, παπούτσια και οτιδήποτε βάλει ο νους σας. Βεβαίως τα «παζάρια» για καλύτερη τιμή γίνονται πάντα. Με υπομονή και ψάξιμο μπορεί κάποιος να ανακαλύψει θησαυρούς αλλά να συναντήσει και παλιατζούρες.

Τα περισσότερα πράγματα είναι απλωμένα έξω, και όταν βρέχει απλώς σκεπάζονται!

(Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μεσημέρι και τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά. Φωτογράφισα ό,τι βρήκα έξω)

Προηγουμενο αρθρο
Είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια ή για τη Δημόσια Υγεία;
Επομενο αρθρο
Το θέμα καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.