HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠλημμύρισε φως και χρώματα η Αίθουσα Τέχνης

Πλημμύρισε φως και χρώματα η Αίθουσα Τέχνης

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης ακουαρέλας της Ρούλας Γουρζή και της Παρθενίας Μπαζίνα στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος». Εξήντα τέσσερα μοναδικά έργα, γεμάτα χρώματα και φως στόλισαν την αίθουσα Τέχνης, χαρίζοντας στους επισκέπτες αισθητική απόλαυση και ομορφιά. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Η Παρθενία Μπαζίνα γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από: 1991- 1995. Διορίστηκε στη Λευκάδα το 2001 και από τότε διδάσκει σε Δημοτικά Σχολεία του νησιού. Ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής – ακουαρέλας με την κ. Tia Bley σε πρόγραμμα της Ν.Ε.Λ.Ε το 2005. Από τότε μέχρι και σήμερα μαθητεύει δίπλα στην πρώτη της «δασκάλα», και μαζί με τη φίλη της Ρούλα Γουρζή περιπλανιούνται στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων.

DSCN7197

«Το εκπληκτικό βάθος του τοπίου της Παρθενίας Μπαζίνα, η ακρίβεια της ατμόσφαιρας και η λαμπερή δύναμη του φωτός, είναι μόνο λίγα από τα υπέροχα χαρακτηριστικά των έργων της.
Με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή στην επιλογή χρωμάτων, ερμηνεύει στρώση με στρώση. Ελαφριές πινελιές που εναλλάσσονται με στεγνές, γεμάτες έντονο χρώμα, εφαρμογές, μεταφέρουν την ατμόσφαιρα σε ένα δίκτυο φωτός και χρώματος!»

Tia Bley

DSCN7167DSCN7166
DSCN7170DSCN7171

Η Ρούλα Χαρίση – Γουρζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική σχολή, στο Φυσικό Τμήμα. Διδάσκει στο Γυμνάσιο του Νυδριού εδώ και πολλά χρόνια. Πάντα αγαπούσε τη ζωγραφική αλλά από το 2005 σε ένα σεμινάριο της Ν.Ε.ΛΕ συναντήθηκε «καρμικά» με τη δασκάλα ζωγραφικής, κ. Tia Bley και τη Νούλα Μπαζίνα. Από τότε η ζωγραφική της ντύθηκε με χρώματα Ζωγραφίζει ακουαρέλες.

DSCN7190

«Ζώντας η ίδια σε ένα νησί, δεν είναι άξιο απορίας το ότι η θάλασσα με τις ακρογιαλιές της και ο ουρανός αποτέλεσαν για εκείνη την κύρια πηγή έμπνευσής της. Βάζει το άσπρο χαρτί σαν φόντο, σαν το πιο φωτεινό σημείο του πίνακα, χρησιμοποιώντας το σαν αντικαθρέφτισμα του ήλιου στα αντικείμενα, καθώς και σαν λεπτές γραμμές γεμάτες διαφάνεια! Αυτό το φως αναλύεται σε πολλά χρώματα που ανταποκρίνονται στην ευαισθησία του καλλιτέχνη!»
Tia Bley

DSCN7168DSCN7169
DSCN7177DSCN7191

Ένα φως στο χειμώνα

Αν κοιτάξει κανείς αυτά τα έργα, δε φαίνονται παρόμοια με αυτές τις υπέροχες μέρες του χειμώνα που καλείτε Αλκυονίδες Ημέρες, σαν μια φωτεινή και πολύ καθαρή ηλιόλουστη μέρα, όπου τα χρώματα βγαίνουν εξαιρετικά ζωντανά, λόγω της καθαρής ατμόσφαιρας μετά τη βροχή;
Aκριβώς όπως ένα φως στο χειμώνα!

Φυσικά με αυτόν τον τίτλο αυτές οι δύο ζωγράφοι ήθελαν να πουν κάτι περισσότερο.
Η πρόθεσή τους ήταν να μεταφέρουν ένα θετικό μήνυμα με τα φρέσκα και ζωηρά χρώματά τους και να δώσουν στον θεατή ένα μικρό διάλειμμα κοντά σε αυτά τα υπέροχα μέρη της Ελλάδας,
που ποτέ δε θα χάσει τη μαγεία της, ανεξάρτητα από το όποιο είδος κρίσης πρέπει να περάσουν οι άνθρωποι.

Οπότε ας κάνουμε όλοι μας ένα μικρό διάλειμμα και ας μαζέψουμε ίσως λίγη ενέργεια, προκειμένου να συνεχίσουμε το δύσκολο, μα εύχομαι και σωστό, τρόπο χειρισμού της παρούσας κατάστασης, δηλαδή της κρίσης.

Πριν από 10 χρόνια, το 2005, η Ρούλα και η Παρθενία, άρχισαν να αφοσιώνονται στη ζωγραφική με ακουαρέλες.
Όταν πήραν μέρος σε μια ομαδική έκθεση το 2010, είχαν ήδη φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων στον ειδικό τομέα της ακουαρέλας.
Αλλά κατά τη διάρκεια των 5 επόμενων ετών, όταν είχα την ευκαιρία να τους δώσω μια περιστασιακή καθοδήγηση, ανακάλυψαν το άγνωστο δυναμικό τους.

Έκαναν ένα τεράστιο βήμα , όχι μόνο στο να εκπαιδεύουν τους εαυτούς τους στη χρήση αμέτρητων τεχνικών ζωγραφικής, αλλά και στο να επιλέγουν και να συνδιάζουν εκείνες τις τεχνικές που ταίριαζαν καλύτερα στην πρόθεσή τους να ερμηνεύσουν ένα θέμα.

Έχουν καλλιεργήσει την ευαισθησία τους, προκειμένου να συλλαμβάνουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ενός τόπου και να μπορούν να εμφυφήσουν ? στους πίνακές τους ένα μυστήριο, το οποίο θα εμπλέκει και θα παρασύρει τον θεατή σε ένα μαγικό και πολύχρωμο ταξίδι.

Η εκπληκτική ερμηνεία των εφέ φωτισμού, συλλαμβάνει την ψυχή των τόπων που ζωγραφίζουν!

Όλο και περισσότερο, πλησιάζουν σε ένα ορισμένο επίπεδο αφαίρεσης, προσθέτοντας τη δική τους ιδιαίτερη αντίληψη γι΄ αυτή!
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Ρούλα και η Παρθενία κράτησαν συντροφιά η μια στην άλλη, ανταλλάσσοντας ιδέες και απόψεις και φυσικά προκαλώντας τις ικανότητές τους να δημιουργούν πάντα κάτι καλύτερο από ό,τι είχαν κάνει την προηγούμενη φορά!

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την απόδοσή τους και συγχρόνως περήφανη για όλα αυτά που έχουν κατακτήσει μέχρι τώρα!

Τους εύχομαι ό,τι καλύτερο στο δρόμο τους, για να βρουν το ξεχωριστό προσωπικό τους ύφος ζωγραφικής, και να γίνουν 2 υπέροχοι καλλιτέχνες!
Tia Bley

Προηγουμενο αρθρο
Στο επόμενο 10ήμερο η προκήρυξη για την «Κοινωφελή Εργασία»
Επομενο αρθρο
Καταγράφοντας μνήμες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.