HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠοιοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που φυγάδευσαν 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό

Ποιοι ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που φυγάδευσαν 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση πως συνολικά 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό 1,5 δισ. ευρώ από το 2010 έως σήμερα. Και μπορεί οι διαδικασίες για να μεταφερθούν τα χρήματα στο εξωτερικό να είναι νόμιμες, ωστόσο οι υπάλληλοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ καθώς σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται ότι οι καταθέσεις αυτές δεν προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Ενδεικτικό είναι πως στο ΣΔΟΕ πιστεύουν ότι αρκετά από τα χρήματα μπορεί να προέρχονται από «μαύρα» εισοδήματα εκπαιδευτικών από ιδιαίτερα μαθήματα και από «φακελάκια» που έπαιρναν γιατροί.

Εκπαιδευτικοί και υπάλληλοι υπουργείων και ΟΤΑ

Από τις λίστες που έχει στα χέρια του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν έξω χρήματα, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας, Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα:

329 έχουν στείλει εμβάσματα άνω των 600.000 ευρώ ο καθένας.
415 άτομα έστειλαν 117 εκατ. ευρώ και μετά αποχώρησαν, και από αυτούς:
241 είναι ιατρικό προσωπικό με εμβάσματα 65 εκατ.
101 είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων με 27,3 εκατ.
Συνολικά 4.845 θα ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ.

Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 υπάλληλοι έχουν στείλει εμβάσματα αθροιστικά άνω των 600.000 ευρώ o καθένας. Από τους 5.260 δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, 415 υπάλληλοι, με συνολικό ποσό εμβασμάτων 117 εκατομμύρια ευρώ -δηλαδή με μέσο όρο 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο- αποχώρησαν από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και της ζήτησε να ελέγξει τους 415 δημοσίους υπαλλήλους που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους, καθώς το Σώμα Ελεγκτών δεν έχει σχετική δικαιοδοσία.

Στον έλεγχο των 4.845 υπαλλήλων που παραμένουν στο Δημόσιο αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, Παρασκευάς Νομικός, επισημαίνοντας ότι το Σώμα θα διενεργήσει τους ελέγχους, οι οποίοι, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι. «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα», είπε ο κ. Νομικός.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ένας τυχερός του τζόκερ στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Γαλιατσάτος: «Τα Επτάνησα στην έκθεση του Λονδίνου; Λεφτά πεταμένα!»

1 Σχόλιο

  1. παϊσιος
    31 Οκτωβρίου 2014 at 18:42 — Απάντηση

    Ένα ερώτημα: Πριν τον Τσοχατζόπουλο και μετά απο αυτόν στο υπουργείο Άμυνας θήτευσαν και κάποιοι άλλοι. Ο άγραφος νόμος του 10% επι του ποσού της σύμβασης που είχε καθιερωθεί απο τις προμηθεύτριες εταιρείες σταμάτησε να δίνεται? Στα δημόσια έργα (οδοποιίας, λιμενικά, αποχετεύσεις, ΟΑ, Ο Εγκαταστάσεις, κλπ κλπ) το 10% ψάξανε να βρούν που πήγε? Είναι πανεύκολο. Ψάξε τους λογαριασμούς των παραλαβόντων (και επιβλεπόντων) και που ξέρεις? Μπορεί να είσαι τυχερός και να βρείς κάτι.
    Άλλως τε υπάρχει μια απλή λογιστική και χωρίς πολύ κόπο μέθοδος: Δώσε εντολή στις τράπεζες να ελένξουν την εξέλιξη όλων των λογαριασμών των υψηλόβαθμων και σε καίρια πόστα κρατικών υπαλλήλων και κάνε έλεγχο για τα ποσά που θα βρεθούν πέρα απο την μισθοδοσία. Απλά τα πράγματα. Πολύ απλά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.