HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΠοιος είναι ο κίνδυνος στο νταμάρι της Απόλπαινας; (ανανέωση)

Ποιος είναι ο κίνδυνος στο νταμάρι της Απόλπαινας; (ανανέωση)

Ποιος είναι ο κίνδυνος στο νταμάρι της Απόλπαινας; Ο βράχος που είναι διαβρωμένος και κρέμεται. Μπορεί από στιγμή σε στιγμή να αποκολληθεί και να θρηνήσουμε θύματα. Αυτά ακούσαμε από την δημοτική Αρχή ως επιχειρήματα για να κλείσει το δρόμο. Αν και, αφού επρόκειτο να κατασκευαστεί άλλος δρόμος, λόγω των έργων, θα μπορούσε να κλείσει ο παλιός, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και μεγάλο ντόρο.*

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΓΜΕ που επικαλέστηκε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο: «Στο κατακόρυφο τεχνικό πρανές θα συνεχίσουν να αποκόπτονται ασβεστολιθικές μάζες χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος εκδήλωσης, η θέση και ο όγκος των καταπτώσεων. Στο δυτικό περιθώριο του λατομείου που εφάπτεται με την επαρχιακή οδό, υπάρχει τμήμα του ασβεστολιθικού πρανούς που διασχίζεται από κατακόρυφες επιφάνειες ρηγμάτων και είναι πολύ πιθανόν να αποκολληθεί.»

Εγώ τεχνικός δεν είμαι, έχω όμως την απορία που απορρέει από την κοινή λογική. Αφού στον «κρεμασμένο» και επικίνδυνο βράχο δεν έγινε κάποια επέμβαση, πως ο νέος δρόμος έγινε ασφαλής; Δηλαδή αν, ο μη γένοιτο, αποκολληθεί ο βράχος, είναι αρκετή η απόσταση που μεσολαβεί από τον ένα δρόμο στον άλλο, ώστε να διώξει τον κίνδυνο; Δηλαδή αν πέσει ο βράχος θα σταματήσει στον παλιό δρόμο;

Πιθανόν αυτές να είναι απλοϊκές απορίες και οι τεχνικοί να τις έχουν λύσει.

Μην ξεχνάμε πως την παραπανίσια ανησυχία για την ασφάλεια του δρόμου την δημιούργησαν οι ίδιοι οι δημαρχιακοί. Σε ένα νησί που σχεδόν όλοι οι δρόμοι του έχουν προβλήματα κατολισθήσεων και δεν γίνεται καμιά κουβέντα, προκάλεσαν εντύπωση και προπαντός ανησυχία, οι υψηλοί τόνοι τρόμου που ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο,από τους επικεφαλής και τους τεχνικούς του Δήμου για την Απόλπαινα.

Αν τα πράγματα στην Απόλπαινα είναι τόσο τραγικά όπως παρουσιάστηκαν, δεν θα πρέπει να βρουν ησυχία οι υπεύθυνοι μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, που δεν είναι σε καμία περίπτωση ο νέος δρόμος.

Ο βράχος ήταν και παραμένει ο κίνδυνος. Η περιοχή θα γίνει ασφαλής, αν εκτός από τη χρήση του νέου δρόμου γίνουν και όλα όσα προβλέπονται και γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή είτε με ελεγχόμενες εκρήξεις αποκολληθεί το σαθρό και ρηγματωμένο κομμάτι του βράχου, είτε τοποθετηθούν βραχοπαγίδες και παράλληλα κτιστεί τοιχείο δίπλα στο δρόμο. Βλέπε περιπτώσεις Αγίου Νικήτα. Είτε όποια άλλη μέθοδος αποφασιστεί.

Αυτά για να ξέρουμε τι μας γίνεται και ζητώ συγγνώμη που διαταράσσω το εορταστικό κλίμα που συντηρείται. Καλός ο νέος δρόμος να τον χαιρόμαστε. Μην ξεχάσουμε όμως στην πολλή χαρά μας, το μεγάλο πρόβλημα που βρίσκεται αλλού -πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δήμου.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

* Επειδή οι αναγνώστες δεν έχουν το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης θεώρησα χρήσιμο να συμπληρώσω μια παράγραφο για το ιστορικό της κατολίσθησης.
Η κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2018 δεν έκλεισε ούτε κατέστρεψε τον (παλιό) δρόμο. Τα υλικά της κατολίσθησης παρέμειναν μέσα στον περιφραγμένο χώρο του νταμαριού. Μόνο κάποια ασβεστολιθικά κομμάτια εκτινάχτηκαν έξω από την περίφραξη και προξένησαν ζημιές σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ.
Ο δρόμος έκλεισε μετά από απόφαση της δημοτικής Αρχής όχι γιατί δεν ήταν προσπελάσιμος, ούτε λόγω κατασκευής του νέου, αλλά λογω επικινδυνότητας. Σ’ αυτή την απόφαση δεν είχε συναινέσει η αντιπολίτευση.

Προηγουμενο αρθρο
Νέα παράταση στην παράδοση του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Πρόσληψη προσωπικού για την θερινή περίοδο από το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Jim Adams
    11 Μαΐου 2018 at 10:51 — Απάντηση

    Κατά τον παντογνώστη Δημοτικό Σχολιαστήσε όταν δημιουργήθηκε το πρόβλημα κακώς έκλεισε ο δρόμος αφού δεν είχαν πέσει χώματα στο δρόμο.τώρα που το έργο τελειώνει και το σενάριο του περί πολύμηνου κλεισίματος του δρόμου κατέρρευσε παταγωδώς. Τώρα άρχισε νέες θεωρίες περί ελεγχόμενων εκρήξεων. Μια και άπ ότι φαίνεται από την απελπισία του να αυτοεκπληρωθεί έστω και μία προφητεία του έχει κάψει σκληρο δίσκο , μήπως χρειάζεται ελεγχόμενες εκρήξεις ο εγκέφαλος του μπας και κάνει επανεκκίνηση; Μη ρίχνετε το επίπεδο του site αναδημοσιεύοντας τις γελοιότητες του ,εξ άλλου έχει δικό του όπου μπορεί να τις δημοσιεύει εκτός και αν δεν το θεωρεί έγκυρο

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.